Deze site vereist Javascript om goed te kunnen functioneren. Gelieve Javascript toe te staan in uw browseropties.

(Ver)bouwen en premies in 2017

(Ver)bouwen in 2017: wat is er op komst?


De eindejaarsperiode is wat ons betreft de ideale periode om nog alles een goed op een rijtje te zetten. Want het afgelopen jaar kreeg je weer heel wat informatie binnen in je mailbox. Wat staat er Vlaanderen en Brussel te wachten in het nieuwe jaar?

1. Energiepremies: focus op totaalrenovatie

Daar waar nieuwbouwwoningen vandaag sowieso verplicht moeten voldoen aan de energie-eisen, is er nog veel werk voor de boeg bij de bestaande woningen. Het Vlaamse premielandschap krijgt volgend jaar een hele make-over, met als gevolg heel wat aangepaste premies.

Dé focus vanuit de overheid ligt vanaf volgend jaar resoluut op totaalrenovatie. Hoe meer energetische ingrepen je doet, hoe groter je voordeel. Een gedetailleerd overzicht van de veranderingen je hier terug. Alvast één nieuwe premie is die op het isoleren van je buitenmuren langs de binnenkant.

livios

2. Lagere rente op energieleningen

Bouwers en verbouwers konden al eventjes beroep doen op een goedkope energielening van 0 % (kwetsbare groepen) of 2 %. Vanaf 2017 bieden sommige banken ook goedkopere energieleningen aan die onder de 2 % procent duiken. Dit op vraag van de Vlaamse overheid.

3. Belastingvermindering op dakisolatie verdwijnt

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar vanaf 1 januari 2017 verdwijnt het belastingvoordeel wanneer je je dak isoleert van je bestaande woning. Die was goed voor een vermindering van 30% op je factuur. Misschien kom je wel nog in aanmerking voor een overgangsperiode.

4. Ook Brusselse woonbonus verdwijnt

De afgeslankte versie van de Vlaamse woonbonus is al sinds 2015 een feit, terwijl in Wallonië zelfs de hele woonbonus verdween vorig jaar. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest volgt nu het voorbeeld van onze zuiderburen. In de plaats komt een hogere korting op de registratierechten: 21.875 euro in plaats van 7.500 of 9.375 euro.

Nieuwbouw: einde E-peilpremie Vlaanderen

De eisen voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen veranderen niet in 2017.E50 blijft nog altijd de norm om minimaal te respecteren. En ook aan de maximale U-waardes wordt niet geraakt. Vanaf 2018 gaan we naar E40.

Wat wel wegvalt, is de E-peilpremie voor energiezuinige woningen. Vertrok je bouwaanvraag nog dit jaar, dan kwam je in aanmerking voor een premie van 1.800 voor een E-peil van 20 en nog eens 50 euro voor elk bijkomend punt daaronder. Door de hervormingen van de premies valt deze E-peilpremie weg in 2017. De korting op onroerende voorheffing blijft wel intact: 50 % voor E30 of minder en 100 % voor E20 of minder voor bouwaanvragen vanaf 2016, en dit gedurende vijf jaar. 

Wat Brussel betreft, blijven de eisen gelijk. Wallonië zakt volgend jaar van E80 naar E65 met het oog op 2020. Ook worden er een aantal U-waardes aangescherpt.

Voor meer info kan u steeds terecht bij Livios.
Volg ons!

  •      

Contacteer ons

Bezoek ook


      bor
   
Met het voortzetten van uw bezoek aan de website, accepteert u het gebruik van cookies om op maat gemaakte aanbiedingen en diensten aan te bieden. Lees meer