De magie van boomhutten

Niets zo magisch als een boomhut. Of je nu terugdenkt aan je kindertijd vol avonturen of droomt van een ontsnapping in de natuur, boomhutten bieden een unieke ervaring die je nergens anders vindt. Dus leun achterover, droom weg en ontdek waarom een boomhut misschien wel jouw volgende droomplek is!

Een boomhut tussen de bomen in een bos.
Joris Beugels - Unslpash

Soorten boomhutten

Boomhutten komen in allerlei vormen en maten. Van minimalistische, moderne ontwerpen met strakke lijnen en grote ramen tot rustieke hutten die opgaan in het omringende bos met houten balken en een knusse uitstraling. Er is voor ieder wat wils, afhankelijk van je smaak en behoeften.

Een luxueus afgewerkte boomhut

Boomhutten zijn populaire vakantieverblijven geworden. Deze luxe boomhutten zijn vaak prachtig afgewerkt, met moderne voorzieningen zoals wifi, bubbelbaden en stijlvolle interieurs. Ze bieden een onvergetelijke vakantiebestemming voor wie iets bijzonders zoekt.

Klein speelhutje voor de kinderen

Voor kinderen zijn er speelse boomhutten met touwladders, glijbanen en geheime doorgangen. Er bestaan eenvoudige speelhutjes die perfect zijn voor een namiddag vol avontuur en fantasie.

 

Een boomhut in het bos.
Bruno Guerrero - Unsplash

Grotere boomhutten

Sommige boomhutten zijn ontworpen als volledige accommodaties. Deze grotere hutten kunnen meerdere kamers hebben, voorzien van elektriciteit, sanitair en zelfs keukenfaciliteiten. Ze bieden een unieke ervaring die het comfort van een traditioneel huis combineert met de magie van een verblijf in de bomen.

Luxueuse boomhut in een bos in de sneeuw.
Roberto Nickson - Unsplash

Voordelen van boomhutten

Boomhutten zijn niet alleen magische plekken om te verblijven, maar ze dragen ook bij aan een duurzamere wereld. Omdat boomhutten vaak gebruik maken van bestaande bomen en minder grondoppervlak innemen, verstoren ze de natuur veel minder dan traditionele bouwprojecten. Bovendien worden ze vaak gebouwd met milieuvriendelijke materialen zoals gerecycled hout en duurzame isolatie, wat bijdraagt aan een kleinere ecologische voetafdruk.

Een verblijf in een boomhut kan wonderen doen voor je geestelijke gezondheid. De natuurlijke omgeving helpt stress te verminderen en biedt een perfecte ontsnapping aan de dagelijkse sleur. Daarnaast prikkelt het de creativiteit; of je nu een boek schrijft, schildert of gewoon geniet van de rust, de unieke setting van een boomhut stimuleert je verbeelding en inspireert tot nieuwe ideeën.

Onderhoud van boomhutten

Regelmatig onderhoud is belangrijk om een boomhut in goede staat te houden. Controleer regelmatig op tekenen van slijtage zoals losse planken of roestige spijkers. Gebruik milieuvriendelijke producten voor het schoonmaken en beschermen van houtoppervlakken, en zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is om schimmel en vochtproblemen te voorkomen.

Het is ook belangrijk om ze seizoensgebonden te onderhouden. Voor de winter kun je naden en kieren afdichten om tocht en vocht buiten te houden. In de lente en zomer is het goed om de hut te controleren op schade door wind of insecten en de dakbedekking en verf te vernieuwen indien nodig. Zo blijft je boomhut het hele jaar door een veilige en gezellige plek.

Veel gestelde vragen

Is een bouwvergunning nodig voor een boomhut?

Of je een bouwvergunning nodig hebt voor een boomhut hangt af van het gebruik. Voor een klein speelhutje is dat meestal niet nodig. Voor iets grotere boomhutten geldt vaak een meldingsplicht, die onder dezelfde regels als een tuinhuis valt. Wil je een boomhut als woonruimte gebruiken, dan moet je een stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Vergeet niet altijd rekening te houden met de privacy van je buren.

Worden de bomen niet beschadigd bij het bouwen van een boomhut?

Bij het bouwen van de boomhut wordt er altijd rekening gehouden met de gezondheid van de boom. Doorboringen worden zoveel mogelijk beperkt en de TAB (Tree Attachment Bolt) wordt als tak beschouwd. Zorg ervoor dat er nergens hout op hout contact is voor een langere levensduur van zowel boom als boomhut. Vermijd het rondom inklemmen van de boom, aangezien de voedingsstoffen en sapstromen net onder de schors passeren. Als deze afgeklampt worden, kan de boom sterven.

Hoe dik moet een boom zijn om een boomhut in te bouwen?

De boom moet minimaal een dikte van 30 centimeter hebben. Als de boom dunner is, kan er gebruik worden gemaakt van steunpalen.

Hoeveel kost een boomhut?

De kosten van een boomhut variëren afhankelijk van de soort boomhut. Voor een klein speelhutje kun je rekenen op ongeveer 3.000 euro. Een luxueus afgewerkt boomhuis kan oplopen tot 150.000 euro. De prijs is ook afhankelijk van de afwerkingsgraad en de gekozen houtsoorten.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top