Je tuin beschermen tegen de droogte: 9 tips

Planten die snakken naar water, een verdorde gazon, verwelkte bloemen? Een warme zomer kan zo zijn tol eisen in je tuin. Bereid je daarom voor op de strijd tegen de zon en bescherm je tuin tegen droogte.

Slimme tuininrichting tegen uitdroging

1. Breek de wind

De wind kan op warme dagen een serieuze spelbreker zijn. Hij droogt de bodem rapper uit en laat je planten meer water verdampen. Plaats daarom op strategische plekken een boom, haag of andere plant om de wind te breken. Hou er wel rekening mee dat die groene beschutting op zijn beurt ook droogte en warmte moet verdragen. Ideale hagen zijn bijvoorbeeld een beukenhaag of steenlinde. De extra schaduw die je daarvoor krijgt, is mooi meegenomen!

2. Draag je steentje bij

Heb jij nog een terras vol met tegels of een betonnen pad? Tijd voor een ecologisch alternatief! Kijk bijvoorbeeld naar de zuiderse landen waar ze kiezels, gravel of schelpen gebruiken in hun tuin om droogte tegen te gaan. Op die manier kan regenwater veel gemakkelijker de tuin indringen.

Tuintje omringd met struiken en bomen
Bron: Zane Lee - Unsplash

3. Hoge bomen

Elk plekje schaduw wordt gewaardeerd in de zomer. En een grote boom staat op nummer 1 om je daarbij te helpen. Wist je dat het onder een grote boom soms wel tot 10 graden koeler kan zijn? Kies ook voor een boom met een diepe penwortel zoals een eik of esdoorn. Die haalt het vocht uit het diepere grondwater zodat er aan de oppervlakte genoeg water overblijft voor het gras.

Geen plek om een boom te planten? Dan is zonwering misschien meer jouw ding!

Regenton om water op te vangen
Bron: Waldemar - Unsplash

Regenwater opvangen

4. Manieren om regenwater op te vangen

Water is de bron van een gezonde tuin! Staan de hemelsluizen open? Vang dan zoveel mogelijk water op voor je droge tuin en planten. Dat kan via een regenton, waterput, vijvertje of een wadi. Dat laatste is een lagergelegen stuk in je tuin waar overtollig water naartoe stroomt en het de tijd heeft om langzaamaan in de grond te trekken. Bovendien is regenwater ook veel gezonder voor je planten dan drinkwater omdat er minder kalk in zit.

Bodem bedekken

5. Mulchen

De droogte in je tuin bestrijden? Dat doe je door te mulchen. Een dikke laag organisch materiaal bovenop je aarde of tussen je planten zorgt niet alleen voor extra voedingsstoffen, maar het houdt ook het vocht vast. Bovendien blijft de bodem eronder luchtig dankzij wormen en andere dieren die het materiaal verteren. 

6. Bodembedekkers

De bodem bedekken doe je door … bodembedekkers! Een bodembedekker zorgt wederom voor minder droge grond bij een warme periode. Kies voor taaie soorten zoals kruiptijm of smeerwortel.

7. Vliesdoek

Breekt er een droge periode aan net nadat je jouw groenten en planten hebt gezaaid? Bescherm ze tegen de zonnestralen met een vliesdoek. Dat voorkomt uitdroging en geeft in de ochtend dauwdruppels af aan de planten. 

Serre met ernaast een pad van gravel
Bron: Annie Spratt - Unsplash

Laat je tuin met rust

8. Niet spitten of schoffelen

Tijdens een droge periode laat je je bodem best met rust en moet je hem niet omspitten of schoffelen. Op warme dagen heeft dat net het omgekeerde effect, want spitten of schoffelen stimuleert verdamping

9. Niet maaien

Zoals Sam Gooris zei: “Laat het gras maar groeien!”. Hoe korter je gras, hoe sneller het uitdroogt. Sla af en toe dus een maaibeurt over tijdens een droge periode zodat je gras het vocht langer kan ophouden. Of gooi gras helemaal over de boeg en plant klaver of tijm als alternatief voor je gras. Die soorten kunnen veel beter tegen de droogte. 

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top