Hoe werkt een infrarood verwarming

U bent op zoek naar een alternatieve verwarming om uw woning mee te verwarmen. U hebt reeds gehoord over infrarood verwarming maar u bent niet zeker over de werking hiervan. Toch bent u op zoek naar een functionele vervanging voor je CV ketel. Dan is de Warmteshop zeker de juiste partij voor u.

Met veel plezier leggen wij u uit hoe een infrarood verwarming werkt en wat u nodig hebt om uw woning te verwarmen met dit medium. Het is helemaal niet moeilijk om uw woning aangenaam en ecologisch te verwarmen met een goede en kwalitatieve infrarood verwarming.

Het werkingsprincipe is totaal anders dan een traditionele verwarming welke op basis van convectoren werkt. Een infrarood paneel zal geen lucht verwarmen maar zal juist zoals de zon enkel vaste materie opwarmen. Om te begrijpen hoe dit juist werkt moeten we een stukje natuurkunde ophalen.

Alle objecten op de aarde bestaan uit moleculen en atomen. Deze zijn steeds in bewegen en hebben elk hun eigen trillingsfrequentie. Zo bestaat je houten tafel in de woonkamer uit moleculen en atomen maar ook je vloer, de muren en alles wat er in de kamer staat. Wat gebeurt er nu wanneer er zonnestralen of de stralen van een lange golf infrarood verwarming in aanraking komen met deze moleculen.

Al de moleculen van de objecten in de ruimte zullen gaan resoneren wanneer de infrarood straling deze raakt. Resoneren wil zeggen dat ze de frequentie van de straling zullen overnemen. Hierdoor zullen alle objecten zichzelf gaan opwarmen. Denk even wanneer u koude handen hebt en deze snel tegen elkaar gaat wrijven om ze op te warmen. Dit gebeurt er bij de molecule en atomen in de objecten die tegen elkaar beginnen te botsen en zodoende warmte beginnen te genereren vanuit het object zelf.

De werking van een infrarood verwarming verschilt dus niets met dan van de zon die ons al miljoenen jaren van een heerlijke warmte voorziet.