Onze privacy policy en legal notice lees je hier.

Vlaming niet klaar voor betonstop

08/09/2017

bis

De Vlaming droomt nog altijd van een landelijk gelegen vrijstaande woning. Dat blijkt uit een enquête die Het Laatste Nieuws samen met (ver)bouwsite Livios.be uitvoerde. Die woondroom is net het tegenovergestelde van wat de overheid tegen 2040 met de betonstop wil bereiken.

Het Laatste Nieuws en de gespecialiseerde website Livios.be sloegen deze zomer de handen in elkaar om samen met SSI te polsen naar de mening van 1500 Vlamingen die al verbouwd hebben, dat momenteel aan het doen zijn of daar concrete plannen voor hebben. De resultaten van de bevraging zijn opmerkelijk. Voor 78% is een vrijstaand huis de ideale woning, een wens die het sterkst leeft bij mensen jonger dan 50 en hoger opgeleiden. In de praktijk woont slechts 39% effectief in zo'n huis. Wat betekent dat we dichter op elkaar leven dan we willen.
Nochtans is dat laatste net waar de overheid met de betonstop naar streeft. Het plan is om tegen 2040 de woondichtheid rond belangrijke knooppunten te verhogen en komaf te maken met de klassieke verkavelingen. Gegroepeerd wonen moet de files doen afnemen én vermijden dat er nog meer vrije ruimte verloren gaat. 

Bij de bevolking is daar duidelijk nog een mentaliteitswijziging voor nodig. 39% van de respondenten wil het liefst landelijk en niet in een wijk wonen. 16% geeft de voorkeur aan een landelijk gelegen wijk. Slechts 14% verkiest de stad en een groot deel daarvan wil gerust naar de rand of een meer landelijke regio verhuizen. Dat weinig geluidsoverlast en de kwaliteit van de omgevingslucht de belangrijkste randfactoren zijn om een huis te kopen, is daar wellicht niet vreemd aan.

De overheid heeft ook nog werk om ons meer aan het renoveren te krijgen opdat tegen 2050 het volledige woningsbestand energiezuiniger en dus milieuvriendelijker wordt. De helft van de Vlamingen wil het liefst een nieuwbouw zetten, een derde hoopt een kant-en-klaar huis te kunnen kopen. Slechts 20% verkiest een verbouwing. De meerderheid van de renovaties wordt uitgevoerd omdat de eigenaar meer luxe en comfort wil, pas dan om energie te besparen.

facts&figures

Wie alle resultaten van de enquête wil bekijken, kan surfen naar: www.livios.be/enquete

 

bouw&reno, de bouw- en renovatiebeurs
Antwerp Expo
Jan Van Rijswijcklaan 191, 2020 Antwerpen
+32 (0)9 241 92 11
info@bouwreno.be

Volg ons op  

Met het voortzetten van uw bezoek aan de website, accepteert u het gebruik van cookies om op maat gemaakte aanbiedingen en diensten aan te bieden. Lees meer