Onze privacy policy en legal notice lees je hier.

Verzekeraars maken woonlening zonder eigen geld mogelijk

15/05/2017
Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) gaat met de financiële sector overleggen over een manier om ook zonder eigen inbreng een woonkrediet te kunnen blijven afsluiten. De Nationale Bank wil de bankwereld ontmoedigen om de volledige waarde van een woning te financieren, maar een verzekering kan soelaas brengen.

1. Waarom is zo’n verzekering nodig?

De Nationale Bank heeft vastgesteld dat de schuldgraad van de Belgische gezinnen toeneemt en dat de banken eigenlijk te scheutig zijn met krediet. De toezichthouder vindt dat niet meer dan 80 procent van de woningwaarde gefinancierd mag worden, omdat de lening anders te gevoelig wordt voor prijsdalingen op de vastgoedmarkt. Maar de Nationale Bank kan ermee leven als het hogere risico van een volledige financiering wordt afgedekt via een verzekering, berichtte De Tijd gisteren.

2. Hoe zou zo’n verzekering eruitzien?

Het zou gaan om een kredietverzekering, die de banken afsluiten om het extra risico af te dekken dat gepaard gaat met de volledige financiering van een woning. Voor de schijf tussen 80 en 100 procent kunnen ze zich verzekeren bij gespecialiseerde kredietverzekeraars. De kosten daarvan worden doorgerekend in het jaarlijks kostenpercentage (JKP). Een woonlening afsluiten zonder eigen inbreng wordt dus wel duurder dan mét eigen inbreng. Maar ook zonder verzekering zou dat het geval zijn, want de banken moeten dan voor dergelijke hypotheken een extra kapitaalbuffer aanhouden. Dat kost ook geld.

3. Bestaan zulke verzekeringen?

Ja. Kredietverzekeraar Atradius heeft enkele maanden geleden een offerte met een kant-en-klaar voorstel ingediend bij de Vlaamse regering. 'Zoiets is voor ons zeker haalbaar’, zegt Leon Ise¬≠baert van Atradius. Deze verzekeraar heeft al ervaring met het verzekeren van dergelijke kredietrisico’s, bijvoorbeeld bij consumentenkredieten. Het gebeurt volgens Isebaert soms dat kopers een hypotheek afsluiten voor 80 procent, en het ontbrekende bedrag via een persoonlijke lening financieren. Maar daarop betalen ze een veel hogere rente.

4. Zijn de banken vragende partij voor zo’n oplossing?

De banken staan er voorlopig neutraal tegenover, zegt Isabelle Marchand van de koepel Febelfin. Ze wachten op verdere details over hoe de regeling er concreet zou uitzien en staan open voor overleg met Tommelein en de verzekeraars. ‘We verwachten binnenkort een uitnodiging’, zegt Marchand.

5. Heeft de consument hier iets aan?

Tommelein vindt dat het ook voor mensen zonder spaargeld mogelijk moet blijven een woning te kopen, zei hij gisteren in het Vlaams Parlement. Maar niet iedereen is het met hem eens. Het gevaar bestaat dat gezinnen zich te diep in de schulden steken en het moeilijk krijgen om hun lening terug te betalen. Een rentestijging zou in dergelijke ¬≠situaties funest kunnen zijn. ‘Als de rente stijgt en er tegelijk een verandering optreedt in de huizenprijzen wordt het risico voor de verzekeringsmaatschappijen groot’, zei Matthias Diependaele (N-VA). Maar Tommelein betwist dat. De banken en verzekeringsmaatschappijen beschikken immers over een ¬≠kredietwaardigheidsrating en de kredietnemers worden op hun solvabiliteit beoordeeld.

6. Heeft Tommelein nog andere maatregelen in petto?

Ja. Hij kondigde ook een plan aan om de registratierechten te vereenvoudigen en te verlagen. ‘Zo wordt meer koopkracht voor jonge en precaire gezinnen gegarandeerd’, zei de minister. Registratierechten zijn een vorm van belasting op de aankoop van een bestaande woning. Open VLD vindt het onlogisch dat je eerst die belasting moet betalen en daarna een fiscaal voordeel krijgt in de vorm van de woonbonus. De woonbonus zou ook benut moeten kunnen worden om de registratierechten te verlagen, vindt de partij.

bouw&reno, de bouw- en renovatiebeurs
Antwerp Expo
Jan Van Rijswijcklaan 191, 2020 Antwerpen
+32 (0)9 241 92 11
info@bouwreno.be

Volg ons op  

Met het voortzetten van uw bezoek aan de website, accepteert u het gebruik van cookies om op maat gemaakte aanbiedingen en diensten aan te bieden. Lees meer