Bouwen en renoveren in 2021, wat wijzigt er?

Sta jij te popelen om 2020 uit te zwaaien? Memorabel kan je het voorbije jaar alleszins noemen. Je woning werd niet enkel een thuiskantoor en speelkamer. Kokkerellen, tuinieren en wandelen in je woonomgeving werden de meest uitgeoefende hobby’s in ons land. Een ding dat we hieruit leerden: je woning heeft een grote impact op je leven. Wil jij in 2021 je huis renoveren of bouwen naar eigen believen? Lees dan hier wat 2021 jou te bieden heeft. 

1. Verlaagd btw-tarief voor slopen en heropbouwen

Slopen en heropbouwen wordt vanaf 2021 een stuk aantrekkelijker. Vanaf 1 januari kan je in heel België genieten van een voordelig btw-tarief van 6%. Door het verlaagde tarief uit te breiden naar het hele land, krijgen zowel burgers als aannemers in het hele Belgische grondgebied een financieel duwtje in de rug. Wil jij beroep doen op dit verlaagde tarief, dan moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ten eerste moet het je enige en eigen gezinswoning zijn die je wilt slopen en heropbouwen. Ten tweede is de toegelaten bewoonbare oppervlakte van je vernieuwbouwwoning ingeperkt tot maximaal 200 m². Opgelet, het verlaagde btw-tarief geldt enkel voor de sloop- en opbouwwerken zelf. 21% btw is nog steeds van toepassing op architecten, veiligheidscoördinatoren en ingenieurs,

renoveren in 2021

Foto: Monica Silvestre – Pexels

2. BEN-nieuwbouwwoning

Bouwen doe je altijd met zicht op de toekomst. Energie-efficiëntie is hierbij een belangrijke pijler. Als je in 2021 een nieuwbouwwoning bouwt, ben jij verplicht om je te houden aan de BEN-normen en het maximale E- en S-peil. Een BEN-woning, of languit een bijna-energieneutrale woning, kan je bouwen door o.a. voldoende te isoleren en een minimum aandeel energie uit groene energiebronnen te halen.

3. Strengere EPB-eisen

Ieder jaar wordt gestreefd naar een betere energieprestatie en een gezonder binnenklimaat. Ook bij deze jaarwisseling mag een verstrenging niet ontbreken. 

  • Dien je in 2021 een bouwaanvraag in voor een nieuwbouwproject, dan mag de woning een maximum E-peil hebben van E30.
  • Voor de verbouwers die een ingrijpende energetische renovatie in het vooruitzicht hebben liggen, geldt een maximum E-peil van E70.

4. Nieuwe EPC-labelpremie

Heb jij een villa met een EPC-waarde F op de kop kunnen tikken of een appartement met enkel glas van je grootouders geërfd? Vanaf 2021 kan jij een uitzonderlijke premie aanvragen om je woning met een energielabel E of F op te krikken. Wat zijn de voorwaarden? Je moet via erfenis of authentieke akte eigenaar zijn van de woning, een energieprestatiecertificaat hebben dat in of na 2019 verkregen is en binnen de 5 jaar je woning grondig verbouwen. 

5. Renteloze energielening

En we hebben nog beter nieuws voor de verbouwers onder ons! Bovenop de EPC-labelpremie kunnen nieuwe eigenaars (via authentieke akte of erfenis) een renteloze energielening tot € 60.000 verkrijgen. Deze voordelige energielening bestond al voor mensen met een beperkt inkomen. Vanaf 1 januari 2021 komen ook nieuwe eigenaars die binnen de 5 jaar hun woning renoveren en energiezuiniger maken in aanmerking.

Energielabel

Afbeelding van Rubén González via Pixabay

6. Vernieuwde energielabels

A, B, C of D? Ieder elektrisch apparaat zoals een wasmachine, droogkast en koelkast heeft op basis van haar verbruik een energielabel gekregen. Doordat de toestellen de laatste decennia een stuk energiezuiniger zijn geworden, werden A+, A++ en A+++ toegevoegd aan de bestaande lijst. Nog meer plaats voor enkele plustekens is er niet, daarom wordt in maart 2021 opnieuw de oude naamgeving in het leven geroepen. Met een ‘A’ zullen voortaan opnieuw de energiezuinigste apparaten worden aangeduid.

7. Geen dakisolatiepremie meer voor klussers

Door vaker thuis te zitten kan je innerlijke klusjesman meer tot uiting komen. Dacht je eraan om een professionele klusser te worden? Jammer genoeg steekt 2021 daar een klein stokje voor. Tot eind 2020 heb je als huiseigenaar recht op een bijslag van 2 euro per m² isolatiemateriaal. Om in 2021 nog in aanmerking te komen voor die dakisolatiepremie moet je beroep doen op een aannemer om de isolatie te laten plaatsen. 

Maar er is ook goed nieuws! Voor het plaatsen van hoogrendementsglas en het isoleren van je buiten- en spouwmuren, je vloer of kelderplafond kan jij ook dit jaar opnieuw rekenen op een premie. 

8. Extra premie voor het verwijderen van asbest

Let bij de renovatie van je dak of gevel op voor asbest. Tot eind jaren ’90 werd deze stof in wel 3000 soorten bouwmaterialen gebruikt, waaronder dak- en gevelleien. Kies ervoor om het schadelijke materiaal door een professionele aannemer te laten verwijderen en ontvang een extra premie van 8 euro per m².

9. Extra voorwaarden voor premie voor warmtepompboiler

Sinds 2019 kan je bij de installatie van een warmtepompboiler genieten van een financiële tegemoetkoming. Om ook in 2021 in aanmerking te komen voor die bijslag, moet je voldoen aan enkele bijkomende voorwaarden. Je nieuwe installatie moet namelijk aan thermische opslag kunnen doen. Dit houdt in dat je door een extern signaal de warmwatertemperatuur moet kunnen verhogen. 

10. Verbod op stookolieketels

Tegen 2050 moet er in Vlaanderen 80% minder CO² uitgestoten worden. Om deze uitdagende doelstelling te bereiken moeten enkele zaken wijzigen. De Vlaamse regering trekt niet enkel de lijn bij energie-efficiënter bouwen en renoveren. Minder fossiele brandstoffen gebruiken ligt ook op tafel. Stillaan nemen we afscheid van stookolieketels. In de toekomst zullen oude stookolieketels niet meer vervangen worden als er een aardgasnet bij jou in de straat ligt. Bouw je in 2021 een nieuwe woning of start je met een ingrijpende energetische renovatie? Dan is de kans groot dat je geen stookolieketel kan plaatsen. Als je een mazoutketel in huis hebt, mag je die voorlopig wel blijven gebruiken. 

11. Dag terugdraaiende teller, hallo digitale meter!

Tenslotte verandert er heel wat voor mensen die zonnepanelen hebben of overwegen er te plaatsen. Op 1 januari nemen we afscheid van de geliefde terugdraaiende teller en verwelkomen we de digitale meter. De reden voor deze wissel? Met een digitale meter kan jij en je netbeheerder precies weten hoeveel energie je produceert, injecteert en afneemt van het net.

Wat maakte de terugdraaiende teller zo aantrekkelijk? De zelfgeproduceerde energie kon je zelf opslaan en later gebruiken, of zo leek het toch! Met je eigen ogen kon je de teller zien terugdraaien. In werkelijkheid injecteerde je die energie op het distributienet en nam je die later terug af. Voor het gebruik van dit net betaalde je ieder jaar een vast bedrag, het prosumententarief. Aangezien niet iedereen evenveel zonne-energie produceert, injecteert en afneemt, schakelen we over op een slimmer systeem. 

zonnepanelen plaatsen in 2021

Afbeelding van Maria Godfrida via Pixabay

Met een digitale meter krijg je meer inzicht in je productie en verbruik. Consumeer jij vaker tijdens zonnige dagen of enkel na zonsondergang? Jouw verbruikspatroon zal bij dit nieuwe nettariefsysteem invloed hebben op je energierekening. Hoewel sommigen eerder argwanend staan tegenover dit nieuwe systeem, heb jij de touwtjes volledig in handen. De komst van de digitale meter betekent niet per se een hogere energierekening. Als je slimmer gaat consumeren, of beter gezegd prosumeren, kan jij zelfs je energierekening laten dalen.

12. Premie voor zonnepanelen

Wie vanaf 2021 nieuwe zonnepanelen installeert, kan mits enkele voorwaarden beroep doen op een eenmalige premie. De netbeheerder voorziet deze compensatie voor nieuwe eigenaars van zonnepanelen, aangezien zij niet meer in aanmerking kunnen komen voor het prosumententarief van de terugdraaiende teller. 

Wie voor 2021 zonnepanelen plaatste, kan in principe nog kiezen tussen de twee nettariefsystemen. Voor 2022 komt de netbeheerder gratis bij je langs om de oude analoge teller in te ruilen voor de digitale meter. Maar ook bij de digitale meter kan jij eventueel nog genieten van het voordeeltarief van de terugdraaiende teller, gedurende 15 jaar na eerste gebruik. De teller houdt op een slimmere manier jouw productie en consumptie bij via aparte injectie- en afnameregisters. Aan het einde van het jaar wordt de geïnjecteerde energie afgetrokken van je afgenomen energie en de rekening gemaakt. Kortom, wat 2021 ons ook mag brengen, met deze nieuwe premies en systemen kunnen wij alvast (op een energie-efficiënte manier) verder bouwen aan een warme thuis.

Wil jij op de hoogte blijven van alle nieuwe premies, interessante innovaties en bijzondere producten? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand gratis handige tips, tricks en nieuwtjes.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top