Hard of zacht water: wat is het verschil?

De hardheid van jouw water is afhankelijk van de hoeveelheid kalk in het water. Is je water hard of zacht? Dat is soms moeilijk direct waar te nemen, maar gevolgen voor je huishoudelijke apparaten en het milieu daarentegen wel. Wat is de oorzaak van hard water? Wat zijn de gevolgen en hoe los je het op? We geven je de antwoorden.

Wat is de oorzaak van hard water?

Leidingwater verschilt van huis tot huis. Hoe komt dat? Alles hangt af van de regio waarin je woont. Hard water ontstaat namelijk wanneer regenwater valt op poreuze stenen zoals kalksteen en verder doordringt in onze grondlaag. Het drinkwater dat ooit regenwater was, is grondig gezuiverd maar bevat nog steeds kleine deeltjes magnesium en calcium. En de kalkdeeltjes die door deze mineralen gevormd worden, bepalen of er zacht of hard water uit de kraan stroomt. Zit er veel kalk in het water? Dan spreken we over hard water. 

Wat zijn de gevolgen van hard water?

De hoeveelheid kalk in het water heeft een invloed op zowel je waterleidingen, huishoudelijke apparatuur, je eigen gezondheid als op het milieu. 

Levensduur apparaten

Door het water op te warmen vormen de calcium en magnesiummineralen sneller kalk. Die kalk hecht zich vast aan de warmwatertoestellen en de plaatsen waarop het water valt. Je douchekop, douchewand en warmwatertoestellen raken hierdoor sneller beschadigd. Je vaatwasser gaat bijvoorbeeld sneller stuk en je wasgoed voelt een pak minder zacht aan.

hard water

Foto: Laurence Katz – unsplash.com

Hogere energiefactuur door kalk

Kalk werkt isolerend. Een boiler met kalk zal hierdoor minder snel water opwarmen en meer energie verbruiken. Wil je je energiefactuur verlagen? Dan moet je kalk voorkomen en/of verwijderen.

Effect van kalk op huid en haar

Hard water is niet enkel schadelijk voor je apparaten en waterleidingen, maar ook voor je haar en huid. De kalk in het water vormt een laagje op je haar en huid waardoor oliën en vocht minder goed absorberen.

Heb je last van droog, dof haar of van een droge huid? Dan zit het kalk in je water er waarschijnlijk voor een stuk tussen. Bovendien tonen studies aan dat er een verband is tussen hard water en het ontwikkelen van eczeem. 

Wat zijn de oplossingen voor hard water?

Waterontharder

Naast een goed onderhoud van je huishoudtoestellen en sanitair, pak je het best de oorzaak van kalkvorming aan. Dat kan op basis van ionenuitwisseling. Een klassieke waterontharder haalt het calcium en magnesium uit het water en vervangt het door zout of natrium. Hierdoor voorkom je de vorming van kalk en onthardt je het water. 

Kalk voorkomen

Foto: Hemant Kanojiya – unsplash.com

Elektromagnetische kalkneutralisator

Een elektromagnetische kalkneutralisator is een andere optie. Hierbij komen geen chemische processen aan te pas. Een neutralisator komt namelijk niet rechtstreeks in contact met het water. Het kleine toestel met een elektromagnetisch veld wijzigt de elektrische lading van de mineralen en kalkdeeltjes. Magnesium en calcium blijven dus in het water zitten, maar de kalk hecht zich niet meer vast aan de wanden van de leidingen en apparaten.

Nog meer tips nodig?

Wil je van je woning een gezonde omgeving maken? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tips!

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top