5 tips voor een kindveilige woning

Kinderen proberen dagelijks met vallen en opstaan de wereld te ontdekken. Af en toe loert een klein gevaar om de hoek waartegen we hen willen beschermen. Hoe hard je je best ook doet, je mist ogen op je rug en je hebt handen tekort. Maak van je huis een kindvriendelijke en veilige thuis en laat ze met een geruster hart hun gang gaan. 

1. Kindveilig stopcontact

Kindveilige wandcontactdozen

Tijdens hun ontdekkingstocht vestigen kinderen soms hun aandacht op stopcontacten. Om te voorkomen dat ze hun vingertjes of een voorwerp in het stopcontact stoppen, koop je het best kindveilige stopcontacten met vaste afdekplaatjes. Om een stekker in het stopcontact te stoppen moet je beide openingen tegelijk aandrukken. Voor een volwassene is dat even wennen. Voor een kind is dat een onmogelijke klus.

Los afdekplaatje

De afdekplaatjes zijn ook los te verkrijgen voor zowel geaarde als ongeaarde stopcontacten. Die kleine plaatjes verschillen van de vaste kindveilige stopcontacten doordat de openingen van het stopcontact niet zichtbaar zijn. Ze zijn hierdoor minder fascinerend voor het kind.

kindveilig stopcontact

2. Zo maak je ruimtes kindveilig

Wil je kleine oogappel op een andere verdieping of in een andere kamer met gevaarlijke spullen zijn verkenningstocht verderzetten, zorg dan dat die ruimte afgesloten is met een eenvoudig te bevestigen (trap)hekje. Hou rekening met de hoogte van het hekje. De lengte tussen de top van het hekje en de onderste balk of het scharnier moet minimum 65 centimeter bedragen. 

Let ook op de breedte van de spleten. We herinneren het ons vast nog uit onze eigen kindertijd: we staken van alles en nog wat uit. Verschiet dus niet als er een hoofd of arm tussen de reling zit. Dat voorkom je gemakkelijk door een hek met smallere openingen te kopen.

3. Kindvriendelijk decoreren en opbergen

Giftige producten

Hou gevaarlijke en giftige producten uit de buurt van kinderen. Plaats je schoonmaakmiddelen in een afgesloten kast en je medicatie in een hoog medicatiekastje

Giftige planten

Let ook op met giftige planten. Plaats de giftige planten op een hoge kast of kies enkel voor valse en niet giftige planten

4. Kindvriendelijke meubels

kindveilige meubels

Het enthousiasme van kinderen is soms moeilijk te bekoelen en dan vallen of lopen ze snel ergens tegen. Hoekbeschermers maken de scherpe hoeken van tafels, kasten of vensterbanken zachter en stomper.

Kinderen die pas leren lopen trekken zich op aan allerhande meubels of spullen. Eenmaal ze kunnen lopen en klimmen, gaan ze hun eigen weg. Leg alle gevaarlijke, scherpe of zware spullen buiten handbereik. Zorg ervoor dat niks kan vallen als ze zich ergens aan optrekken of op klimmen. Schroef dus je boekenrek vast aan de muur, haal de tafelloper van de tafel en doe de berging op slot.

5. Opgepast voor brandwonden

Je zal je elleboog of pols niet levenslang gebruiken om de temperatuur van een badje te meten. Eenmaal ze groter worden zal je het anders moeten aanvoelen. Met een thermostatische mengkraan bepaal jij vooraf de geschikte temperatuur voor een bad of douche. Om boven de 38° C te komen, zal je vaak eerst een knopje moeten induwen. Het is extra veilig en ook handig voor volwassenen!  

Ook in de keuken is het oppassen geblazen. Met kindveilige knoppen voorkom je dat kinderen de kookplaat of oven al spelend aanzetten. Hou tijdens je kookmoment de kinderen bezig en draai de pannen met de steel naar achteren.

Heb je een oude oven? Controleer dan even of de buitenkant ook heet wordt. Is dat het geval, dan kan je dat oplossen door een voorzet-ovenruit te monteren.

Bij een open haard gaan vast al je alarmbellen af. Geen schrik, want ook voor een gezellige open haard bestaan er oplossingen. Kies voor een veiligheidshek of haardscherm om kinderen (en huisdieren) uit de buurt te houden. Beiden hebben hun voor- en nadelen. Een haardscherm kan bijvoorbeeld warm worden en een veiligheidshek is niet altijd even mooi. 

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Kies dan voor een andere type haard, zoals een elektrische haard

kindveilige open haard

Snak je naar meer inspiratie en tips?

Wil je op de hoogte blijven van de laatste tips, trends en regelgeving? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste trends.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top