Uitzonderlijke woonvorm: kangoeroewonen

Zie jij het zitten om samen met jouw (schoon)ouders onder (bijna) hetzelfde dak te wonen? In sommige landen is een woning delen met meerdere generaties de normaalste zaak van de wereld. In België komt het iets minder voor. Toch wint het de laatste jaren aan populariteit. Kangoeroewonen heeft vele voordelen. Niet enkel voor de zorgbehoevenden, maar ook voor de jongere garde. Hoe werkt kangoeroewonen? Kunnen twee gezinnen op één oppervlakte wonen zonder aan privacy in te boeten?

Wat is een kangoeroewoning?

Zorgzaamheid is een eigenschap die je zowel bij mensen als dieren terugvindt. Een kangoeroewoning kan je vergelijken met een kangoeroe en zijn buidel. In een grote wooneenheid wordt een kleinere buidelwoning gecreëerd waarin een ander gezin of persoon kan intrekken. De bekendste vorm van een kangoeroewoning is een zorgwoning. Hierin nemen 1 of 2 ouderen of personen met een beperking hun intrek.

Wat zijn de voordelen van kangoeroewonen?

Goedkoper wonen

Bouwen, verbouwen en wonen worden steeds duurder en een zorgcentrum kost handenvol geld. Kangoeroewonen is financieel voordelig. Als je je woning moet aanpassen, dan kan je de bouw- of verbouwkosten eventueel delen. Bovendien is de kans groot dat je in aanmerking komt voor een premie.

Privacy en zelfstandigheid

Samen en toch apart leven. Een kangoeroewoning is opgedeeld in twee wooneenheden, waardoor je elk je eigen (volwaardige) stek hebt en je privacy behoudt

Maak duidelijke afspraken om van elkaars nabijheid, steun en zorg te kunnen blijven genieten. Respecteer elkanders privacy door vooraf een reglement op te stellen. Heb je bijvoorbeeld liever niet dat je gezinsmomentje op zondagochtend verstoord wordt door een onaangekondigd bezoekje? Of is driemaal per week babysitten iets te veel van het goede? Laat het dan weten. Goede afspraken maken goede vrienden.

Wederkerige zorg

In een zorgwoning kunnen hulpbehoevenden in hun vertrouwde omgeving blijven, omringd door mensen die ze kennen. In geval van nood is er iemand in de buurt.

Als je even van huis weg bent, kan jij aan je ‘buur’ vragen om een oogje in het zeil te houden, de planten water te geven, voor de katten te zorgen of op de kinderen te letten. 

Bovendien ben je slechts enkele stappen van je geliefden verwijderd om een praatje te slaan bij een lekker kopje koffie of om suiker te halen als die van jou op is. Kangoeroewonen is dus een win-winsituatie.

kangoeroewonen in een aparte ruimte in een woning

Kan je zomaar een kangoeroewoning bouwen?

Meldingsplicht

Met twee of meerdere gezinnen in één huis wonen is wettelijk in België, maar als je twee wooneenheden wilt creëren, moet je dat melden bij je stad of gemeente. In het bevolkingsregister wordt dan genoteerd dat jouw woning een zorgwoning is met twee wooneenheden. De twee eenheden hebben eenzelfde domicilieadres. De buidelwoning krijgt geen apart huisnummer.

Heb je een vergunning nodig?

Als je binnen een bestaande woning een zorgwoning wilt inrichten, hoef je hiervoor geen vergunning te hebben. Het melden bij de gemeente of stad volstaat. Enkel als je je woning gaat uitbreiden heb je een omgevingsvergunning nodig.

Wat zijn de voorwaarden voor een zorgwoning?

  • De buidelwoning moet een fysiek geheel vormen met de hoofdwoning. Een omgebouwd tuinhuisje of een woonwagen wordt niet aanvaard als zorgwoning. 
  • De ondergeschikte wooneenheid mag maximum een derde van het volume van de gehele woning innemen.
  • De hoofdwoning en buidelwoning moeten dezelfde eigenaar(s) hebben.
  • In de zorgwoning moeten er 1 à 2 hulpbehoevende personen of ouderen van minstens 65 jaar wonen. Waar ze willen wonen, in de hoofdwoning of de ondergeschikte wooneenheid, mogen de twee gezinnen zelf beslissen.

meer informatie en inspiratie nodig?

Wil je meer info over het bouwen en inrichten van een aangepaste woning? Bezoek Bouw&reno en schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top