Schilderwerk: 6 veelgemaakte fouten

Schilderwerk is een klus waar vele (ver)bouwers op besparen door zelf de handen uit de mouwen te steken. Wil je je woning professioneel en zonder fouten afwerken? Grijp dan niet naar je verfborstel voor je deze veelgemaakte blunders hebt gelezen. 

Fout 1: Schilderwerk niet voorbereiden

Door je schilderwerk goed voor te bereiden bespaar je jezelf een pak schoonmaakwerk. Plak alle randen nauwkeurig af met schilderstape en bedek je vloer met een plastic zeil, karton of een doek. 

Tip: Verwijder de schilderstape als de verf nog niet volledig is opgedroogd. Zo voorkom je dat je stukjes verf meetrekt. 

Fout 2: De ondergrond niet schoonmaken

Voor je de muur gaat verven moet je eerst de muur of het hout klaarmaken voor een nieuwe laag verf. Werk de druipers weg. Schuur en plamuur tot je een mooi egale ondergrond krijgt. Ontvet het oppervlak zodat de verf zich goed kan hechten. Als je dit niet doet, loop je het risico dat de verf sneller zal afbladderen.

Fout 3: De verkeerde verf kopen

Je hebt de juiste kleur gevonden, maar helaas is het de verkeerde verfsoort. Deze blunder past vast en zeker in de top 3 meest gemaakte fouten bij schilderwerk. Bereid je schilderwerk goed voor door je vooraf goed te informeren over:

  • Het materiaal: Kijk naar het oppervlak. Welke verf heb je nodig voor jouw muur of hout? 
  • De omgeving: Moet de verf bestand zijn tegen regen, zon of vocht? Heb je kinderen in huis of spat je wel eens tijdens het bakken en koken? Kies dan voor afwasbare verf of lak.
  • De look: Maak een keuze uit een eindeloos kleurenpalet. Wil je een matte, halfmatte, zijdeglanzende of gladde look?

Tip: Vergeet de primer niet! Een goede basislaag zorgt dat de verf beter hecht.

Fout 4: De verkeerde hoeveelheid verf

Op de verfpot staat te lezen hoeveel vierkante meter je met de verf kan bestrijken. Een veelgemaakte fout bij schilderwerk is dat men geen rekening houdt met het aantal lagen. Bereken de oppervlakte van de muren en vermenigvuldig het met het aantal lagen dat je nodig hebt. 

Fout 5: Te enthousiast te werk gaan

Een andere veelgemaakte fout is dan weer te veel verf aanbrengen in één keer. Een dikke laag verf droogt veel trager en je zal hier en daar druipers spotten. Ga dus niet overhaast te werk en breng laagje voor laagje aan. Laat het schilderwerk voldoende drogen voordat je aan de tweede laag begint.

schilderwerk met verfrol

Fout 6: Schilderwerk met de verkeerde kwasten

Het mooiste resultaat verkrijg je met de juiste verfrollers en kwasten. 

  • Verf op oliebasis breng je het beste aan met een kwast met echte (varkens)haren.
  • Voor latexverf haal je beter een kwast met synthetische haren in huis.
  • Met een verfroller in de hand of op een stok heb je in een mum van tijd enkele vierkante meters muur gekleurd. Check voordat je je schilderwerk start of er geen pluisjes aan je verfroller hangen. 

Tip: Neem niet te veel verf op je kwast of verfroller. Door de roller een beetje nat te maken dringt er minder verf in de roller.

Heb je plannen om je woning nog meer onder handen te nemen en zijn alle tips welkom? Schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief en breng een bezoekje aan bouw&reno in Antwerp Expo.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top