Vloer uitbreken of renoveren?

Een vloerrenovatie is het geknipte moment om de fouten uit het verleden recht te zetten. Weet jij wat je onder je vloer zal aantreffen en welke karweien je nog aan je to-do lijstje moet toevoegen? Lees hier alles wat je moet weten over het uitbreken van een vloer.

Moet je je vloer uitbreken?

Een nieuwe vloer plaatsen wil niet meteen zeggen dat je de oude vloer moet uitbreken. De eerste vraag die je je moet stellen is: ‘Moet ik de oude vloer uitbreken?’. Verschillende vloeren kan je gewoon op je oude vloer bevestigen. Tegelvloer op tegelvloer, parket op tegelvloer of laminaat op een oude houten vloer, het is allemaal mogelijk. Het belangrijkste is dat je oude vloer een goede basis vormt voor je nieuwe vloer. Is je oude vloer oneffen of heb je vocht- en isolatieproblemen? Dan is de oneffenheden wegwerken of de oude vloer uitbreken en een nieuwe plaatsen een zeer goede investering.

Vloer uitbreken op zand of zavel

Wat ligt onder je oude vloer? In oudere huizen kan je het soms aantreffen: een tegelvloer waarbij de chapelaag ontbreekt. De vloer ligt in dit geval direct op zand of zavel en is dus heel gemakkelijk uit te breken met een drilboor of koevoet. Hoewel het een fluitje van een cent lijkt, moet je realistisch blijven. Een vloer uitbreken vreet tijd en er komt helaas veel schoonmaakwerk bij kijken.

Is je ondergrond van zand of zavel helemaal egaal? Dan is het nog steeds sterk aangeraden om een dekvloer te leggen. Het extra budget en de tijd die je hieraan zal spenderen is de moeite waard. Door een nieuwe vloer op zand en zavel te leggen, riskeer je vochtproblemen in de toekomst. Grijp de kans om het vanaf de eerste keer goed te doen. Het zou zonde zijn als je na enkele jaren je vloer opnieuw zou moeten uitbreken.

Bereken nadat je de vloer hebt uitgebroken de dikte van je nieuwe vloer en chapelaag. Bovendien kan je ook kiezen voor vloerisolatie en -verwarming. Maak eventueel extra plaats voor isolatiemateriaal en leidingen door de zand- of zavelgrond enkele centimeters dieper uit te graven.

Vloer uitbreken voor nieuwe tegelvloer

Vloer uitbreken op chapelaag

Een vloer op een chapelaag uitbreken gaat iets moeizamer, maar als de dekvloer egaal is is je dat al een pak werk bespaard. Tenminste als je geen extra isolatiemateriaal of vloerverwarming wil plaatsen. 

Is je chapelaag niet volledig effen? Dan is de dekvloer egaliseren de oplossing. Hopelijk is jouw voorraad geduld onuitputtelijk, want voordat je een nieuwe vloer kan plaatsen moet de chape voldoende drogen. Afhankelijk van de dikte van de laag kan dit enkele dagen of weken duren.

Kortom, kijk eerst naar de ondergrond van je nieuwe vloer. Is het een oude vloer, dekvloer, zand of zavel? Zorg dat de basis egaal en voldoende isolerend is.

Bouw of renoveer je een woning en kan je af en toe raad gebruiken? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Foto’s: unsplash

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top