Aanpasbaar wonen: een woning die met je meegroeit

Is jouw huis voor het leven levenslang een thuis voor jou en je gezin? Wonen doe je voor het leven. Maar jouw leven ziet er over 20 jaar vast anders uit dan vandaag. Wellicht heb je een medebewoner meer of minder, of beweegt je je op een andere manier door het leven. Denk je aan een renovatie of een nieuw bouwproject? Dan is het cruciaal om niet alleen naar het nu, maar vooral naar de toekomst te kijken. Stap binnen in het tijdperk van aanpasbaar wonen, waar huizen niet vastgeroest zijn, maar juist met jou mee-evolueren.

Wat is aanpasbaar wonen?

Een aanpasbaar huis is ontworpen met het oog op de levensloop van de bewoners. Dat betekent dat de woning gemakkelijk aangepast wordt aan veranderende (fysieke) behoeften, zoals mobiliteitsbeperkingen die vaak gepaard gaan met het ouder worden. Het verminderen van drempels, het installeren van domotica en brede deuropeningen zijn slechts enkele voorbeelden van levensloopbestendige aanpassingen. 

Maar ook als je zwanger bent of een grotere of kleinere partner of huisgenoot hebt, is bijvoorbeeld de hoogte van je aanrecht en wasmachine cruciaal voor jouw comfort

Foto: Bilal Mansuri – unsplash.com

Het zit hem dus vaak in de kleine dingen. Zowel in de indeling van jouw woning als de inrichting ervan. Hou van bij de start van de renovatie of bouw van jouw woning rekening met jouw huidige en toekomstige behoeften. Je stopcontact later op een comfortabele hoogte bevestigen doe je bijvoorbeeld niet in een-twee-drie.

De voordelen van een flexibele woning

Maar daar houdt aanpasbaar wonen niet op. In een dichtgeslibd Vlaanderen hebben wij kamers te veel. Vreemd, toch? Wacht, we leggen je graag uit hoe dat komt. 

Je herkent vast het welbekende verhaal. Je woont samen met je partner, er komen kinderen en op een dag verlaten ze het nest. Wat ooit een knus liefdesnestje was, transformeert tot een gezinswoning voor vier en vervolgens weer tot een intiem stekje voor twee. In iedere levensfase geef je je thuis een nieuwe invulling. De behoeften en verlangens van jou en je gezin veranderen. Van een praktische en energiezuinige woning naar een comfortabele, luxueuze en stijlvolle woningMaar het verhaal houdt daar niet op. Die leegstaande kamers van je kinderen wachten op een nieuwe bestemming. En hier komt de hamvraag: hoe ga jij ze invullen?

Aanpasbaar wonen op Bouw&reno

Aanpasbaar wonen is kostenefficiënt en duurzaam

Als je op zoek bent naar een duurzame en kostenefficiënte manier om je huis aan te passen aan jouw steeds veranderende behoeften, dan is aanpasbaar wonen jouw slimme zet. Door je huis zo flexibel mogelijk te maken zowel qua ontwerp als inrichting bespaar je kostenverklein je je ecologische voetafdruk en blijf jij jouw woning optimaal benutten

Enkele voorbeelden van aanpasbaar wonen

Foto: Steffen Lemmerzahl – unsplash.com

Flexibele ruimtes

Aanpasbare muren of scheidingswanden geven de mogelijkheid om ruimtes (afhankelijk van je behoefte) te vergroten of te verkleinen. Een open ruimte wordt zo snel en op een goedkope en duurzame manier omgetoverd tot aparte kamers en vice versa.

Modulaire en flexibele meubels

Denk aan meubels die zich aanpassen aan verschillende behoeften. Zoals een werkblad dat je in de hoogte aanpast. Of een boekenkast die je omvormt tot een werkruimte. Dat maximaliseert de functionaliteit van de ruimte en zorgt ervoor dat jouw woning zo praktisch en comfortabel mogelijk gebruikt wordt.

Toegankelijkheid van je woning

Een drempeltje of een trap lijkt voor sommige mensen net zo uitdagend als het beklimmen van de Mont Ventoux. Voor jou misschien ook op een bepaald punt in jouw leven. Maak jouw woning toegankelijk door plaats te voorzien voor een toekomstige lift en/of zoveel mogelijk drempels weg te werken. Van de stoep tot in je badkamer. Voeg toegankelijkheidsfuncties toe, zoals handgrepen en hellingen die gemakkelijk geïntegreerd en verwijderd worden, afhankelijk van de behoeften van de bewoners.

Ontvang gratis (ver)bouwadvies op Bouw&reno

Wil je meer weten over aanpasbaar wonen of op welke steunmaatregelen jij recht hebt? Bezoek van 13 t.e.m. 21 januari 2024 de gloednieuwe zone ‘Aanpasbaar wonen’ op Bouw&reno en laat je gratis adviseren door onafhankelijke experts

Advies op Bouw&reno

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top