Asbest herkennen en verwijderen

Wil je een woning die tussen 1945 en 2001 is gebouwd renoveren? Wees dan op je hoede, want het gevaar loert om de hoek. En dat mag je best letterlijk nemen! Deze schadelijk stof werd vorige eeuw in meer dan 3000 soorten bouwmaterialen gebruikt. Denk aan gevel- en dakleien in asbestcement, dorpels, plaasterisolatie rond verwarmingsleidingen, afvoerbuizen, goten, vloertegels, lijmen en bloembakken. Wil jij asbest de wereld én je woning uit helpen? Ontdek dan hier hoe je het veilig kan opsporen en (laten) verwijderen.

Wat is asbest?

Je zou het misschien niet direct vermoeden, maar dit verzelachtige mineraal is een natuurlijk product dat wordt gewonnen in asbestmijnen in Rusland, Canada en Zuid-Amerika. Het komt voor in drie vormen: witte, blauwe en bruine asbest. Hoewel ze alledrie erg schadelijk zijn om in te ademen, werden ze vanaf de Tweede Wereldoorlog tot de jaren 80′ vaak gebruikt in en om huizen. Pas later werd uit onderzoek, en spijtig genoeg ook uit ervaring, ontdekt dat de stof schadelijk is voor mensen die ermee in aanraking komen. Sinds 1998 geldt er een verbod voor het gebruik van asbesthoudende materialen in nieuwbouwwoningen. Het materiaal is sindsdien ook niet meer te koop. Is hiermee alle asbest nu de wereld uit? Jammer genoeg niet. Renoveer jij een woning? Ga dan op onderzoek en laat alle asbest op een veilige manier verwijderen.

leiendak met asbest

Foto: Annie Spratt – unsplash

Hoe kan je asbest opsporen?

Asbest kan je het best opsporen door oude facturen en bouwplannen bijeen te sprokkelen. Die documenten kan je meer informatie geven over de stoffen die gebruikte materialen kunnen bevatten. Zie jij Eternit of asbestcement aangeduid staan op een bouwplan? Dan is er geen twijfel meer mogelijk. 

Aangezien er meer dan 3500 soorten producten asbest kunnen bevatten en niet alles met het blote oog waarneembaar is, schakel je het best een deskundige in. Zo ben jij 100% zeker dat je woning asbestvrij is of kan worden.

Wat moet je doen als je asbest hebt gevonden?

Heb jij een product aangetroffen dat verdacht veel op asbest lijkt? Dan kan jij beroep doen op een expert of zelf een staaltje nemen. Voordat je de beslissing maakt, moet jij weten hoe groot het risico is. We onderscheiden twee soorten asbest:

  • Vast of hechtgebonden asbest: dit kan je vinden in, bijvoorbeeld, golfplaten, onderdakplaten en dakgoten. Het risico dat de vaste vezels in deze materialen vrijkomen is redelijk klein. 
  • Los of niet-hechtgebonden asbest: dit kan je vinden in, bijvoorbeeld, asbestkarton of lijm onder vloerbedekking, pleister- en leidingsisolatie. Hier moet je uiterst voorzichtig mee omspringen, want dit soort asbest is een stuk gevaarlijker. 

Beschadig het materiaal niet

Blijf zoveel mogelijk van het materiaal. Asbest wordt gevaarlijk als het begint te breken of scheuren. Bij iedere kleine beschadiging kunnen schadelijke asbestvezels vrijkomen. Heb je net beschadigd materiaal aangetroffen? Dan kan jij het voorzichtig afdekken met folie.

Ben je een echte mister of miss proper? Hou je innerlijke drang om te stofzuigen nog even onder bedwang, want hierdoor kunnen de asbestvezels zich namelijk nog meer verspreiden.

Wanneer moet je een expert inschakelen?

Hoewel je zelf op speurtocht mag gaan, schakel je het best een expert in om je woning grondig te controleren. Zo weet je zeker dat je woning 100%  asbestvrij is of welke materialen er verwijderd moeten worden.

Moet je een expert inschakelen voor los asbest of vast asbest in slechte staat?

Heb je zelf niet-hechtgebonden asbest of hechtgebonden asbest in slechte staat aangetroffen? Dan ben je verplicht om een erkend asbestverwijderaar te contacteren. Dit materiaal is uiterst gevaarlijk en moet professioneel verwijderd worden om verdere verspreiding van de vezels te voorkomen.

Mag je hechtgebonden asbest verwijderen?

Liggen er bijvoorbeeld golfplaten in goede staat op je tuinhuisje? Dan mag jij het materiaal met hechtgebonden asbest in goede staat zelf verwijderen. Dit echter op één voorwaarde: veiligheid eerst. Bescherm jezelf, je kleren en je omgeving door alles af te dekken. Trek een wegwerpoverall, rubberen handschoenen, een veiligheidsbril, afwasbaar schoeisel en een FFP3- of P3-mondmasker aan. Tape de mouwen en broekspijpen stevig dicht en bedek de ondergrond en omliggende zaken met afdekfolie. Zo kunnen losse minuscule vezels opgevangen en verwijderd worden.

Wil jij meer tips om veilig te bouwen en verbouwen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top