Energiedelen mogelijk vanaf juli 2022

Investeren in zonnepanelen werd vanaf juli 2022 nog interessanter. Wie zonnepanelen bezit en dus zelf energie produceert, kan vanaf nu stroom doorverkopen of gratis wegschenken aan een buur, vriend of familielid.

Persoon-aan-persoonverkoop van groene energie

Een persoon-aan-persoonverkoop van groene energie, hoe idyllisch klinkt dat? Sinds juli werd het werkelijkheid. Gezinnen die zelf energie produceren kunnen er voortaan voor kiezen om hun overschot niet te injecteren op het net, maar de overige energie af te staan aan of te delen met anderen. En daar valt er uiteraard een centje aan te verdienen. 

Hoe kan je energie delen?

Wie mag er energie delen?

Iedereen die aangesloten is op het distributienet, gesloten net of plaatselijk vervoersnet kan in principe actieve afnemer worden. Met andere woorden energie produceren, zelf verbruiken en eventueel opslaan. Het maken van winst mag niet het hoofddoel zijn. Dat is de grote voorwaarde om de overige energie te mogen doorverkopen, delen of schenken. KMO’s en grote ondernemingen kunnen hierdoor wel deelnemen aan de energiegemeenschap maar hebben niet de touwtjes in handen. 

Wat is een energiegemeenschap?

energie delen zonnepanelen

Foto: Vivint Solar – Unsplash.com

Je kan samen met burgers, lokale overheden en ondernemingen een energiegemeenschap oprichten. Denk aan de bewoners van een appartementsgebouw die samen investeren in zonnepanelen op het dak en de opgewekte energie kosteloos met elkaar delen. De inwoners of delers betalen dus geen prijs voor de energie die opgewekt wordt door hun gedeelde zonnepanelen.

Hoe kan je groene energie doorverkopen?

Het is mogelijk om energie door te verkopen aan twee of meerdere eindafnemers. Daarvoor moet de verkopende partij een leveranciersvergunning aanvragen bij de VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt. 

Meldingsplicht en overeenkomst bij energie delen

De oprichting van een energiegemeenschap moet je binnen de 30 dagen melden op de website van de VREG.

En zoals je weet maken goede afspraken goede vrienden. Stel daarom een duidelijke overeenkomst tussen alle leden van de energiegemeenschap op. Daarin beschrijf je o.a. de doelstellingen, activiteiten, verdeelsleutel, kosten en de bestemming van de eventuele inkomsten. 

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je meer weten over je energieverbruik, bouw of renovatie van je woning? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tips, tricks en nieuwtjes.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top