Op welke Vlaamse (ver)bouwpremies heb jij recht?

Download gratis ‘De Bouwgids’ en krijg onmisbare tips.

Ga je een woning kopen of (ver)bouwen? Dan horen daar fiscale verplichtingen, maar ook financiële voordelen bij. De Bouwgids maakt je wegwijs met actuele info. We doen er handige checklists en richtprijzen voor jouw project bovenop! Ontdek wat deze handige gids inhoudt en download jouw gratis exemplaar.

Jouw actuele infogids boordevol tips

De Bouwgids is een handige, digitale infogids waarin je alles leest over energiezuinig en duurzaam (ver)bouwen, het financiële en fiscale plaatje, de administratieve verplichtingen en wetgeving. Een must-have voor iedereen die gaat bouwen of verbouwen. Hieronder krijg je alvast een voorsmaakje.

De Bouwgids is een initiatief van Sipro Media, het bedrijf achter het populaire platform Bouwinfo.be. Ontdek hoe jij je gratis Bouwgids bemachtigt.

Een huis kopen, bouwen of verbouwen

Ben je van plan om een huis te kopen of (ver)bouwen? Dan komt daar heel wat bij kijken. Het administratief kostenplaatje bijvoorbeeld omvat diverse kosten, waaronder een bodemonderzoek, de vergunning, de architect, een veiligheidscoördinator, een EPB-verslaggever, de elektrische keuring, akte- en notariskosten, registratierechten, het kadistraal inkomen … Je leest er alles over in De Bouwgids.

Samen een huis kopen of bouwen

Ga je samen een huis kopen of bouwen, dan maakt je burgerlijke staat op dat moment een verschil uit. Ben je niet gehuwd, dan val je niet automatisch onder de bescherming van de wet. Neem daarom best de nodige voorzorgmaatregelen. Wat zijn je rechten? Welke afspraken maak je? Is een bezoek aan de notaris nodig? Je ontdekt het allemaal in De Bouwgids.

De financiering en verzekering van je woning

Meestal zul je voor de aankoop van je woning een hypothecaire lening aangaan. De overheid motiveert de aankoop van een woning met een aantal fiscale voordelen, zoals de fiscale aftrek en de Energielening. Daarnaast moet je de nodige verzekeringen afsluiten zoals de schuldsaldoverzekering, woningverzekering en brandverzekering.

Btw bij bouwen of verbouwen

Als je (ver)bouwt, betaal je sowieso btw-kosten. Maar wanneer betaal je 6 procent en wanneer 21? Sinds 21 januari 2016 betaal je slechts 6 procent btw-tarief als je werken laat uitvoeren aan een woning die ouder is dan 10 jaar. Wat zijn de voorwaarden? Wat is de btw-aangifte? Wat als je een gebouw afbreekt en opbouwt? Ontdek er alles over in De Bouwgids.

Energiezuinig renoveren

BENOveren, of energiezuinig renoveren wordt volop door de overheid aangemoedigd. Je bent ook verplicht om bij de (ver)bouwing van een woning te voldoen aan een aantal punten. Denk maar aan een positief EPB- en ventilatieverslag. In dit energieverhaal krijgt ook de nieuwe digitale energiemeter zijn plaats.

Premies, subsidies en verminderingen

Om je extra te motiveren voor de aankoop en het (ver)bouwen van een woning krijg je premies, subsidies en verminderingen van de overheid, tenminste als je voldoet aan de voorwaarden. Denk maar aan een vermindering op roerende voorheffing en registratiekosten, premies en subsidies per gewest, premies van de netbeheerder en burenpremies. Ontdek wat ze betekenen, en of je hier recht op hebt.

Woningpas: de identiteit van je woning

Sinds eind 2018 heeft iedere woning in Vlaanderen een Woningpas, dit is een digitaal paspoort waarin je alle belangrijke documenten van je woning terugvindt. Denk maar aan vergunningen, attesten, certificaten … Hier hoort onder andere de veranderde EPC en een energielabel voor je woning bij.

Wil jij slimme keuzes maken voor jouw (ver)bouwproject en het maximum halen uit je budget? Download hier De Bouwgids en ontdek up-to-date informatie over de Vlaamse (ver)bouwpremies en meer. (Ver)bouwtips, checklists en richtprijzen … Het staat er allemaal in!

Mr. Bouwinfo Bouwgids

Wil je je daarna verder verdiepen in een of meerdere onderwerpen? Dan kun je terecht op Bouwinfo.be voor allerlei themadossiers, tutorials, reken- en keuzetools. Prangende vragen post je op het Bouwforum. Heel veel succes!

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top