Duurzaam (ver)bouwen met kurk: wat is er mogelijk?

Kurk is hét droommateriaal voor iedere woning. Naast je prikbord of onderzetter is het geschikt voor zo goed als ieder hoekje van een woning. Van gevelisolatie tot vloeren en plafonds. Maar wat maakt kurk nu zo populair? En wat zijn de voordelen van (ver)bouwen met kurk? Ontdek het hier!

Duurzame en recycleerbare kurk

Kurk is een natuurlijk en 100% recycleerbaar product dat afkomstig is van de kurkeik. In plaats van bomen te kappen wordt deze boom gepeld. De bovenste laag van de schors wordt weggesneden (ook wel eken genoemd), geëxpandeerd en verwerkt tot allerlei producten. Enkele jaren later groeit een nieuwe laag terug aan de boom. Voor dit herstelproces neemt de kurkeik 3 à 5 keer meer CO2 op uit de lucht. Hierdoor is (ver)bouwen met kurk niet enkel milieubewust maar ook een goede weg naar een CO2-neutrale woning. 

Gevelrenovatie met kurk

Een van de grootste voordelen van kurk is dat het zowel thermisch als akoestisch isoleert. Het perfecte isolatiemateriaal dus om je woning te beschermen tegen koude winters, warme zomerdagen en onweer. Bovendien is het brandwereld.

Kurk wordt dan ook vaak gebruik bij gevelrenovaties. Spuitkurk is een product dat zich aan verschillende oppervlakten vasthecht zoals hout, baksteen of metaal. Zonder breekwerk maak je met een nieuwe gevelbekleding van spuitkurk je woning iets energiezuiniger. Opgelet, spuitkurk is geen volwaardig alternatief voor buitenmuur- of spouwmuurisolatie. Daarvoor heb je korrels. Die zijn ook geschikt om bijvoorbeeld de ruimte tussen je plafond en houten verdiepingsvloer te vullen en isoleren.

kurkvloer

Foto: Xie Yujie Nick – Unsplash

Isoleren met kurkplaten

Isoleren met kurk is relatief duur, maar wel volledig natuurlijk en duurzaam. Kurkplaten zijn bestand tegen vocht. Ideaal dus voor badkamers, keukens of kelders. Maar ook onder het dak komen ze volledig tot hun recht.

Kurkvloer, -trap en -plafond

Ook voor de afwerking van je woning kan je een beroep doen op het natuurlijke product. Kurkvloeren, -plafonds en -trappen zijn bezig aan hun opmars. En terecht! Want deze hebben niet enkel een hoge kwaliteit. Ze zijn ook heel onderhoudsvriendelijk. 

Kurkvloer past in zowat alle kamers en is vuilafstotend, kras- en vochtbestendig. Breng af en toe een beschermende toplaag aan en deze vloer kan de meest intensief gebruikte ruimtes aan. Daarnaast bestaan kurkvloeren in allerlei vormen, kleuren en stijlen. 

Ook als plafondbekleding is kurk een goede keuze. Door zijn hoge isolatiewaarde verbetert de akoestiek in de ruimte. 

Ben je overtuigd? Bekijk dan exposantenlijst en maak kennis met de verdelers uit je buurt.

Klaar om aan de slag te gaan?

Wij hebben nog meer tips & tricks voor jouw (ver)bouw- of interieurproject. Schrijf je nu voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tonnen inspiratie.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top