Het authentieke karakter van een houten vloer mag vast niet ontbreken in je woning. Het geeft een warme, natuurlijke toets aan je interieur en doorbreekt de koelte van je meubels, bijvoorbeeld in je badkamer. Maar een houten vloer in een vochtige badkamer, is dat wel een goed idee? Het kan perfect, mits je de juiste voorzorgen neemt.
Welk soort houten vloer past in je badkamer?
Houten vloeren zijn zeer gevoelig voor vochtigheid, water en producten zoals shampoo of zeep. Het zwelt of krimpt naargelang de luchtvochtigheid in de ruimte. Het vocht kan een negatieve invloed uitoefenen op de kwaliteit en levensduur van je vloer. Daarom is het uiterst belangrijk om, mits enige voorzichtigheid en degelijk onderhoud, de beste houtsoort voor je badkamervloer te kiezen.
Een massief houten vloer wordt sterk afgeraden als het op badkamers aankomt. Gelukkig bestaan er nog veel andere mogelijkheden. En niet de minste!
Tip 1: Opbouw van houten vloer
Meerlagenparket met waterwerende coating is perfect mogelijk in een badkamer. Door zijn opbouw is het beter bestand tegen de luchtvochtigheid of nattigheid in de ruimte.
Tip 2: Houtsoort voor je vloer
Naast de opbouw moet je ook rekening houden met de houtsoort. De ene houtsoort is vochtbestendiger dan de andere. Eik is een prima houtsoort voor in je badkamer. Maar ook andere houtsoorten binnen duurzaamheidsklasse I en III, zoals teak, wengé of bamboe, zijn ideaal.

Foto: Beazy – unsplash
Tip 3: Structuur van je houten badkamervloer
Houten vloeren met diepe houtstructuur geven een prachtige natuurlijke toets aan je interieur, maar zijn helaas minder geschikt voor badkamers. Het risico dat er zeep- of shampoorestjes in vastraken en ze het hout beschadigen is te groot. Opteer daarom voor een houten vloer met een lichte of gladde houtstructuur.

Foto: Anastasiya Pavlova – unsplash
Tip 4: Wat met de natte zones?
Zoals je waarschijnlijk al vermoedt kan je maar best niet douchen op een houten vloer. Maar naast je inloopdouche kan je perfect een houten vloer plaatsen. Voorzie zeker een waterbestendig matje. Indien je kinderen hebt of je zelf houdt van spetteren in het water kan je je parketvloer het best combineren met een andere soort vloer, zoals een tegelvloer.
Tip 5: Onderhoud van houten vloer
Houd de vochtigheid in je badkamer zo laag mogelijkheid. Dit doe je simpelweg door een goed mechanisch verluchtingssysteem te installeren en alle waterspetters, natte handdoeken en badmatten direct op te ruimen.
Tip 6: Schakel een vakman in
Water onder je parket heb je liever niet. Loop geen risico en doe (direct) een beroep op een professional die verstand heeft van lijmen, afdichting en uitzetvoegen.
Bezoek bouw&reno, dé bouw- en renovatiebeurs in Antwerpen, en vergelijk honderden producten. Je vindt er meer dan 200 kwalitatieve vakmannen voor jouw bouw- of renovatieproject. Wil jij op de hoogte zijn van de laatste trends? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.