5 tips voor een houten vloer in je badkamer

Creëer een warme en natuurlijke sfeer in je woning met een houten vloer die het authentieke karakter benadrukt. Zelfs in je badkamer is een houten vloer een prachtige toevoeging, mits je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Ontdek welke houten vloeren er geschikt zijn voor jouw badkamer.

Welke soort houten vloer past er in je badkamer?

Houten vloeren zijn zeer gevoelig voor vocht, water en de producten die je in je badkamer gebruikt, zoals shampoo en zeep. Afhankelijk van de luchtvochtigheid in de ruimte zetten ze uit of krimpen ze. Vocht kan de kwaliteit en levensduur van een vloer aantasten. Daarom is het van groot belang om met de nodige voorzichtigheid de juiste houtsoort te kiezen voor je badkamervloer. Een massief houten vloer wordt ten zeerste afgeraden voor vochtige ruimtes zoals je badkamer. Gelukkig zijn er tal van andere uitstekende alternatieven op de markt. Volg onze tips en vind de houtsoort die bij je badkamer past.

Tip 1: Waterbestendige houten vloer

Kies voor meerlagenparket met een waterbestendige coating. Die vloeropbouw is beter bestand tegen de vochtigheid en nattigheid in de ruimte.

Welke vloeren zijn waterbestendig?

Naast de opbouw moet je ook rekening houden met de houtsoort. De ene houtsoort is vochtbestendiger dan de andere. Eik is een prima houtsoort voor in je badkamer. Maar ook andere houtsoorten binnen duurzaamheidsklasse I en III, zoals teak, wengé of bamboe, zijn ideaal.

houten vloer badkamer

Foto: Beazy – unsplash

Tip 2: Structuur van je houten badkamervloer

Houten vloeren met diepe houtstructuur geven een prachtige natuurlijke toets aan je interieur, maar zijn helaas minder geschikt voor badkamers. Het risico dat er zeep- of shampoorestjes in vastraken en ze het hout beschadigen is te groot. Opteer daarom voor een houten vloer met een lichte of gladde houtstructuur

houten badkamervloer

Foto: Anastasiya Pavlova – unsplash

Tip 3: Wat met de natte zones?

Zoals je waarschijnlijk al vermoedt, is douchen op een houten vloer sterk afgeraden. Maar naast je inloopdouche kan je perfect een houten vloer plaatsen. Voorzie zeker een waterbestendig matje. Als je kinderen hebt of je zelf houdt van spetteren in het water combineer je een houten vloer het best met een andere soort vloer, zoals een tegelvloer

Tip 4: Onderhoud van houten vloer

Hou de vochtigheid in je badkamer zo laag mogelijkheid. Dat doe je simpelweg door een goed mechanisch verluchtingssysteem te installeren en alle waterspetters, natte handdoeken en badmatten direct op te ruimen.

Tip 5: Schakel een vakman in

Schakel een vakman in om risico’s te vermijden. Een professional met kennis van lijmen, afdichting en uitzetvoegen kan je helpen om (water)problemen onder je houten vloer te voorkomen.

meer informatie en inspiratie nodig?

Wil je meer tips en tricks over het bouwen en inrichten van je woning? Bezoek Bouw&reno en schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top