Accentkleuren: welke kleuren waar te gebruiken?

Kleuren brengen jouw woning tot leven. Kreeg je ooit het advies dat je met witte muren alle kanten op kan? Klopt! Met witte muren lijken je ruimtes groter en lichtrijker. Bovendien kan je erop los decoreren met kleurrijke woonaccessoires en meubels. Maar wit blijft natuurlijk wit! Wil je jouw kamers speelser, creatiever en levendiger maken? Neem dan je verfborstel of behangrollen en ga voor een accentmuur.

Dit moet je weten over accentkleuren

Expressie

Wees niet bang voor opvallende kleuren. Is knalrood je eerste keuze? Ruil die dan niet in voor een ‘veilige’, ‘neutrale’ of ‘saaie’ kleur. Durf jezelf uit te drukken en laat je creativiteit de vrije loop.

Tip: Ga voor het perfecte totaalplaatje. Het zit hem immers in de details. Kies een kleur die voorkomt in een schilderij, glas-in-loodraam of in een andere eyecatcher in de ruimte. Je zal zien: je accentkleur zal prima aansluiten bij de rest van je interieur.

Behangen of verven?

De tijd van de bloemetjesmotieven en horizontale behangstroken is al een tijdje voorbij. Nieuwe behangsoorten en ontwerpen laten je muren tegenwoordig helemaal schitteren. Verven of behangen? Het gamma lijkt onuitputtelijk. Neem dus de tijd om de verschillende soorten en stijlen te bekijken en een keuze te maken.

Tip: denk out of the box

Je opties eindigen niet bij verven of behangen. Wil je echt indruk maken met jouw accentmuur? Denk dan out of the box en ga aan de slag met andere materialen zoals hout, tegels, mozaïek of bakstenen!

accentmuur woonkamer

Foto: Spacejoy – Unsplash

Wat is de juiste accentmuur?

Vergroot of verklein je woonkamer met een accentmuur

Een balzaal van een woonkamer of een knusse living? Met een accentmuur kan je je ruimte gemakkelijk optisch verkleinen of vergroten.

Wil je de ruimte kleiner of intiemer laten lijken, dan accentueer je best de achterste muur van je kamer. Dat is de muur recht tegenover de deur of de muur waarnaar jij kijkt als je de kamer binnenwandelt. Wil je de woonkamer net langer laten lijken? Accentueer dan je zijdelingse muur met een mooie kleur.

Steek je plafond in een accentkleur

Vergeet tot slot je plafond niet. In een grote ruimte met een laag plafond behoud je best de witte kleur, tenzij je het nog knusser wilt maken. Zoals in je kleinste kamertje bijvoorbeeld! In een ruime kamer met hoge plafonds daarentegen kan je gerust experimenteren met een andere kleur dan wit op je plafond. Wat denk je bijvoorbeeld van zwart?

Accentkleur op accentmuur

Foto: Beazy- Unsplash

Welke accentkleur kiezen?

Hou bij je kleurkeuze rekening met de lengte van je muur en de lichtinval in de kamer. 

Lichtinval in de kamer

Lichtinval speelt een grote rol bij het ruimtegevoel van je kamer. Een lichtarme kamer oogt vaak kleiner dan een lichtrijke ruimte. Kies daarom een lichtere kleurtint voor je accentmuur in een kamer met weinig natuurlijk zonlicht.

Lengte van de accentmuur

Er bestaan verschillende vuistregels als het gaat over accentkleuren. 

Regel nummer 1: hoe langer de muur, hoe lichter de accentkleur. Op een kleinere oppervlakte maak je dan weer een grote indruk met een felle kleur. Een felblauwe muur kan bijvoorbeeld perfect tot zijn recht komen in je smalle inkomhal. Op een grotere muur, bijvoorbeeld in je woonkamer, kan dezelfde kleur net iets te schreeuwerig ogen. Kies daarom een lichtere kleurtint voor een ruimere kamer.

Regel nummer 2: de verhouding tussen de accentkleur, dominante en secundaire kleur. Kies één accentkleur die ongeveer 30% van de kamer inneemt, een dominante kleur voor 60% van de ruimte en een secundaire kleur die 10% in beslag neemt. 

Regel nummer 3: experimenteer met staaltjes en maak een moodboard voor iedere ruimte. Zo verlies je het totaalplaatje niet uit het oog.

meer informatie en inspiratie nodig?

 Ben je volop aan het renoveren of wil je meer advies ontvangen? Schrijf je gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang iedere maand tips voor jouw (ver)bouw- en interieurproject.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top