Houtskeletbouw: wat zijn de voor- en nadelen?

Bouwen kan je tegenwoordig op verschillende manieren. De bouwsector staat niet stil! Verschillende bouwmethodes, -technieken en -stijlen schieten als paddenstoelen uit de grond. Net als in het sprookje van de wolf en drie biggetjes is het mogelijk om een woning in steen, hout of zelfs in stro te bouwen. Maar is een houten huis minder sterk dan een stenen woning? Ontdek hier alle misvattingen, voor- en nadelen van houtskeletbouw.

Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij de dragende constructie in tegenstelling tot traditionele stapelbouw bestaat uit houten stijlen en balken

Houtskeletbouw wordt vaak afgewerkt met een stenen, bepleisterde of houten gevelbekleding. Met deze bouwmethode kan je dus perfect een strakke, landelijke of klassieke woning bouwen.

Wat zijn de voordelen van houtskeletbouw?

Houtskeletbouw heeft tal van voordelen. De eerste troef is de snelheid van het bouwproces. In enkele dagen wordt je houtskelet opgetrokken. Bij het bouwproces komt zo goed als geen water te pas. Je woning hoeft dus niet te drogen. Na de opbouw kan het nog 4 tot 6 maanden duren om het af te werken. Op een korte tijd kan je dus je spullen pakken en verhuizen. Daardoor bespaar je duizenden euro’s huurgeld dat je kan investeren in je toekomstige woning. 

Ten tweede bouw je met deze bouwmethode heel eenvoudig een energiezuinige of -neutrale woning. Hout heeft een hogere isolatiewaarde dan beton en staal. Bovendien is er tussen de houten stijlen en balken ruimte voor isolatiemateriaal om je vloer, gevel en dak perfect te isoleren. 

Houtskeletbouw opbouw

Foto: Orlova Maria – Unsplash

Ten derde is een houtskeletbouwwoning zeer gemakkelijk luchtdicht te maken. Je zal dus geen last hebben van koudebruggen en de warme lucht kan niet ontsnappen. Dat betekent dat je minder energie verbruikt om je woning te verwarmen en je dus een lage(re) energiefactuur krijgt. 

Bovendien zorgt het hout voor een gezond binnenklimaat. Het natuurlijke materiaal zorgt voor een stabiele luchtvochtigheid binnenshuis. Dat betekent dat schimmels, bacteriën en huisstofmijt zich in deze woning niet thuis voelen.

Wist je dat er nog andere soorten houtbouw bestaan?

houtskeletbouw

Tot slot is houtskeletbouw een zeer duurzame en ecologische bouwmethode. Wist je dat een groot deel van de jaarlijkse CO²-uitstoot afkomstig is van de bouwsector? Bij de productie van traditionele bouwelementen wordt er namelijk veel energie verbruikt en komt er veel CO² vrij. Bij houtskeletbouw is dat beduidend lager. Als je milieubewust wilt bouwen, is houtskeletbouw dus een uitstekende optie.

Nadelen van houtskeletbouw

Deze bouwmethode staat bekend als een iets duurdere bouwmethode. Maar als je het vergelijkt met de bouw van een traditionele woning zie je dat de materialen, werkwijze en de energieprestatie van de woning net gunstig zijn voor je portemonnee. Houtskeletbouw is dus zeker een goede investering.

Is houtskeletbouw brandveilig?

Schrik van brand? In een houtskeletbouwwoning mag je op je twee oren slapen. Hoewel hout een brandbaar materiaal is, is de brandweerstand juist hoger dan andere materialen. Voor een houtskeletbouwwoning zal je dus geen hogere verzekeringspremie hoeven te betalen.

Slechte geluidsisolatie

Ook de slechte geluidsisolatie van houten wanden en vloeren is een bekende misvatting van houtskeletbouw. Een houtskeletbouwwoning kan perfect voldoen aan de recentste akoestische normen. Bovendien kan je een geweldige akoestiek verkrijgen. Je kan dus zonder zorgen je zangtechnieken oefenen onder de douche!

meer informatie en inspiratie nodig?

Schrijf je gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste technologieën, nieuwtjes en trends.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top