Isolatie voor je woning: de 6 populairste materialen

Wie een woning bouwt of renoveert, draagt isolatie het best hoog in het vaandel. Het zorgt ervoor dat warmte in de winter binnen en in de zomer buiten blijft. Daarnaast maak je dankzij isolatie je woning geluidsdicht en bespaar je energiekosten. Dak, muur of vloer: welke materialen moet je kiezen? Wij zetten de 6 meest voorkomende isolatiematerialen voor jou op een rij.

1. Glaswol

Glaswol bestaat uit samengebonden glasvezels. Het is een van de meest gebruikte isolatiematerialen voor woningen omdat het gemakkelijk te installeren en relatief goedkoop is. Het heeft uitstekende thermische en akoestische eigenschappen, waardoor het een goede keuze is voor zowel dak– als wandisolatie.

2. Steenwol

Steenwol is gemaakt van gesmolten gesteente dat wordt gesponnen tot vezels. Het is vergelijkbaar met glaswol, maar het is iets duurder en heeft betere brandwerende eigenschappen. Het wordt gebruikt voor zowel dak– als wandisolatie en biedt uitstekende thermische en akoestische prestaties.

3. EPS

EPS, geëxpandeerd polystyreen, is een lichtgewicht en goedkoop isolatiemateriaal. Het is geschikt voor gebruik in muren, vloeren en daken en heeft goede thermische isolatie-eigenschappen. Het is ook bestand tegen vocht en rot, waardoor het een goede keuze is voor gebieden en ruimtes met een hoge luchtvochtigheid.

4. XPS

XPS, geëxtrudeerd polystyreen, is vergelijkbaar met EPS, maar het is steviger en duurder. Het biedt ook betere thermische isolatie-eigenschappen dan EPS en heeft een hogere druksterkte, waardoor het geschikt is voor gebruik in vloeren.

Isolatie

Foto: Charles Deluvio – unsplash.com

5. Cellulose

Cellulose-isolatie wordt gemaakt van gerecycleerd krantenpapier en karton dat is behandeld met brandvertragers en insectenwerende middelen. Het is een van de meest milieuvriendelijke isolatiematerialen omdat het uit gerecycleerde materialen bestaat. Het biedt ook uitstekende thermische en akoestische prestaties waardoor het vaak wordt gebruikt voor zowel dak– als wandisolatie.

6. Polyurethaanschuim (PUR)

Polyurethaanschuim, beter bekend als PUR, is een isolatiemateriaal dat wordt gespoten of gegoten in muren, vloeren en daken. Het heeft uitstekende thermische isolatie-eigenschappen en wordt vaak gebruikt voor geluidsisolatie. Zoals we weten hebben  kwalitatieve materialen vaak een keerzijde: het prijskaartje. PUR is duurder dan sommige andere isolatiematerialen, maar is zeker een uitstekende keuze voor jouw woning.

Wil je het juiste isolatiemateriaal in huis halen? Hou dan rekening met factoren zoals thermische isolatie-eigenschappen, akoestische isolatie, prijs en milieuvriendelijkheid. Keuzestress? Aarzel niet om je te laten bijstaan door een expert om professioneel advies in te winnen. Ontmoet en vergelijk verschillende betrouwbare en ervaren experts.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je op de hoogte blijven van de laatste premies en regelgeving? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste trends.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top