Hoe lang gaat jouw keuken mee?

Na lang zoeken heb je hem eindelijk gevonden: je droomkeuken! Een keuken die volledig past bij jouw smaak en waar je jarenlang genot van hebt. Maar hoe lang is jarenlang? Net zoals de melk in je koelkast, zit er helaas ook een houdbaarheidsdatum op je keuken. Nochtans kan je met de nodige effort de levensduur van je keuken met enkele jaren verlengen.

Gemiddelde levensduur keuken

Keukenzaken mogen dan wel 5 tot 10 jaar garantie op je keuken geven, in praktijk gaat een nieuwe keuken wel enige tijd langer mee. Je mag rekenen op een gemiddelde levensduur van zo’n 19 jaar. Nochtans wacht niet iedereen de volle 19 jaar af om een nieuwe keuken te zoeken, want na 10 à 15 jaar wordt ze meestal vervangen.

Gemiddelde levensduur keukentoestellen

Langs de ene kant heb je jouw keuken die jarenlang meegaat, maar langs de andere kant heb je ook nog jouw keukentoestellen die dienst moeten doen. Die levensduur loopt helaas niet op tot 19 jaar, maar ze gaan gemiddeld zo’n 10 jaar mee. Denk daarbij aan je koelkast, vaatwasmachine, oven … Een groot deel hangt natuurlijk af van de kwaliteit.

Een interessante evolutie is ook de technologie die steeds meer een meer ingeburgerd geraakt in keukentoestellen. Wil je meer snufjes aan je koelkast? Dan vliegt de koelkast die je 5 jaar geleden hebt aangekocht sneller de deur uit voor een nieuwe versie.

Witte keuken met vernieuwde handgrepen
Bron: Nathan Dumlao - Unsplash

Levensduur keuken verlengen

Keuken met houten kasten en betegelde wand
Bron: Dulkimso Hakim Santoso - Unsplash

Natuurlijk bepaalt niet enkel kwaliteit hoe lang je keuken meegaat, ook de gebruiksintensiteit is een doorslaggevende factor voor de levensduur. Sterker nog: de gebruiksintensiteit is misschien wel het meest bepalende element, want hoe meer je jouw keuken gebruikt, hoe rapper ze verslijt.

Geef daarom niet enkel extra liefde in de gerechten die je maakt, maar geef ook wat liefde aan je keuken tijdens het onderhoud. Gebruik bijvoorbeeld geen te ruwe of agressieve schoonmaakmiddelen. In vele gevallen is wat warm water, een zacht schoonmaakmiddel en een zachte doek meer dan voldoende voor een goede onderhoudsbeurt.

Een andere factor die de levensduur van je keuken bepaalt is natuurlijk ook het aantal personen die in de keuken staat. Of heb je kleine kinderen? Dan wordt de deur van je keukenkast misschien wel gebruikt als nieuw muziekinstrument of krijtbord. Niet ideaal als je jouw keuken zonder brokstukken wil behouden.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je op de hoogte blijven over alles wat met keukens te maken heeft? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste trends.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top