Duurzame bouwmaterialen: 7 soorten gevelbekleding

De Vlaming is geboren met een baksteen in de maag. Maar die baksteen kent stilaan andere vormen. De laatste jaren steeg het belang voor duurzame bouwmaterialen, zo ook voor gevelbekleding. Is het einde van het bakstenen tijdperk in zicht? Bouw&reno zocht het voor je uit.

Is de traditionele baksteen duurzaam?

De traditionele baksteen heeft een duurzaam karakter omdat het bestaat uit natuurlijke grondstoffen zoals klei en zand. Maar duurzaamheid gaat over meer dan enkel grondstoffen. Ook de productie-, transport- en installatieprocessen moeten in acht genomen worden. En daar knelt het schoentje, want in de productie van traditionele bakstenen kruipt veel energie. Met energie-efficiëntie als drijfveer is de gevelbekledingsindustrie in volle transitie. Van smallere bakstenen tot gerecycleerde materialen. Het aanbod van duurzame gevelbekleding is uitgebreid. Hoog tijd om daarmee kennis te maken!

1. Smalle bakstenen

Door de bakstenen smaller te maken, verminderen baksteenfabrikanten hun ecologische voetafdruk. Smalle bakstenen zorgen voor minder grondstoffen, energieverbruik en transport. Bovendien maken ze plaats voor meer gevelisolatie. 

Wist je dat bakstenen ook gerecycleerd kunnen worden? Na het verwijderen van mortelresten kunnen ze ingezet worden voor de restauratie van gebouwen of nieuwbouwwoningen.

2. Circulaire bakstenen

Daarnaast kende de baksteenindustrie een andere doorbraak: circulaire bakstenen.

smalle bakstenen

Foto: Bernard Hermant – unsplash.com

Die koepelterm omvat zowel bakstenen die gemaakt zijn van gerecycleerde restgrondstoffen als demonteerbare bouwblokken. Dankzij het droogstapelsysteem van demonteerbare bakstenen bespaart men niet enkel grondstoffen en energie, maar is het ook gemakkelijker om de stenen te hergebruiken.

Natuurlijke materialen voor gevels

houten gevelbekleding

Foto: Vlado Paunovic – unsplash.com

3. Hout met FSC-certificering

Houten gevelbekleding is duurzaam als het afkomstig is van duurzaam beheerde bossen. Door te kiezen voor hout met FSC-certificering, draag je bij aan het behoud van bossen en verklein je de impact van de bouwsector op het milieu.

4. Hydraulische kalkmortel

Een strakke witte, beige of grijze buitengevel die 100% natuurlijk is? Dat is hydraulische kalkmortel, een mengsel van hydraulische kalk en zand. 

Die duurzame gevelbekleding is ademend en vochtregulerend. De mortel voert vocht van binnenuit het gebouw af en absorbeert vocht zonder dat het materiaal zelf beschadigd raakt. Bovendien heeft hydraulische kalkmortel een goede hechting op stenen en metselwerk, waardoor het geschikt is voor de meeste ondergronden.

Daarnaast vereist hydraulische kalkmortel weinig onderhoud en gaat het jarenlang mee. Het is ook flexibel en kan zich aanpassen aan bewegingen in de ondergrond, waardoor het minder gevoelig is voor scheuren en barsten dan sommige andere materialen.

Hydraulische kalkmortel is in vergelijking met andere materialen relatief duur. Wie graag zelf de handen uit de mouwen steekt, moeten we helaas teleurstellen. Want dit karweitje is voor een ervaren vakman.

Gerecycleerde en recycleerbare gevelbekleding

5. Gerecycleerde kunstof gevelbekleding

Naast bakstenen en natuurlijke materialen zijn ook gerecycleerde stoffen bezig aan hun opmars. Zo wordt gerecycleerde kunststof vaak gebruikt als gevelbekleding voor openbare gebouwen, woningen, tuinafsluitingen enzovoort. Wil jij ook de afvalberg verkleinen en het gebruik van nieuwe grondstoffen beperken? Dan zijn de volgende opties misschien iets voor jou.

6. Gerecycleerd of groen beton

Gerecycleerd beton, ook wel bekend als groen beton, is een nieuw fenomeen in de bouwsector. In het dichtgeslibde Vlaanderen bevatten veel traditionele gebouwen beton dat op grote schaal gerecycleerd kan worden. Het oude beton wordt gebroken en vermalen tot kleine stukjes gerecycleerde betongranulaten. Dat betonafval wordt vervolgens gescheiden en gezeefd om het te ontdoen van alle verontreinigingen. Het resulterende materiaal wordt gebruikt als bouwmateriaal voor bijvoorbeeld betonnen muren.

7. Metalen gevelbekleding

Tot slot is metaal ook een duurzaam bouwmateriaal waarmee je aan de slag kan gaan. Aan het einde van zijn levensduur kan het gerecycleerd of hergebruikt worden in nieuwe constructies.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je op de hoogte blijven van de laatste premies en regelgeving? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste trends.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top