Vorm je groendak om tot zoemdak

Een groene oase in een stedelijke omgeving. Groendaken geven de steden of randgemeenten meer zuurstof en afkoeling. Ze zijn bovendien aangenaam om in te vertoeven en je kan er je groene vingers in uitstrekken. De voordelen van groendaken resulteerden in een groot succes, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Til je groendak naar een hoger niveau en maak er een zoemdak van.

Groendak vs. zoemdak

Groendaken bestaan in verschillende kleuren, geuren en formaten. Afhankelijk van o.a. de dakhelling en belasting van je dak kies je de vegetatie die je op je dak wil zaaien of planten zorgvuldig uit. Zowel ‘normale tuinen’ met bloemen en struiken als semi-intensieve groendaken met siergrassen en mossen kunnen dak bedekken. 

Met een groendak creëer je niet enkel een stukje natuur in een stedelijke omgeving, maar compenseer je ook voor een deel de biodiversiteit die verloren gaat in de dichtbevolkte steden.

90% van de groendaken wordt bedekt met vetkruid. In de toekomst zouden we meer moeten afstappen van deze monocultuur. Om de biodiversiteit in de steden te verhogen, hebben we echter een divers aantal vegetatiesoorten nodig. Zoemdaken bieden daar een antwoord op.

Wat is een zoemdak?

Een zoemdak is ontstaan vanuit de vraag naar meer bioversiteit door de overheid, bouwheren en architecten. Een aantrekkelijk ecosysteem in een stedelijke omgeving met groendaken creëren, vergt echter wetenschappelijk onderzoek. 

Een bij op een zoemdak of groendak

Foto: unsplash

IBIC is samen met drie onderzoekspartners op zoek gegaan naar de optimale vegetatiesamenstelling voor de groendaken. In 2020 werden de eerste ‘zoemdaken’ in steden zoals Antwerpen, Gent en Brussel gelegd. Het doel is om een groendak te ontwikkelen dat aantrekkelijk is voor wilde bestuivers én mensen. 

Wil je je groendak omvormen tot een zoemdak?

Wil je meer weten over een groendak?

Vraag je je af of je van je dak een groendak of zoemdak kan maken? Kom hier te weten aan welke voorwaarden jouw dak moet voldoen en van welke voordelen je kan genieten.

Heb je nog geen groendak aangelegd of heb je specifieke vragen over welke planten en struiken  je dak kan dragen? Contacteer of breng een bezoekje aan een verdeler van groendaken. Informeer je over welke plantensoorten bekend staan voor het aantrekken van bijen, vlinders en vliegen en vorm je groendak om naar een zoemdak.

Maak kennis met regionale verdelers van groendaken op bouw&reno. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte over alle nieuwtjes over je huis en (dak)tuin.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top