Bescherm jezelf tegen UV-stralen in je tuin

Gezellig barbecueën, spelen met de kinderen, tuinieren of zonnebaden. Een woning met een tuin koop je voor verscheidene redenen. Hoe heerlijk het warme zonlicht ook mag zijn, een grote blootstelling aan UV-stralen is helaas schadelijk voor de huid. Daarom is het erg belangrijk om op een veilige en verantwoordelijke manier in je tuin te vertoeven en te genieten van het mooie weer. Bescherm jezelf tegen UV-stralen met deze mogelijkheden.

Hoe hou je de UV-stralen buiten?

Kom helemaal tot rust op je terras met fijn gezelschap, een frisse cocktail én zonwering. Zonder steeds je ogen te moeten dichtknijpen en de zweetdruppels van je gezicht te vegen, kan je tien keer meer genieten van de stralende zomerdag. Een terrasoverkapping of vrijstaande zonwering kan je dit comfort bieden.

Overkappingen worden steeds op de maat van je huis en tuin gemaakt. Zowel een terras grenzend aan je woning als in het midden van je tuin kan je heel gemakkelijk laten overkappen. Wil je een strakke of sierlijke look? In een brede waaier van kleuren, vormen, materialen en accessoires vind je sowieso jouw ding.

pergola die je beschermt tegen uv-stralen

Foto: Carlos Macías – Unsplash

De juiste zonwering tegen UV-stralen

De geschikte zonwering vinden is een koud kunstje, maar door het zeer grote aanbod van verschillende soorten terrasoverkappingen, schermen en zonneluifels wordt je keuze een stuk moeilijker. Om je stresslevel al een klein beetje te verlagen, zetten wij enkele mogelijkheden voor jou op een rij. 

Terrasoverkapping tegen UV-stralen

Foto: Bryan Agua – Unsplash

Transparante dakbedekking

Klassieke pergola’s en veranda’s hebben een transparante dakbedekking. Je kan kiezen uit glas, PVC of polycarbonaat. Afhankelijk van de dikte en het materiaal belemmert de dakbedekking het grootste deel van de warmte, lichtinval en UV-stralen. Indien de transparante dakbedekking onvoldoende weerbestendig is, kan je altijd extra bescherming voorzien, zoals zonwerende screens of doeken.
 

Lamellen 

Lamellen geven je tuin instant een strakke en moderne uitstraling. Ook in deze terrasoverkapping kan je snufjes verwerken, zoals verlichting, verwarmingselementen en een geluidsinstallatie, die je zomeravonden nog knusser maken.

Net zoals raamlamellen kan je de lichtinval regelen door ze te kantelen. Gesloten lamellen laten bij onweer het regenwater via een discreet gootje afvloeien naar de zijpanelen. 
 

Luifel

Een luifel houdt maar liefst 90% van de UV-stralen tegen. Je kan het zowel aan een buitenmuur, plafond als dakspant bevestigen.

Lamellen tegen uv-stralen

Foto: Matt Halls – Unsplash

Kies uit honderden RAL-kleuren een tint die bij je woning past . Let op, de kleur heeft veel invloed op de lichtinval. Ga voor een lichtere kleur als je geen duisterheid wil

Dit zonnescherm is in tegenstelling tot de andere terrasoverkappingen niet permanent en heel flexibel. Vanuit je ligbed bepaal je zelf met de elektrische bediening van een zonnescherm wanneer de zon welkom is in je huis of op je huid. Maar het kan zelfs nog eenvoudiger! Een etentje in de tuin kan voortaan niet meer letterlijk in het water vallen met een automatisch zonnescherm. Bij enkele druppeltjes regen rolt het doek zich vanzelf terug op. 

Vouwdak

Wil je toch een zonovergoten huid, dan is dit misschien iets voor jou. Wel of geen zon, dat beslis jij zelf. Deze zonwering is een combinatie van een vaste pergola en een luifel. In een vast kader kan je het doek gedeeltelijk of geheel uitschuiven om het zonlicht op je huis of huid te laten schijnen. 
luifel tegen uv-stralen

Foto: Matheus Cenali – Pexels

Wil je meer comfort in je huis of tuin? Ontdek nog meer mogelijkheden op bouw&reno. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang meer tips.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top