Bescherm jezelf tegen UV-stralen in je tuin

Gezellig barbecueën, spelen met de kinderen, tuinieren of zonnebaden. Een woning met een tuin koop je voor verscheidene redenen. Hoe heerlijk het warme zonlicht ook mag zijn, een grote blootstelling aan UV-stralen is helaas schadelijk voor de huid. Daarom is het erg belangrijk om op een veilige en verantwoordelijke manier in je tuin te vertoeven en te genieten van het mooie weer. Bescherm jezelf tegen UV-stralen met deze mogelijkheden.

Hoe hou je de UV-stralen buiten?

Kom helemaal tot rust op je terras met fijn gezelschap, een frisse cocktail én zonwering. Geniet tien keer meer van een stralende zomerdag zonder steeds je ogen dicht te knijpen en de zweetdruppels van je gezicht te vegen. Een terrasoverkapping of vrijstaande zonwering biedt je dat comfort.

Overkappingen worden steeds op maat van je huis en tuin gemaakt. Zowel een terras grenzend aan je woning als in het midden van je tuin kan je heel gemakkelijk laten overkappen. Wil je een strakke of sierlijke look? In een brede waaier van kleuren, vormen, materialen en accessoires vind je sowieso jouw ding.

pergola die je beschermt tegen uv-stralen

Foto: Carlos Macías – Unsplash

De juiste zonwering tegen UV-stralen

Terrasoverkapping tegen UV-stralen
Foto: Bryan Agua - Unsplash

De geschikte zonwering vinden is een koud kunstje, maar door het zeer grote aanbod van verschillende soorten terrasoverkappingen, schermen en zonneluifels wordt je keuze een stuk moeilijker. Om je stresslevel al een klein beetje te verlagen, zetten wij enkele mogelijkheden voor jou op een rij. 

Transparante dakbedekking

Klassieke pergola’s en veranda’s hebben een transparante dakbedekking. Je kan kiezen uit glas, PVC of polycarbonaat. Afhankelijk van de dikte en het materiaal belemmert de dakbedekking het grootste deel van de warmte, lichtinval en UVstralen. Als de transparante dakbedekking onvoldoende weerbestendig is, kan je altijd extra bescherming voorzien met zonwerende screens of doeken.
 

Lamellen

Lamellen geven je tuin instant een strakke en moderne uitstraling. Ook in deze terrasoverkapping kan je snufjes verwerken zoals verlichting, verwarmingselementen en een geluidsinstallatie die je zomeravonden nog knusser maken.

Net zoals raamlamellen kan je de lichtinval regelen door ze te kantelen. Gesloten lamellen laten bij onweer het regenwater afvloeien naar de zijpanelen via een discreet gootje.

Luifel

Een luifel houdt maar liefst 90% van de UV-stralen tegen. Je kan het zowel aan een buitenmuur, plafond als dakspant bevestigen.

Lamellen tegen uv-stralen

Foto: Matt Halls – Unsplash

Kies uit honderden RAL-kleuren een tint die bij je woning past. Let op: de kleur heeft veel invloed op de lichtinval. Ga voor een lichtere kleur als je geen duisterheid wil

Een luifel is in tegenstelling tot de andere terrasoverkappingen niet permanent en heel flexibel. Met de elektrische bediening bepaal je vanuit je ligbed wanneer de zon welkom is in je huis of op je huid. Maar het kan zelfs nog eenvoudiger! Een etentje in de tuin kan voortaan niet meer letterlijk in het water vallen met een automatisch zonnescherm. Bij enkele druppeltjes regen rolt het doek zich vanzelf terug op.

Vouwdak

Wil je toch een zonovergoten huid, dan is een vouwdak misschien iets voor jou. Wel of geen zon, dat beslis jij zelf. Deze zonwering is een combinatie van een vaste pergola en een luifel. In een vast kader kan je het doek gedeeltelijk of geheel uitschuiven om het zonlicht op je huis of huid te laten schijnen. 

meer informatie en inspiratie nodig?

Wil je meer comfort in huis en tuin? Schrijf je gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang iedere maand tips voor jouw (ver)bouw- en interieurproject.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top