Wat zijn verzonken ramen?

Grote raampartijen aan de achterkant van je woning zijn bijna niet meer weg te denken in nieuwbouwwoningen. Zeker niet als je met een verzonken raam de mogelijkheid hebt om je interieur naadloos te laten overlopen in je terras. Geen gestruikel meer over een schuifraam met dorpel, want de stap naar buiten wordt letterlijk kleiner.

Wat heeft een verzonken raam te bieden?

Het grote verschil tussen een gewoon (schuif)raam en een verzonken raam zit hem aan de onderkant, namelijk het overstapje. Verzonken ramen hebben een raamprofiel dat dieper in de grond zit en dat wordt weggewerkt in je vloer. Het is dus bijna een naadloze overgang van je interieur naar je exterieur. Geen struikelgevaar meer voor kinderen, op je oude dag hoef je je geen zorgen te maken en ook voor rolstoelgebruikers is het een gebruiksvriendelijke oplossing.

Een verzonken raam vraagt technische aandacht

woonkamer met verzonken raam
Bron: Adison Clark - Unsplash

Goede afspraken maken goede vrienden. En om een verzonken raam te plaatsen moeten je architect en aannemer goed overeenkomen qua opbouwwijze, afmetingen, technische specificaties … Want is je verzonken raam niet haarfijn geïnstalleerd? Dan kan een kleine fout voor grote gevolgen zorgen zoals een klemmende schuifdeur of insijpelend vocht.

Afwateringsysteem

Zoals al werd aangehaald kan vocht een probleem worden als je verzonken raam niet goed geïnstalleerd is. De regen die tegen het raam kletst en in het raamprofiel terechtkomt, moet dus ook worden afgevoerd. Gelukkig zijn daar een aantal oplossingen voor. Je kan opteren voor een subtiele drainagegoot in het profiel zelf. Je kan kiezen voor een verhoogd terras zodat het water eronderdoor gaat. Of misschien ligt je terras wel lager dan je verzonken raam en loopt het gewoon weg via de terrastegels.

Slaapkamer met verzonken ramen
Bron: Mueen Agherdien - Unsplash

Breekwerk bij renovatie

Voor het merendeel worden verzonken ramen geplaatst in nieuwbouwwoningen en niet zozeer bij renovaties. Dat komt omdat de vloeropbouw bij renovaties er al ligt en er serieus wat moet worden gebroken en gesleuteld om een schuifraam zonder dorpel te plaatsen. Bekijk de opties daarvoor best met je architect en ramenleverancier. 

Onderhoud van je verzonken ramen

Aangezien je raamprofielen in de diepte zitten, komt er nogal snel stof, zand of andere soort vuiltjes in. Het meeste vuil kan je gelukkig wel weghalen met een stofzuiger, maar dan heb je kans dat de hardnekkige vuiltjes blijven zitten. Daarom zijn er bij de meeste verzonken ramen al verwijderbare rails voorzien zodat je overal goed bij kan.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste trends.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top