De opmars van hoogrendementsglas

Minder stookkosten, een hoger comfort in zomer en winter en geen vervelende koudestraling meer aan de ramen. Steeds meer mensen willen hoogrendementsglas, ook wel HR-glas genoemd. Voor nieuwbouw is het ondertussen al de standaard. Enkele beglazing komt alleen nog voor bij oudere huizen. Maar zelfs dubbele beglazing is voor vele mensen niet goed genoeg meer. Hoogrendementsglas isoleert twee tot drie keer beter dan dubbelglas!

hoogrendementsglas

Wat is hoogrendementsglas?

Het grote verschil tussen HR-glas en gewoon glas is dat HR-glas een extra isolerende laag heeft. Die laag houdt stralingswarmte tegen. Dat wil zeggen dat zonlicht nog binnenkomt, maar zonnewarmte bijna niet. Je zult ook veel minder warmteverlies van binnenuit hebben.

Er bestaan drie soorten hoogrendementsglas: HR+ glas, HR++ glas en HR+++ glas. HR+ glas heeft net zoals gewoon dubbelglas twee glaslagen met daartussen lucht. Bij HR++ glas is de ruimte tussen de twee glaslagen gevuld met argon, een edelgas dat heel goed isoleert. HR+++ glas gaat nog een stapje verder met een extra glaslaag. Het bestaat dus uit drie glaslagen en wordt ook wel driedubbel glas of triple glas genoemd.

Warmteverlies

Vensters hebben een grote invloed op de warmteverliezen van je woning. Wie denkt aan nieuwe ramen, kiest daarom best voor hoogrendementsglas. De meerkosten zul je snel terugverdienen.

Je thermisch comfort zal aanzienlijk verhogen. Zomers zullen aangenamer zijn. Wanneer de zon veel schijnt en het buiten heel warm is, zal HR-glas je daar binnenshuis tegen beschermen. In de winter zal de opgewerkte warmte in je woning veel minder snel ontsnappen.

Energiebesparing met hoogrendementsglas

Hoewel de kosten van hoogrendementsglas hoger zijn dan die van gewoon glas, zul je er veel energie mee besparen. Daarom verdien je die kosten soms al na vijf jaar terug.

Met HR+ glas maak je al een grote sprong voorwaarts maakt ten opzichte van gewoon glas. Maar HR+++ glas isoleer nóg eens 3 keer zo goed. De kostprijs ervan loopt dan ook stevig op.
Naargelang de opties, kunnen besparingen op je energierekening oplopen tot honderden euro’s per jaar.

hoogrendementsglas in keuken

Bespaar nog meer door offertes te vergelijken

Omdat HR-glas zo populair is, doe je er goed aan om offertes te vergelijken. De meeste dealers zullen namelijk een gratis offerte opmaken. Zoek bij voorkeur ook een glaszetter uit de buurt. Hij zal weten waar de beste materialen in de regio te vinden zijn en zal professionele relaties in de regio hebben. Je bespaart bovendien op de voorrijkosten als je iemand in de buurt zoekt.

Wil je op de hoogte te zijn van de trends en nieuwste ontwikkelingen in de bouwsector? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top