Schoorsteen vegen, belangrijker dan je denkt

Ongeveer een derde van alle woningbranden zijn te wijten aan schoorsteenbranden. Een woning met een schone schoorsteen is daarom een veilige woning.

Heb je een houtkachel, pelletkachel of enkel een mazoutketel of gasbrander? Dan heb je een schouw die onderhouden moet worden. Geen alledaagse klus, maar wel een heel belangrijke. Waar moet je aan denken, wat mag en wat moet? We zetten de belangrijkste zaken op een rijtje.

Waarom je schoorsteen vegen?

De belangrijkste reden om je schoorsteen te vegen, is brandveiligheid. Door een opstapeling van roet en eventuele vogelnesten, kunnen vonken of vlammen van je verbrandingsketel, kachel of openhaard je schoorsteen doen vuur vatten.

Daarnaast ‘trekt’ een schoorsteen slechter wanneer er roet in zit. Dat wil zeggen dat de luchtafvoer via de schoorsteen bemoeilijkt wordt. Het gevaarlijkste gevolg daarvan is slechte verbranding en dat brengt CO met zich mee. CO is een onzichtbaar, geurloos en dodelijk gas.

Nog een gevolg van een schoorsteen die slecht trekt, is een slecht rendement. Je hout of pellets zullen veel beter branden als ze toegang hebben tot een goede luchtstroom. Je huis zal sneller opwarmen en je zult minder brandstof verbruiken.

Open haard schoorsteen vegen

Is je schoorsteen vegen verplicht of niet?

Is je schoorsteen aangesloten op je centrale verwarming? Dan ben je verplicht hem te (laten) reinigen. Bij stooktoestellen op gas moet je dat om de twee jaar doen. Schoorstenen aangesloten op centrale stooktoestellen op stookolie of vaste brandstof (hout, pellets, steenkool, …) moeten jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen.

Afhankelijk van de gemeente waar je in woont ben je niet verplicht de schoorsteen van bijvoorbeeld je extra houtkachel te reinigen. Toch is het heel belangrijk om dat te doen.

schoorsteen vegen

Hoe veeg je je schoorsteen?

Laat de schoorsteen van je centrale verwarmingsinstallatie vegen door een erkende schoorsteenveger. Je krijgt dan een reinigingsattest, wat verplicht is in Vlaanderen.
Wil je de schoorsteen van je kachel of openhaard zelf vegen? Dat kan. Er zijn verschillende manieren om dat te doen.

Met een blok

De makkelijkste manier om je schoorsteen te reinigen, is met een ontroeterblok. Je verbrandt de blok en de hij maakt het roet in je schoorsteen los.

Deze optie wordt echter afgeraden door verschillende experts en is eerder aan te raden als preventief gebruik. Je schoorsteen zal erdoor makkelijker te reinigen zijn en roet zal zich minder snel opstapelen.

Van boven naar beneden vegen

De klassieke manier van schoorsteenvegen is op je dak klimmen en een borstel in je schoorsteen laten zakken. Dergelijke borstels hangen doorgaans aan een metalen draad met onderaan een kogel. Door de kogel te laten zakken en weer boven te halen, wordt je schoorsteen van de binnenkant geschuurd en komt al het roet los.

Zorg ervoor dat je eerst je kachel of openhaard afdekt met bijvoorbeeld krantenpapier. Zo voorkom je een stofwolk in huis.

Van onder naar boven vegen

Deze methode gebruikt ook een borstel, maar die zit dan op een stok. Je kunt deze reinigingsstok verlengen door er extra stokken aan te bevestigen.

Het grote voordeel aan deze werkwijze is dat je niet op je dak moet klimmen. De nadelen zijn dat het meer werk is en eventueel niet mogelijk is. Je moet namelijk tijdelijk je kachel verwijderen om toegang te krijgen tot je schoorsteenbuis.

verwarmen met een open haard

Voorkom roet

De hoeveelheid roet die aanslaat op de binnenkant van je schoorsteen hangt sterk af van de brandstof die je gebruikt. Pellets en droog en hard hout geven het minste roet. Stook nooit met nat hout. Logischer wijze brandt nat hout slecht. Daardoor krijg je veel rookontwikkeling en bijgevolg veel roet. Ook de manier van een houtkachel aanmaken telt. Neem je tijd en leg de dikke blokken hout pas op het vuur wanneer het goed brandt.

Nog andere tips nodig?

Zijn alle tips voor je bouw- of renovatieproject welkom? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en word een pro!

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top