Tegelkachel: hout stoken met hoog rendement

Een paar uur stoken en 24 uur warmte krijgen. Geniet van het hoge rendement van een tegelkachel.

Droom je van een houtkachel met een authentiek karakter? Of wil je af van je oude houtkachel die heel vervuilend is? Dan is een tegelkachel een geweldige optie. Hout stoken geeft fijn stof met zich mee. Maar als de verbranding goed is, kun je dat tot bijna nul herleiden.

Wat is een tegelkachel?

Een massieve tegelkachel is een grote kachel met een hoog rendement. Dat komt door zijn hoog accumulerend vermogen. Een labyrint van luchtkanalen vangt de rookgassen op en zorgt voor een optimale warmtegeleiding. Bijna alle verbrandingswarmte blijft in de kachel.
Een tegelkachel wordt (meestal) gebouwd met kleisteen met keramiek aan de buitenkant.
Net zoals bij de zon geeft een tegelkachel zijn warmte af door middel van straling. Een traditionele radiator doet dat vooral via convectie. Dat wil zeggen dat hij de lucht rondom zich opwarmt.

tegelkachel in slaapkamer

Rookkanalen

Een tegelkachel bestaat voor het grootste deel uit een, soms erg complex, labyrint van gaskanalen en binnenkamers. Het doel daarvan is de warme gassen van de houtverbranding zo lang mogelijk vast te houden. Zo wordt de warmte grotendeels overgedragen naar de kachel zelf alvorens ze verdwijnt via de schoorsteen.
De stookruimte van een tegelkachel lijkt bijzonder klein ten opzichte van de volledige grootte van de kachel. 

Hoog rendement van een tegelkachel

Het rendement van een tegelkachel bedraagt 80 tot 90 procent! Dat is twee keer zoveel dan metalen kachel of zelfs de meeste verwarmingstoestellen. Een openhaard heeft slechts een rendement vaan 10 tot 15 procent, waarbij de meeste warmte via de schoorsteen verdwijnt.
Tegelkachels geven ook lang nadat ze uitgedoofd zijn hun warmte nog af.

Zeer zuivere verbranding

Zoals gezegd, zijn metalen houtkachels niet zo efficiënt. Daarboven zijn ze vaak heel vervuilend. Een groot deel van het fijnstofgehalte in de lucht tijdens de winter is afkomstig van houtkachels. Dat komt omdat het hout erin niet (altijd) optimaal verbrand wordt.

Goede verbranding heeft grote voordelen. Het zorgt voor meer rendement, minder rook, minder schadelijke gassen en een veel snellere verwarming.

In een tegelkachel wordt hout aan een zeer hoge temperatuur verbrand. De verbranding is optimaal waardoor hout voor 99 procent wordt omgezet in CO2 en waterdamp. Zo ontstaat er nauwelijks rook.

tegelkachel in living

Korte stooktijd

Door de snelle en efficiënte verbranding zal je tegelkachel op korte tijd heel heet worden. Die hitte wordt geleidelijk aan over heel de kachel verdeeld en kan tot 24 uur lang zijn warmte afstaan aan de ruimte.

Ideale bijverwarming

Tegelkachels zijn ideaal als bijverwarming. Ze geven je woonkamer een rustige sfeer en vullen de centrale verwarming aan.

Het is mogelijk om een tegelkachel als centrale verwarming te gebruiken, maar dan moet je huis zeer goed geïsoleerd zijn. Een tegelkachel heeft een vermogen van zo’n 3kW.

Niet voor iedereen

Een tegelkachel is zwaar, groot en duur. Een doorsnee model weegt al gauw 700 kilogram. En dat kan oplopen tot vijf ton of meer. Je moet er ook de ruimte voor hebben; verbouwingen zijn vaak niet uit te sluiten.

Er bestaan kleine modellen, maar die boeten al snel aan efficiëntie in. Ze moeten vaker gestookt worden en hebben niet hetzelfde verbrandingsrendement.

Een goede tegelkachel kost twee tot drie keer zoveel als andere verwarmingstoestellen. Een serieuze investering dus. Maar, aangezien de stookkosten veel lager liggen en een degelijk gebouwde tegelkachel een mensenleven meegaat, wordt die investering na een tijd terugverdiend.

Wil je meer wooninspiratie ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top