Warmtepompen: voor- en nadelen en premies

Warmtepompen zijn populairder dan ooit. Daar zitten de hoge gasprijzen, de aantrekkelijke premies en onze bewustwording vast voor iets tussen. Wie duurzaam en energiezuinig wil wonen, verwarmt zijn woning voortaan met biomassa of warmte uit de omgeving. Hoe je dat precies doet ontdek je in dit artikel.

Welke warmtepompen bestaan er?

We onderscheiden vier soorten warmtepompen:

  1. Water-waterwarmtepompen onttrekken warmte uit het grondwater. Op zo’n 25 à 150 meter diepte is de temperatuur constant tussen de 7 en 12 °C.
  2. Grond-waterwarmtepompen worden ook wel geothermische warmtepompen genoemd. Collectoren halen op een grote diepte warmte uit de aarde. Hoe dieper het captatienet, hoe efficiënter het systeem.
  3. Lucht-waterwarmtepompen zijn tijdens koudere wintermaanden minder rendabel dan de twee voorgaande warmtepompen doordat ze warmte uit de buitenlucht onttrekken en via een gesloten watercircuit naar je woning voeren voor de verwarming van het CV- of sanitair water. Maar dankzij hun lagere prijs zijn ze wel erg aantrekkelijk voor de verwarming van je zwembad of sanitair water.
  4. Lucht-luchtwarmtepompen geven in tegenstelling tot lucht-waterwarmtepompen de de warmte af aan de lucht in je woning. Deze warmtepomp kan je tijdens warme zomerdagen als airconditioning gebruiken. Lekker handig dus!

Nadelen van warmtepompen

Warmtepomp bij renovatie

Het eerste minpunt is de prijs. Een warmtepomp is pas echt rendabel in een goed geïsoleerde, luchtdichte woning. Het produceert namelijk verwarmingswater met een lagere temperatuur dan ‘oude’ radiatoren gewoon zijn. Om de gewenste comforttemperatuur te garanderen is het sterk aangeraden om je woning nog energiezuiniger te maken door de volledige bouwschil aan te pakken d.m.v. een doorgedreven energetische renovatie.

Bovendien heb je een geschikt systeem nodig dat op lage temperatuur werkt. Een lagetemperatuurradiotor, ventilo-convectoren en vloerverwarming zijn hiervoor geschikt. 

warmtepomp voor sanitair water

Foto: Laurence Katz – Unsplash.com

Deze systemen zijn trouwens ook een goede investering als je nog geen warmtepomp hebt. Ze verhogen namelijk het rendement van een condensatieketel.

Boringen en extra werken

Het tweede grote nadeel is dat er vaak veel werk bij komt kijken, voornamelijk in te renoveren woningen. Het energiezuiniger maken van je woning en de vervanging van je radiatoren en verwarmingssysteem vergen niet enkel veel geld, maar ook veel energie. 

Daarnaast dien je er rekening mee te houden dat er bij water-waterwarmtepompen en grond-waterwarmtepompen boringen voor de toe- en afvoering nodig zijn. 

Voordelen van warmtepompen

Het eerste voordeel is uiteraard de duurzaamheid. Je verbruikt namelijk geen fossiele brandstoffen, maar een warmtepomp heeft wel elektriciteit nodig om de warmte te onttrekken en vervoeren. Dit brengt ons bij het tweede voordeel: zonne-energie.

warmtepomp met zonnepanelen

Foto: Mauritz Kindler – Unsplash.com

Warmtepomp en zonnepanelen

Elektriciteit is duurder dan gas en stookolie. Aangezien de meeste warmtepompen op elektriciteit werken zijn zonnepanelen in combinatie met warmtepompen een van de duurzaamste en efficiëntste manieren om energie op te wekken

Premies voor warmtepompen

Warmtepompen worden zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt om het een belangrijk punt is om de energiedoelstellingen tegen 2050 te halen. Wie wil investeren in warmtepompen kan daarom op enkele financiële tegemoetkomingen rekenen.

Het btw-tarief voor de aankoop en installatie van een warmtepomp daalt vanaf 1 april 2022 naar 6%. Dit voordeeltarief bestond al voor woningen ouder dan 10 jaar, maar geldt nu voor iedere woning in Vlaanderen. 

Daarnaast worden de bestaande premies verhoogd. Opgepast, aan deze premies zijn voorwaarden verbonden! De maximale premie voor een geothermische warmtepomp bedraagt € 4.000. Voor een lucht-waterwarmtepomp bedraagt die € 3.000 en voor een lucht-luchtwarmtepomp € 300.

Is je woning nog niet volledig klaar voor een warmtepomp? Dan kan je ook kiezen voor een hybride warmtepomp die je combineert met een gascondensatieketel. Ook hiervoor kan je rekenen op een premie van max. € 2.000. Waar wacht je nog op?

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je meer inspiratie voor je woning en tuin? Schrijf je nu voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang weetjes, tips en tricks.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top