Thuis energie besparen

Je energiefactuur zien dalen, wie wil dat nu niet? Je zou ervan schrikken hoeveel manieren er bestaan om energie te besparen. Wanneer je slimme keuzes maakt, zal je op zowel korte als lange termijn het verschil merken. Dat geldt voor keuzes binnen grote en kleine budgetten.

1. Isolatie

Wanneer je huis goed geïsoleerd is, is het minder moeilijk om je huis te verwarmen. Zet de verwarming dus gerust wat lager tijdens de wintermaanden. Tijdens de warme zomerdagen is het dan weer een stuk makkelijker om je huis fris te houden. Het is de investering waard aangezien je naast de lagere energiefactuur ook meer comfort hebt.

Wanneer je de waterleidingen bijvoorbeeld niet goed isoleert kan er kostbare warmte en energie verloren gaan tijdens het vollopen van jouw bad.

Isolatie

Foto: Charles Deluvio – Unsplash

2. Bekijk je meterstanden

Door af en toe eens alle meterstanden te bekijken, word je bewust van je gedrag en ontdek je veel sneller problemen zoals een waterlek.

3. Condensatieketel

Heb je wat meer budget over? Ga dan voor de installatie van een condensatieketel. De ketel gebruikt het vocht dat vrijkomt bij de verbrandingsgassen om het water in de ketel te verwarmen. Dat is een iets grotere investering waarvan je snel het verschil merkt. Je ziet je energiefactuur met 11% dalen! Wanneer je die condensatieketel combineert met zonnepanelen creëer je pas echt een groen systeem.

4. Juist moment kiezen

Gebruik je huishoudtoestellen op het juiste moment van de dag wanneer je van een dag-en nachttarief geniet. Stel je vaatwas bijvoorbeeld in zodat die ’s nachts aan een voordeliger tarief draait.

frigo

Foto: Latrach med Jamil – Unsplash

5. Te volle of lege frigo en diepvries

Wanneer je koelkast bomvol zit, gedraagt die zich als een echt energiemonster. Het omgekeerde is ook niet goed, kies dus voor een koelkast op maat van je gezin.
Hou daarnaast ook rekening met de temperatuur: elke graad kouder brengt een extra verbruik van 5% met zich mee. De ideale temperatuur is 6 graden.

Je diepvries laat je het best op regelmatige tijdstippen even ontdooien. Een ijslaagje van slechts 2 millimeter zorgt al voor een extra verbruik van 10%.

6. Sensoren voor minder energieverbruik

Vergeet je nu en dan het licht uit te doen na een toiletbezoek? Dan is verlichting met sensoren de ideale oplossing. Ook in de berging of de garage is dat een goed idee. In de woonkamer is dat dan weer minder praktisch.

7. Stop sluipverbruik

Na een avondje TV kijken trek je het best de stekker uit i.p.v. gewoon op de rode knop te drukken. Wanneer je nog een rood lichtje ziet branden wil dat zeggen dat de TV nog altijd stand by staat i.p.v. volledig uit. Het is inderdaad een hele klus om van elk apparaat telkens opnieuw de stekkers uit te trekken. Een tip hiervoor is een stekkerdoos waarbij je in één keer alle stroom uitschakelt met de centrale knop.

8. Bespaar water

Wist je dat een waterpomp op elektriciteit of gas werkt? Waterbesparing gaat dus hand in hand met energiebesparing. Eerst en vooral is het een goed idee om je bewuster te zijn van de tijd die je spendeert in de douche. Ten tweede gebruik je het best een energiezuinige douchekop. Je laat waarschijnlijk de douche eerst even lopen vooraleer het water warm is? Vang dat koude water dan op in een emmer om er daarna de planten mee water te geven. 

waterbesparing

Foto: Chandler Cruttendon – Unsplash

9. Thuis energie besparen door slim te wassen

Het is een slimme zet om je wasmachine 10 graden kouder te zetten dan je normaal doet. Je zal merken dat ook zo je kledij terug schoon wordt en zo bespaar je meteen al een pak energie.

10. Slimme thermostaat

Kies voor een programmeerbare thermostaat waarbij je op voorhand programmeert wanneer de verwarming aan en uit gaat. Ook op afstand is het mogelijk om je verwarming aan te passen. Zo vergeet je nooit meer om de verwarming uit te zetten.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je meer tips voor je huis ontvangen? Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top