5 tips bij het plaatsen van een dakkapel

Heb je plannen of interesse om een dakkapel te plaatsen? Wees goed voorbereid en laat je inspireren door deze tips om de bouwwerken vlekkeloos te laten verlopen. Een dakkapel is de ideale manier om meer licht binnen te laten en extra ruimte te creëren.

1. Aanvraag vergunning

Wees goed voorbereid en ga eerst na of het aanvragen van een vergunning vereist is. In bepaalde gevallen zoals bij een standaardkapel met plat dak is dit niet nodig.

Omgevingsvergunning voor dakkapel

In andere gevallen is er een omgevingsvergunning nodig, die wordt toegekend door de gemeente. Dit betekent dan ook dat er verplicht een architect bij komt kijken. Zorg er zeker voor dat je dakkapel bouwtechnisch helemaal in orde is, dat deze stabiel is en geen instortingsgevaar vormt voor de buren of jezelf. Het is dus zeker en vast aangeraden om je dakkapel door een vakman te laten bouwen.

Dakkapel duurzame bouwmaterialen

Foto: Andrej Lisakov – Unsplash

2. Type dakkapel

Ga na welk type dakkapel het best bij jou en je woning past. Er zijn veel verschillende mogelijkheden maar de vier meest voorkomende soorten zijn: plat dak, hellend dak, puntdak en rieten dak.

 • Plat dak
  Ga voor dit type wanneer het aanvragen van een vergunning je ontmoedigt. Daarnaast kan deze dakkapel geplaatst worden in slechts één dag.
 • Schuin dak
  Door het schuine dak loopt het regenwater beter weg dan bij een plat dak, jammer genoeg is er hiervoor wel een vergunning vereist.
 • Puntdak
  Hou je van iets meer karakter en word je niet ontmoedigd door het aanvragen van een vergunning? Dan is dit type de juiste keuze!
 • Rieten dak
  Een rieten dak is uniek en geeft je huis een landelijke uitstraling. Naast de vergunning aanvraag maak je voor dit type best wat meer budget vrij.
Duurzaam

Foto: Adrien Olichon – Unsplash

3. Ga voor duurzame bouwmaterialen

Kies bij voorkeur duurzame bouwmaterialen, dit zorgt ervoor dat je langer van je dakkapel genot zal hebben. Duurzaam materiaal is van superieure kwaliteit en gaat daarom langer mee. Hardhout bijvoorbeeld is ten eerste eenvoudig te onderhouden en is heel stevig. Daarnaast is het een goed idee om rekening te houden met keurmerken voor milieuvriendelijk bouwmateriaal. Denk maar aan het welgekende FSC-keurmerk. Verder is er ook de mogelijkheid om te kiezen tussen hout, kunststof, polyester en zink.

4. Prefab of op maat?

Bij prefab dakkapellen heb je weldegelijk verschillende keuzemogelijkheden op het gebied van vorm en kleur. Deze keuzes worden echter wel beperkt door het vaststaand assortiment. Alhoewel vandaag de dag er heel ruime prefab assortimenten bestaan. De voornaamste voordelen van prefab zijn de plaatsing in één dag en het lager prijskaartje.
Bij een dakkapel op maat is er geen beperking op je keuze en geniet je van alle vrijheid

5. Pas je opstalverzekering aan

Na het plaatsen van je dakkapel stijgt je huis in waarde. Het is dus verstandig om dit te melden bij je verzekeraar. Afhankelijk van de voorwaarden m.b.t. de herbouwmeerwaarde en indexering zal de nodige aanpassingen doen

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je meer tips voor je huis ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes.

DEEL DEZE BLOGPOST

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top