Lichtkoepel of lichtstraat: haal de zon in huis

Is je woning niet optimaal georiënteerd, heb je geen tuin of net metershoge bomen voor je raam? Zelfs in de meest ingesloten stadswoning hoef jij niet in het donker weg te kwijnen. Een lichtstraat zuigt het zonlicht naar binnen en verdubbelt je portie vitamine D. 

Wat is een lichtstraat?

Een lichtstraat is een aaneenschakeling van een reeks glazen vensters.  Dankzij het hemelse uitzicht geven ze een elegante en luxueuze uitstraling aan je woning. Ze komen voor in verschillende materialen, maten en vormen. Wij zetten ze voor jou op een rij.

Waar kan ik een lichtstraat plaatsen?

Een lichtstraat plaats je het best op plekken waar jij veel licht nodig hebt. In je keuken, woonkamer of bureau bijvoorbeeld. Met meer natuurlijk licht creëer je een ruimtelijk gevoel. Bovendien krikt het je humeur instant op. Lichtstraten vind je voornamelijk terug op platte daken, maar ook op hellende daken kunnen ze geïntegreerd worden. Ideaal dus voor een uitbouw.

Welke mogelijke materialen bestaan er?

Lichtstraten bestaan in standaard formaten, maar worden meestal op maat gemaakt. Hierbij heb je de keuze tussen verschillende bouwmaterialen.

lichtkoepel

Frame van een lichtstraat

Het frame van een lichtstraat kan bestaan uit aluminium, hout of kunststof. Met het materiaal naar keuze bepaal jij de look van je lichtstraat en de rest van je woning. Wij kunnen je alvast meegeven dat aluminium tegenwoordig erg populair is.

Venster van een lichtstraat

Wat het venster betreft, kan jij kiezen tussen kunststof (polycarbonaat of acrylaat) en glas

Kies je voor glas, dan kan je met hoogrendementsglas, in bijvoorbeeld je keuken, vele euro’s besparen op je energierekening of hoef je niet onnodig kou te lijden. Daarnaast kan jij ook kiezen voor zonwerend glas of andere zonwering om op warme zomerdagen de koelte in huis te bewaren.

Laat je niet afschrikken door kunststof, want vensters van polycarbonaat en acrylaat zijn sterker én goedkoper dan glas. Acrylate en polycarbonate vensters zijn zowel in de transparante als opale variant verkrijgbaar. Vooral opaal acrylaat of polycarbonaat is bijzonder interessant vanwege het diffuus licht. Hierdoor kan de zon niet in je ogen schijnen tijdens een zonnige thuiswerkdag. Bovendien absorbeert het de warmte, waardoor je woning zonder extra zonwering tijdens de zomer koel kan blijven. 

Welke vorm kan een lichtstraat innemen?

Lessenaarsdak

Je kan het misschien al afleiden uit de naam. Net als een oude lessenaar heeft deze lichtstraat een licht hellend vlak

Dit soort lichtstraat komt vaak voor bij een uitbouw, waarbij een lager plat dak via een licht hellend vlak grenst aan de gevel van het hoofdgebouw. In dat geval is de lichtstraat niet vrijstaandDaarnaast kan je ook opteren voor een vrijstaande lichtstraat die niet grenst aan een muur. 

Zadeldak

Een zadeldak heeft 2 schuine vlakken en kan op platte daken of in de nok van een hellend dak geplaatst worden

lichtstraat

Foto: Jean-Luc Benazet – Unsplash

Schilddak

Wie een warme of landelijke toets aan zijn woning wil geven, kan ook kiezen voor een lichtstraat in de vorm van een schilddak met kunststoffen of glazen vensters aan de vier zijden

Wat is het verschil met een lichtkoepel?

Een lichtkoepel wordt ook wel een dakkoepel genoemd. In tegenstelling tot een lichtstraat, bestaat het slechts uit één raam en bevindt het zich meestal op een plat dak. Met een plat, piramidevormig, rond, vierkant of rechthoekig raam kan een lichtkoepel slechts een beperkte oppervlakte overkoepelen. Wil jij een grotere ruimte overkoepelen? Dan kies je beter voor een lichtstraat.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je meer tips over veilig, gezond en efficiënt (ver)bouwen en wonenSchrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks meer leuke weetjes, tips en inspirerende artikels.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top