Je dak ontmossen: hoe begin je eraan?

Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te maken, en dat geldt ook voor je woning. Zorg dus voor een propere gevel en een dak zonder mos zodat alle passanten verbluft zijn van de pracht en praal. Spot je toch een groene schijn op je dak? Dan ben je aan ontmossing toe!

Waarom is je dak ontmossen belangrijk?

 • Vermijd lekkages:
  Dakpannen die begroeid zijn met mos worden mettertijd poreus en verhogen de kans op lekkages. In die kleine holtes kan water en mos zich nestelen waardoor ze verder uithollen. Dat is vooral een probleem in de winter als het water in het mos en op je dakpannen bevriest, want bevroren water zet uit en vormt verdere scheurtjes of barstjes.

 • Verleng de levensduur van je dak:
  Je dak is onderhevig aan weersfenomenen zoals regen, een fikse hagelbui en temperatuurschommelingen waardoor het langzaamaan verslijt. Komt daar ook nog eens mos bij? Dan versnelt het proces. Je dak ontmossen zorgt dus voor een langere levensduur.
Dak met mos - ontmossing
Bron: Michaela Murphy - Unsplash
 • Esthetische waarde:
  Het oog wil ook wat. Het eerste wat opvalt aan je woning is de gevel en je dak. Die kunnen dus maar beter in goede staat zijn. 

Wat is de prijs om je dak te ontmossen?

Voor een optimaal resultaat laat je je dak best ontmossen door een specialist. De prijs die je daarvoor betaalt ligt tussen de € 9 à € 15/m². Maar die prijs is wel onderhevig aan een aantal factoren zoals de dakbedekking, de hardnekkigheid van het vuil, de grootte van het dak, de bereikbaarheid van het dak en eventuele nabehandelingen. Vooral de nabehandeling kan een aardig centje kosten. Kies je voor een coating, dan betaal je in totaal tussen de € 30 à € 45/m². Kies je ervoor om je dak hydrofoob te maken, dan zit je aan een prijs van € 15 à €30/m². Het voordeel is natuurlijk wel dat je dak langer beschermd is. 

Wist je trouwens ook dat je recht hebt op een verlaagd btw-tarief van 6% als je een dak laat ontmossen dat ouder is dan 10 jaar?

Hoe gebeurt dat nu juist, je dak ontmossen?

De voorbereiding

Allereerst voert een dakspecialist een analyse uit van het dak en de hardnekkigheid van het vuil dat erop ligt. Op basis daarvan bepaalt de specialist of er al dan niet met een speciaal reinigingsmiddel moet gewerkt worden. Help zelf ook een handje met de voorbereidingen en zet je terrasmeubels en bloempotten langs de kant of bedek ze met een zeil. Het zou jammer zijn om al die vuiligheid op je buitenmeubilair te krijgen. Sluit ook de afvoer van het regenwater af om geen vervuild water in je regenput te hebben of om verstoppingen door mos tegen te gaan. 

Dak met mos - ontmossing
Bron: Michaela Murphy - Unsplash

Methodes

 • Zonder reinigingsmiddel
  Geen speciale middelen, wel een hogedrukreiniger die dienstdoet. De specialist doet dat onder een bepaalde hoek zodat het water niet terechtkomt onder de sluitingen van de dakpannen. Dat afspuiten gebeurt best na een natte periode omdat de mossen zachter en minder hard vastgehecht zijn aan de dakpannen.
 • Met reinigingsmiddel
  Deze methode start zoals hierboven beschreven, maar nadien wordt er ook nog een reinigingsmiddel gesproeid op het dak. Dat moet even intrekken (een uur tot enkele uren) zodat je het nadien terug kan afspuiten met de hogedrukreiniger.

Nabehandeling

Wil je zoveel mogelijk genieten van je mosloze dak? Dan kan je het dak een extra beschermlaag geven:

 • Dakcoating
  Een dakcoating is een gekleurde beschermlaag die je dak beschermt tegen mos, algen en vocht. Het trekt gedeeltelijk in je dak, maar doet eerder dienst als een filmlaag. Deze optie wordt vooral gekozen als je dak na de ontmossing er niet meer zo goed uitziet of als je een nieuw kleurtje wil.
 • Hydrofoberen
  Ziet je dak er nog goed uit en ben je nog steeds blij met de huidige look? Dan kan je je dak beter laten hydrofoberen. Dan wordt er een beschermlaag op je dak gelegd die eveneens vuil- en vochtwerend is en die tot in de poriën van je dak kruipt.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste trends.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top