Tuinieren: 6 veelgemaakte fouten

Heb je groene vingers en spendeer je graag uren in de tuin? Sta dan zeker even stil bij deze veelgemaakte fouten vooraleer je aan de slag gaat! Ook ervaren tuiniers worden hier regelmatig door uitgedaagd.

Fout 1: water geven

Het lijkt de meest eenvoudige taak in de tuin: de planten water geven. Vergis je echter niet van tijdkeuze. Je vermijdt maar beter het warmste moment van de dag. Zo voorkom je dat de druppels verdampen en de planten zullen verbranden. Het ideale moment is wanneer het donker is. Aan het begin of einde van de dag.

Te veel water bij tuinieren

Dat bijna alle planten water nodig hebben is zeker niet nieuw. Maar wist je dat je ze ook te vaak water kan geven? Bij een teveel aan water beginnen de wortels te rotten en nemen ze amper nog water en voedingsstoffen op uit de bodem. Ben je vergeten of je je planten al voldoende water hebt gegeven? Voel dan even aan de aarde en je komt het snel te weten.

Foto: Markus Spiske – Unsplash

Fout 2: groot gazon = weinig onderhoud

Het is verkeerd om te denken dat er amper onderhoud aan te pas komt wanneer je enkel gras neemt als beplanting. In het hoogseizoen moet je grasperk zelfs één keer per week gemaaid worden. Daarnaast moet je mosplekken en onkruid voorkomen of aanpakken om je gazon gezond te houden. In de drogere periodes maken veel mensen de fout om het gras te kort te maaien. Laat je gras in droge periodes liefst wat langer.

Bloementuin

Foto: Jean Carlo Emer -Unsplash

Fout 3: te krap planten

Wanneer je kale plekken in je tuin wenst op te vullen, grijp je misschien sneller naar nieuwe planten om de leegtes op te vullen. Dat is geen goed idee aangezien de planten met elkaar zullen vergroeien. De sterkste soort zal de zwakste soort onderdrukken.

Tip: respecteer steeds de plantafstand die op het plantenkaartje vermeld staat.

Fout 4: verkeerde bodemsoort

Sommige planten- en boomsoorten, zoals de struikheide, staan het liefst op een zure bodem en gaan dood op een andere bodem. Ga voor het planten van nieuwe plantensoorten best even na met welke bodemsoort je te maken hebt.

Fout 5: verkeerd snoeiseizoen & verkeerde manier

De gouden regel is dat er best niet gesnoeid wordt tijdens een periode van vorst. Dat komt omdat de plant bij het snoeien eigenlijk wordt verwond, waardoor die nadien moet herstellen. Als je snoeit in de vorstperiode zal de plant moeilijker of zelfs niet herstellen en uiteindelijk sterven.
Je hebt er dus alle baat bij om eerst even een (online) snoeikalender te raadplegen waarin per soort het ideale snoeiseizoen wordt weergegeven.

Fout 6: slecht gereedschap

Snoeiseizoen en snoeikalender

Foto: Cottonbro – Pexels

Ga niet aan de slag met de eerste de beste tuinschaar. Sommige scharen verzwakken en beschadigen je plant. Check in eerste instantie of je gereedschap scherp en proper genoeg is. Je onderhoudt je gereedschap het best door de tuinschaar na iedere snoeibeurt meteen schoon te maken en droog op te bergen.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je meer tips voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top