Tuinieren: 6 veelgemaakte fouten

Heb je groene vingers en spendeer je graag uren in de tuin? Sta dan zeker even stil bij deze veelgemaakte tuinier fouten vooraleer je aan de slag gaat! Ook ervaren tuiniers worden hier regelmatig door uitgedaagd.

Fout 1: water geven

Het lijkt de meest eenvoudige taak in de tuin: de planten water geven. Vergis je echter niet van tijdkeuze om water te geven! Je vermijdt maar beter het warmste moment van de dag om te voorkomen dat de druppels gaan verdampen of dat de planten zullen verbranden. Het ideale moment is wanneer het donker is, aan het begin of het einde van de dag.

Te veel water bij tuinieren

Dat bijna alle planten water nodig hebben is zeker niet nieuw, maar wist je dat je je planten ook teveel water kan geven? Bij een teveel aan water beginnen de wortels te rotten en nemen deze amper nog water en voedingsstoffen op uit de bodem. Ben je vergeten of je je planten al water hebt gegeven vandaag? Voel dan even aan de aarde en je komt het snel te weten.

Foto: Markus Spiske – Unsplash

Fout 2: groot gazon = weinig gazon onderhoud

Het is verkeerd om te denken dat er amper onderhoud aan te pas komt wanneer je enkel gras neemt als beplanting. In het hoogseizoen dient je gras zelfs één keer per week gemaaid te worden. Daarnaast dien je je gazon voortdurend in een gezonde staat te houden om bijvoorbeeld mosplekken en onkruid te voorkomen.
In de drogere periodes maken veel mensen de fout om het gras te kort te maaien. Laat je gras in droge periodes liefst wat langer om het gezonder te laten ogen

Bloementuin

Foto: Jean Carlo Emer -Unsplash

Fout 3: te krap planten

Wanneer je kale plekken in je tuin wenst op te vullen grijp je misschien sneller naar nieuwe planten om deze leegtes op te vullen. Dit is geen goed idee aangezien deze planten met elkaar zullen vergroeien en de sterkste soort zal de zwakkere soort onderdrukken.

Tip: respecteer de plantafstand die op het plantenkaartje vermeld staat om dit probleem te vermijden.

Fout 4: bodemsoort negeren

Sommige plantensoorten of boomsoorten, zoals de heide, staan het liefst op een zure bodem en gaan dood op een andere bodem. Je gaat dus voor het planten van nieuwe plantensoorten best even na met welke bodemsoort je te maken hebt.

Fout 5: verkeerd snoeiseizoen & verkeerde manier

De gouden regel is dat er best niet gesnoeid wordt tijdens een periode van vorst. Dit komt omdat de plant bij het snoeien eigenlijk wordt verwond, waardoor die nadien moet herstellen. Indien dit in een vorstperiode plaatsvindt, kan de plant dus niet herstellen en zal die uiteindelijk sterven.
Je hebt er dus alle baat bij om eerst even een snoeikalender te raadplegen op het internet waarin per soort het ideale snoeiseizoen wordt weergegeven.

Fout 6: slecht gereedschap

Snoeiseizoen en snoeikalender

Foto: Cottonbro – Pexels

Ga niet aan de slag met de eerste de beste tuinschaar, zo verzwak je de plant en breng je schade toe. Check in eerste instantie of je gereedschap scherp en proper genoeg is! Je kan je gereedschap het best onderhouden door na de snoeibeurt de tuinschaar meteen op te schonen en droog op te bergen.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je meer tips voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top