Gras zaaien, graszoden of kunstgras?

Droom je van een prachtig groen gazon? Dan heb je drie mogelijkheden: gras zaaien, graszoden of kunstgras leggen. Welk optie de beste is voor je portemonnee, tijd of groene vingers kom je hier te weten. Dit zijn de voor- en nadelen.

Gras zaaien

Laten we beginnen met de oudste methode: gras zaaien. Dit is de goedkoopste optie, maar ook de meest risicovolle. Het vergt niet enkel veel geduld, aangezien je gazon pas na 2 à 5 maanden gebruiksklaar is. Je gazon heeft ook veel aandacht en zorg nodig. De grond moet je vooraf zaaiklaar maken door het onkruid te wieden, te frezen en eventueel alle kleine steentjes te verwijderen. En dan nog loop je het risico dat je zaaipoging mislukt door te veel neerslag of vogelvraat. Bijzaaien is dan ook vaak noodzakelijk.

Kies je zaad door rekening te houden met het doel van je gazon. Siergras is namelijk redelijk kwetsbaar en vergt meer onderhoud. Speel- of sportgras is daarentegen meer bestand tegen hitte en droge periodes.

gazon zaaien

Foto: Zoe Schaeffer – Unsplash

Heb je groene vingers, veel geduld en wil je zo weinig mogelijk geld uitgeven? Dan is gras zaaien misschien iets voor jou.

Graszoden leggen

grasmat graszoden

Foto: Anna Svets – Pexels

Wat zijn graszoden?

Een graszode is een kant-en-klaar stukje gazon dat wordt gekweekt tot een mooie onkruidvrije grasmat van ongeveer 1,5 à 2 cm dik en 1 m² groot. 

De voor- en nadelen van graszoden

De totale prijs voor de aanleg van je gazon is een pak duurder dan wanneer je je gazon zelf zaait. Maar het grote voordeel is natuurlijk dat het heel erg snel geplaatst en gebruiksklaar is.

Graszoden zijn dus erg handig als je een kleine of middelgrote tuin en weinig geduld hebt. Bovendien zijn ze net zoals bij gezaaide gazons in speel-, sport- en siergras verkrijgbaar.

Of toch kunstgras leggen?

Wil je het hele jaar door een perfect egale en groene tuin zonder dat je ooit nog het gras hoeft te maaien? Dan is kunstgras de oplossing! Ideaal voor wie een drukke job, weinig tijd of geen zin heeft om te tuinieren. Of voor wie een tuin onderhouden gewoonweg te lastig is. 

Kunstgrasmatten zijn als luxeproduct met tal van voordelen duurder dan graszoden en zaadjes.

Voordelen van kunstgras:

  • Kunstgras aanleggen is heel gemakkelijk.
  • Je gazon blijft het hele jaar door mooi, ook tijdens droge periodes.
  • Kunstgras bevat geen pollen en wekken dus geen allergie op.
  • Het gras moet nooit gemaaid, geverticuteerd, gekalkt of bemest worden. Af en toe borstelen met een bezem volstaat.

Nadelen van kunstgras:

  • Kunstgras is duurder en minder milieuvriendelijk dan natuurlijk gras.
  • In de schaduw kunnen algen, mos en onkruid nog steeds door het kunstgras groeien.
  • Let op met sigarettenpeuken en barbecueën. Kunstgras kan smeulen door de warmte.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je meer inspiratie voor je woning en tuin? Schrijf je nu voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang weetjes, tips en tricks.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top