Hoe kan je water besparen en je gazon groen houden?

Water besparen en een groen gazon in één zin? Als je denkt dat het onmogelijk is om een mooie tuin te behouden en water te besparen, zijn wij er om het tegendeel te bewijzen. Een weelderige tuin verkrijg je namelijk niet enkel door op regelmatige basis te bewateren, maar door efficiënt te bewateren en de juiste technieken toe te passen.

Waarom water besparen?

In ons regenlandje valt er gemiddeld zo’n 900 mm neerslag per jaar. Meer dan genoeg zou je denken, maar helaas dringt slechts een deeltje van de neerslag door in de grond. De rest van het regenwater stroomt naar de riolen, beken, rivieren en zee en het grootste deel verdampt. Hoewel het hele jaar door regendruppels vallen en het grondwaterreservoir aangevuld wordt, stevenen we de laatste jaren af op een watertekort. De droge periodes van worden langer, waardoor je gazon gaat verdorren. Hoe kan je dit tegengaan en tegelijkertijd water besparen? Efficiëntie is de sleutel tot succes! 

water besparen in tuin

Zo hou jij jouw gazon groen

Een groene gezonde tuin straalt perfectie uit. Zorg ervoor dat je er met een zuiver geweten trots op mag zijn. Laat de besproeiing met kostbaar leidingwater achterwege, want naast bewatering is vooral een goede techniek essentieel voor het onderhoud van je tuin. Eenmaal je dat onder de knie hebt, kan je met nog meer voldoening van je tuin genieten. 

1. Wijzig jouw maaigewoonten

Laat het gras maar groeien! Hoewel Sam Gooris deze oorwurm met een hele andere overtuiging schreef, raden we je aan om naar dit liedje te luisteren, ook als je wél zin hebt om het gras af te rijden. 

Gras maaien is uiteraard noodzakelijk om verwildering tegen te gaan, maar je gazon te veel of te kort maaien kan het laten uitdrogen. Hoger gras beschermt namelijk de grondlaag tegen de verschroeiende zon. Rij je gras dus af op de hoogste stand en laat het afgemaaide strooisel liggen als bescherm- en voedingslaag. Belast je gazon minder, door bij iedere maaibeurt met je grasmaaier een andere richting uit te rijden. 

Uiteindelijk bespaar je door deze methode toe te passen veel moeite. Het afvoeren van een zak vol gras kost tamelijk wat tijd en energie. Sam Gooris had dat dus goed gezien!

Passief huis met groot raam

2. Een groen gazon met minder mest

Bemesten kan je gazon soms meer kwaad dan goed doen. Overbemesting kan zorgen dat je je gazon meer moet bewateren. Kies daarom voor langzaam werkende meststoffen en leef nauwkeurig de instructies op de verpakking na. 
 
Bestrooi je gazon net voor en na de zomer met meststof die stikstof, fosfor en kalium bevat. Met deze voedingsstoffen blijft je gazon groen zonder dat je het moet overbewateren.

3. Water besparen door je gazon te onderhouden

Er is een wisselwerking het onderhouden en bewateren van je gazon. Een goed onderhouden tuin vergt minder water. Deze belangrijke factoren worden veel te vaak over het hoofd gezien:

  • Onkruid wieden
    Onkruid is de ongewenste gast aan de buffettafel. Het water en de voedingsstoffen die het gras goed kan gebruiken, worden helaas ook door onkruid geconsumeerd. Wied daarom regelmatig onkruid.
  • De juiste grassoort kiezen
    Zeg nooit zomaar gras tegen perennial ryegrass, struisgras, kentucky bluegrass, tall of fijn fescue-gras. Iedere grassoort heeft zijn voor- en nadelen. De ene kan goed tegen koel weer, de andere kan dan weer tijdens droge periodes in slapende toestand gaan. Bekijk welke grassoorten het beste tot zijn recht komen in jouw tuin.
  • Overweeg andere mogelijkheden
    Als je een grote tuin of weinig vrije tijd hebt, is je gazon onderhouden een grote opgave. Weet je je tijd beter te spenderen of wil je reliëf in je tuin creëren, dan zijn alternatieven op gras een geschenk uit de hemel. Bodembedekkers, planten, struiken, bomen, terrasplanken of -tegels kunnen perfect die plaats innemen en meer diversiteit geven aan je tuin. 

4. Hergebruik water

Dagelijks verspillen we liters water zonder erbij stil te staan. Tijdens het spoelen van de groenten of douchen bijvoorbeeld kan je gemakkelijk zuiver water opvangen en hergebruiken om je gazon te besproeien. Hou dus tijdens je dagdagelijkse taken een teiltje bij de hand en verspil niet langer een druppel water.

Verspil bovendien geen drinkbaar leidingwater door regenwater op te vangen. Schakel over op regenwater voor het doorspoelen van je toilet of het wassen van je auto. 

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top