Tips voor jouw buitenkeuken

Met de zomer in het verschiet verlangen we om in de avondzon heerlijk buiten te eten of tuinfeestjes te geven. Maar al dat gedoe om naar binnen te lopen voor glazen, bestek, drank, eten … Weg sfeer! Met een buitenkeuken wordt dat allemaal verleden tijd.

1. De vloer van je buitenkeuken

Alles begint met een goede basis. En dat mag je vrij letterlijk nemen, want de vloer van je buitenkeuken is het fundament van je keuken en bepaalt voor een groot deel de uitstraling. Hou met de vloer van je buitenkeuken ook het praktische luik in je achterhoofd. Ze moet tegen een stootje kunnen, tegen de warmte van een vuurschaal of barbecue en moet ook nog eens gemakkelijk te reinigen zijn. Om aan al die eigenschappen te voldoen, is beton vaak een populaire keuze.  

Mediterraanse buitenkeuken
Bron: Jubéo Hernandez - Unsplash

2. Voldoende verlichting

Bij goed weer eet de gemiddelde Belg vaak iets later dan normaal. Maar hoe later het wordt, hoe donkerder het buiten is. Zorg dus voor wat extra verlichting aan je buitenkeuken zodat je nog ziet welke groenten je snijdt en welk vlees je in de pan braadt. Je kan bijvoorbeeld makkelijk spotjes aanbrengen als je buitenkeuken onder een overkapping staat. Of je kan wat extra verlichting langs een muur of schutting voorzien. Ben je meer fan van primitieve verlichting? Dan kan een vuurkorf, fakkels of wat kaarsen daar ook een handje bij helpen. Alhoewel deze vooral voor de sfeer zorgen.

Buitenkeuken met barbecue
Bron: Slow Ibiza - Unsplash

3. Je keukenbenodigdheden

Om te koken in je buitenkeuken heb je natuurlijk ook een kookgedeelte nodig. En dat kan van alles zijn: een barbecue, grill, bakplaat, fornuis, pizzaoven … Hou daarbij ook rekening met de grootte van je buitenkeuken zodat je genoeg opbergruimte, een werkblad en een koelkast kan voorzien. Niks is namelijk zo lastigs als steeds terug naar binnen te hoeven lopen voor een fris drankje.

4. Een overkapping

Hoe je het ook draait of keert: iets dat buiten staat, ziet af door de weersomstandigheden. En dat geldt ook voor je buitenkeuken. Daarom is een overkapping geen slecht idee om je buitenkeuken te beschermen. Op die manier gaat ze langer mee en heb je ook een reden om op koelere of regenachtige dagen nog gezellig buiten te zitten.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top