Een stadstuin inrichten, hoe doe je dat?

Ga je vaker door de voor- dan door de achterdeur om een frisse neus te halen? Dan heeft jouw kleine tuin of stadstuin dringend een opknapbeurt nodig! Iedere kleine tuin heeft potentieel. Het is aan jou om die kleine buitenruimte optimaal te benutten. Laat je tuintje niet verloederen, maar maak er een charmant plaatsje van. Een ruimte waar jij op jouw manier van de buitenlucht geniet. 

Een gezellige stadstuin inrichten

Voor ieder wat wils

Heb je een barbecue voor al je vrienden gepland? Beginnen je groene vingers te jeuken? Of zoek je enkel rust in je tuintje? Bekijk vooraf waaraan jij de beperkte ruimte wil besteden. 

Kies de tuinmeubels zorgvuldig uit. Elke vierkante meter telt. Enkel de hoognodige meubels verdienen als eerste een plek in je tuin. Bekijk vooraf waar je de meubels wil plaatsen. Wie weet is er na het opmeten nog plaats vrij voor die ene loungestoel! 

Na het plaatsen van de meubels is het tijd voor de finishing touch. Kleed je tuin aan en geef hem stijl met tuinaccessoires

Botanisch, industrieel of kleurrijk? Hou één stijl aan doorheen je tuin en wees niet bang om er een eigen draai aan te geven. Een gezellige stadstuin kan je bijvoorbeeld inrichten met houten meubels, terracotta plantenpotten, een hangmat, enkele oude spiegels en een buitenhaard. En als je een lekker etentje in je tuin gepland hebt, mag je zeker het barbecuetoestel niet vergeten!

Zie het groot

Een kleine tuin vraagt om grote elementen. Go big! Met grote tegels of brede planken ziet jouw kleine ruimte er een stuk groter uit. 

Wil je diepte creëren, dan komen klimop en planten met donkere bladeren goed van pas. Plaats die planten helemaal achteraan in je tuin en positioneer voorwerpen of planten met lichtere tinten vooraan. Een likje witte verf op de muren doet ook zijn werk.

Tot slot hebben we nog een gouden tip voor je: hang een spiegel op. Het weerkaatst niet enkel licht. Het verdubbelt de ruimte en brengt een mysterieuze of magische sfeer in je tuin. 

stadstuin inrichten met spiegel

Je stadstuin inrichten in de hoogte

Geen plaats voor een boom? Dat denk je maar! Er bestaan verschillende soorten bomen die perfect overleven in een kleine tuin. Door verticaal te tuinieren spaar je iedere vierkante meter. Fleur de kale of lelijke muren op met planten of bomen en creëer een groene oase van rust.

Stadstuin inrichten met citrusboom
stadstuin inrichten met bloempotten
stadstuin inrichten met klimplanten

Je stadstuin inrichten met klimplanten en leibomen

De meest voor de hand liggende keuze is klimop. Wie houdt van bloemen of vruchten kiest het best voor rozen, blauwe regen, druivenstruiken of fruitdragende leibomen. Kijk eerst welke muur het meest geschikt is voor je plant, struik of boom. Een plant met vruchten zoals appels en pruimen heeft voldoende zonlicht nodig en plaats je het best op een muur in het zuiden. Bevestig nadien een stevige houten of metalen steunconstructie of werk met touw … en leiden maar! Een vierkant, cirkel of kandelaar, welke vorm kies jij?

Ben je geen fan van klimplanten? Ga dan aan de slag met bloempotten. Je kan ze hangen,  of een plaatsje geven op de grond, aan een rek of wandplank. 

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top