Een stadstuin inrichten, hoe doe je dat?

Ga je vaker door de voor- dan door de achterdeur om een frisse neus te halen? Dan heeft jouw kleine tuin of stadstuin dringend een opknapbeurt nodig! Iedere kleine tuin heeft potentieel. Het is aan jou om deze kleine buitenruimte optimaal te benutten. Laat je tuintje niet verloederen, maar maak er een charmant plaatsje van. Een ruimte waar jij op jouw manier van de buitenlucht kan genieten. 

Een gezellige stadstuin inrichten

Voor ieder wat wils

Heb je een barbecue voor al je vrienden gepland, beginnen je groene vingers te jeuken of zoek je enkel rust in je tuintje? Bekijk vooraf waaraan jij de beperkte ruimte wil besteden. 

Kies de tuinmeubels zorgvuldig uit. Elke vierkante meter telt. Enkel de hoognodige meubels verdienen als eerste een plaatsje in je tuin. Bekijk vooraf waar je de meubels wil plaatsen. Wie weet is er na het opmeten nog een plekje vrij voor die ene loungestoel! 

Na het plaatsen van de meubels in het tijd voor de finishing touch. Kleed je tuin aan en geef het stijl met tuinaccessoires. 

Botanisch, industrieel of kleurrijk? Hou één stijl aan doorheen de tuin en wees niet bang om er een eigen draai aan te geven. Een gezellige stadstuin kan je bijvoorbeeld inrichten met houten meubels, terracotta plantenpotten, een hangmat, enkele oude spiegels en een buitenhaard. En als je een lekker etentje in je tuin gepland hebt, mag je zeker het barbecuetoestel niet vergeten!

Zie het groot

Een kleine tuin vraagt om groot elementen. Go big! Met grote tegels of brede planken ziet jouw kleine ruimte er een stuk groter uit. 

Wil je diepte creëren, dan komen klimop en planten met donkere bladen goed van pas. Stek deze planten helemaal achteraan je tuin en positioneer voorwerpen of planten met lichtere tinten vooraan. Een likje witte verf op de muren doet eveneens zijn werk.

Tenslotte hebben we nog een gouden tip voor je: hang een spiegel op. Het weerkaatst licht en het verdubbelt niet enkel de ruimte. Het brengt ook een mysterieuze, of zelfs magische sfeer in je tuin. 

stadstuin inrichten met spiegel

Je stadstuin inrichten in de hoogte

Geen plaats voor een boom? Dat denk je maar! Er bestaan verschillende soorten bomen die perfect overleven in een kleine tuin, maar door verticaal te tuinieren kan je iedere vierkante meter sparen. Fleur de kale of lelijke muren op met planten of bomen en creëer een groene oase van rust.

Stadstuin inrichten met citrusboom
stadstuin inrichten met bloempotten
stadstuin inrichten met klimplanten

Je stadstuin inrichten met klimplanten en leibomen

De meest voor de hand liggende keuze is klimop. Wie houdt van bloemen of vruchten kan kiezen voor rozen, blauwe regen, duivenstruiken of fruitdragende leibomen. Kijk eerst welke muur het meest geschikt is voor je plant, struik of boom. Een plant met vruchten zoals appels en pruimen heeft voldoende zonlicht nodig en plaats je het best op een muur op het zuiden. Bevestig nadien een stevige houten of metalen steunconstructie of werk met touw … en leiden maar! Een vierkant, cirkel of kandelaar, welke vorm kies jij?

Ben je geen fan van klimplanten? Ga dan aan de slag met bloempotten. Je kan ze hangen,  of een plaatsje geven op de grond, rek of wandplank. 

Wil je meer tips voor je huis en tuin? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top