5 tips om je thuiskantoor efficiënt in te richten

Opstaan en je met een lekker ontbijtje voor je computer settelen. Thuiswerken kan erg fijn zijn, maar om een productieve werkdag tegemoet te gaan, moet jouw thuiskantoor voldoen aan enkele vereisten. In je thuiskantoor moet je ongestoord, georganiseerd en creatief kunnen werken. Wij gingen op zoek naar tips om van jouw thuiskantoor een rustgevende en inspirerende plaats te maken.

De perfecte ruimte voor je thuiskantoor

Zoek een plekje waar jij ongestoord kan werken. Je thuiskantoor inrichten in een aparte ruimte is ten zeerste aangeraden. Denk aan een leegstaande zolder, kelder, een ongebruikt hoekje op de overloop, een opbergkamer of een deel van je slaapkamer. Werk en privé kan je ruimtelijk gemakkelijk scheiden door je kamer op te splitsen met een kamerscherm, enkele planten of een kast. 
 

Lichtinval en ventilatie in je thuiskantoor

Bouw energie en werklust op om de dag te doorkomen. Met een open raam en veel licht hou je je hoofd fris. Kies dus voor een ruimte met voldoende licht of schaf de geschikte werkverlichting aan. 
Bureau in je thuiskantoor

Concentratietips

Zijn alle kamers volzet? Dan zal een gezonde portie concentratievermogen jou redden. Werken in je keuken of living klinkt heel verleidelijk. Lekker dicht bij de snoeppot of de televisie. Kan jij deze prikkels weerstaan

Als je huisgenoten hebt, kunnen je gedachten dubbel zo snel afdwalen. Zorg dat je kinderen genoeg om handen hebben. Variatie doet wonderen! Vul ieder hoekje van de leefruimte met een andere activiteit. Tekenen, knutselen, schilderen, spelen met de blokken, een klavertje vier zoeken in de tuin of een halfuurtje op de tablet … Dat houdt hen wel even zoet!
 
Het gebrek aan sociale controle kan een zware domper zijn op je beoogde productieve werkdag. Vraag aan je huisgenoten om je niet te storen en neem net als op je werk af en toe een koffiepauze. Een gezellig babbeltje slaan aan het koffiezetapparaat kan je namelijk ook bij je thuis met een huisgenoot of via een videocall of telefoongesprek met je collega. 
 

Ergonomische houding in je thuiskantoor

Als je je dagen zal slijten achter je bureau, maak dan dat het meteen goed zit! Hoe aantrekkelijk urenlang werken in de zetel ook klinkt, een verkeerde houding zorgt gegarandeerd voor lichamelijke klachten. Een comfortabele of ergonomische bureaustoel is de belangrijkste investering van je thuiskantoor.
 
Zorg ervoor dat je beide voeten de grond raken en je armen leunen. Vermijd rug- en nekklachten door je scherm en toetsenbord recht voor je te plaatsen. Strek je lichaam! Heb je het gevoel dat je te veel voorover buigt of je hoofd kantelt? Leg een paar boeken of kopieerpapier onder je scherm tot je de juiste hoogte hebt bereikt om recht voor je uit te kijken.  

Opgeruimd staat netjes

Beschrijf je ideale thuiskantoor in drie woorden. Als je het ons vraagt zou het ‘ordelijk, praktisch en inspirerend‘ zijn. 

Benut je ruimte efficiënt door zaken die je niet direct nodig hebt op te bergen. Velen zijn er schuldig aan: het werk stapelt zich niet enkel figuurlijk, maar ook letterlijk op. Hou enkel de meest essentiële kantoorbenodigdheden en werkspullen binnen handbereik.

Extra tip: Haal je deadlines en laat je creativiteit de vrije loop met een pegboard, memobord of prikbord. Je kan er je reminders, to-do-lijstje en al je creatieve hersenkronkels op kwijt. Super handig! 

Interieur van thuiskantoor

Wil je meer tips ontvangen over wonen, bouwen en verbouwen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top