Kleine ruimtes inrichten doe je zo!

Kleiner wonen, steeds meer mensen doen het. Het is soms even wennen, maar wij zien er vooral de voordelen van in: lagere energie- en onderhoudskosten en minder schoonmaakwerk. De centen en tijd die jij bespaart, kan je besteden aan het slim inrichten van je ruimtes. Een likje verf en het kopen van de juiste meubels en decoratie kan wonderen doen. Met deze 8 tips verdwijnt je claustrofobisch gevoel als sneeuw voor de zon en waan je je in een optische zee van ruimte.

Tip 1: de juiste kleurkeuze

Kleuren hebben een grote invloed op onze ruimtebeleving. Ze kunnen de kamer langer, hoger, smaller of net kleiner laten lijken. Om een groter ruimtegevoel te creëren gebruik je het best een licht kleurenpalet en vermijd je horizontale lijnen en donkere kleuren. De weerkaatsing van het licht op bleke muren en plafonds geeft een vergrotend effect.

Wil je nog een ruimer gevoel ervaren? Gebruik dan dezelfde kleurtint voor je vloer als voor je muren en laat je vloer doorlopen in zoveel mogelijk kamers.

Tip 2: kleine ruimtes inrichten met optische illusie

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Hoe creëer je de ruimste kamer van het land? Het antwoord is ‘met glanzende en transparante materialen‘. Net als de muren, kunnen ook meubels en decoratie het licht weerkaatsen of doorlaten. Met spiegels aan de muren lijkt je ruimte dubbel zo groot.  

Tip 3: multifunctionele meubels

Bergruimte is vaak een struikelpunt in een kleine woning. Iedere centimeter telt en moet zo evident en praktisch mogelijk benut worden. Met een slaapbank en uitschuifbare tafel kan jij plaats maken om je gasten liefdevol te ontvangen in je nederig stulpje!

kleine ruimtes inrichten met spiegels

Tip 4: kleine ruimtes inrichten met een hoek af

Een cleane en strakke look zorgt voor rust. Een kleine ruimte of woning vergt echter speelse elementen. Speel met de vorm van je meubels en decoratie. Een tafel met afgeronde hoeken of een open kast met verschillende vakken of materialen maken het een stuk spannender.

Tip 5: de juiste verlichting

Grote ramen zijn een zegen voor ieder huis. Helaas moeten we vaker een beroep doen op onnatuurlijk licht dan we willen. Het kiezen van de juiste verlichting is zeer belangrijk bij het inrichten van een kleine ruimte. Ingebouwde en verborgen verlichting zijn een aanrader. Sluit een authentieke vloerlamp meer aan bij je stijl? Laat je dan niet weerhouden om hier de volle 100% voor te gaan. Werk in meerdere niveaus en combineer de vloerlamp met een wand- of plafondlamp.

kleine ruimtes inrichten met opbergplanken

Tip 6: werk in de hoogte

De Scandinavische look is helemaal in en dat kan in je voordeel spelen! Kasten, zetels en tv-meubels die op pootjes staan geven een ruimer gevoel. Ook als de kamer zich onder de nok van het dak bevindt, kan je in de hoogte werken. Een op maat gemaakte open kast of enkele op elkaar gestapelde kratten missen hun effect niet. 
 
Laat zoveel mogelijk stukken ‘zweven‘. Meubels die tot op de grond komen onderbreken de ruimte, waardoor de ruimte kleiner lijkt. Kies voor zwevende opbergplanken of -kasten, of een tafel die steunt op één poot.

Tip 7: de blikvanger

Wees zuinig met decoratie en tierlantijntjes, want een kleine ruimte met veel woonaccessoires wordt al snel druk. Toch mag je eigen toets niet ontbreken in je stek! Maak plaats voor wat jij mooi vindt. Heb je net een okergele zetel gespot? Combineer het dan met sobere en lichtere meubels en decoratie en maak er jouw pronkstuk van. Extra tip: schaf geen te grote meubels aan.

Tip 8: splits je ruimte op

Een open ruimte waarbij verschillende elementen visueel in elkaar vloeien oogt slordig. Loopt je eetkamer over in je woonkamer, dan kan een scheiding wonderen doen. Positioneer je meubels op een slimme manier, of gebruik planten of een kamerscherm om de overgang van de leef- en eetruimte te accentueren

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top