Hoe een laadpaal bij je thuis installeren?

De revolutie in de autosector is een feit. Nu er meer elektrische en hybride voertuigen worden verkocht, moeten ook het aantal laadpalen stijgen. Steeds meer publieke laadstations vinden dan ook hun plekje langs onze wegen. Toch is het geen overbodige luxe om er zelf eentje in huis te halen. En wij weten waarom!

Wat zijn de voor- en nadelen van een laadpaal thuis?

Uiteraard is hét grootste voordeel van een eigen laadpaal de beschikbaarheid. Niets is vervelender dan 10 keer het blokje om te rijden op zoek naar een laadpaal die vrij is.  Maar wat zijn de andere pluspunten? Hoeveel kost het en is het de investering waard?

Opladen met stopcontact of laadpaal?

Sommige elektrische en hybride voertuigen zijn oplaadbaar via een gewoon stopcontact (tot 10A). Toch zijn huishoudelijke stopcontacten niet ontworpen om dit soort batterijen op te laden. Om een voertuig op te laden heb je namelijk gedurende enkele uren veel stroom nodig. Het risico op oververhitting hierdoor aanzienlijk groter. Een eigen verlengkabel mag je daarom nooit gebruiken. 

Wil je met een gerust hart en op een kortere tijd je auto of motor opladen, dan is een laadpaal zeker aangeraden.

Hoeveel kost een laadstation?

De aankoopprijs van een laadpaal hangt sterk af van het vermogen en de aansluiting (enkelfasig of driefasig ). Gemiddeld kost een laadpaal zo’n 1.500 euro. Daarnaast komen er ook installatiekosten van 300 à 2.000 euro en de verplichte keuring van ongeveer 150 euro bij kijken. 

Subsidie voor eigen laadpaal

Een laadpaal is fiscaal aftrekbaar. Tot eind 2022 kan je een belastingsvermindering aanvragen van 45% op maximum 1.500 euro van de aankoopprijs van je laadpaal. Om op dit fiscale voordeel recht te hebben moet je het vermogen en laadtijd van je eigen laadstation kunnen instellen en gebruikmaken van groene energie.

Opgelet, dit voordeel verlaagt ieder jaar. De belastingsvermindering zal in 2023 30% en in 2024 nog maar 15% bedragen.

laadpaal thuis

Foto: Myenergi – unsplash.com

Hoe installeer je een laadpaal?

Laat je laadpaal steeds installeren door een erkend installateur. Hoe handig je ook bent, het laadpunt moet op een apart circuit en zekering aangesloten worden en nadien verplicht door een professional gekeurd worden. 

Hou met volgende zaken rekening:

  • Ga na of je woning over een enkel- of driefasige elektriciteitsaansluiting beschikt. Dit bepaalt namelijk de mogelijke laadsnelheid.
  • Maak de afstand tussen je parkeerplaats en laadpunt zo kort mogelijk. 
  • En plaats tot slot je laadstation ook zo dicht mogelijk bij de zekeringskast. 
subsidie laadpaal thuis

Foto: unsplash.com

Laadpaal met zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan kan je je laadpaal erop aansluiten. Laadpalen worden steeds intelligenter. Zo weten sommigen wanneer de stroom goedkoper is en bespaar je op elektriciteitskosten als je zonnepanelen stroom opwekken. Daarnaast kan je met een handige app aangeven wanneer je voertuig volledig opgeladen moet zijn en met welk energieverbruik van andere huishoudelijke apparaten je laadpaal rekening moet houden om overbelasting te voorkomen.

Zonnepanelen zijn dus zeker een groot pluspunt als je een elektrisch of hybride voertuig hebt!

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je meer inspiratie voor je woning en tuin? Schrijf je nu voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang weetjes, tips en tricks.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top