Elektriciteit afgekeurd? Dit zijn de 6 meest voorkomende fouten.

De elektriciteitskeuring is één van de verplichte documenten bij de verkoop van een woning met een installatie die dateert voor 1 oktober 1981. Maar ook op andere momenten is het belangrijk dat jouw elektrische installatie in orde is. Is dat niet het geval, dan loop je meer risico op brand, kortsluiting en elektrocutie. Een verplichte keuring om de 25 jaar is daarom niet overbodig. Ontdek hier de meest voorkomende fouten en schat de kosten in.

1. Te laat het keuringsattest ontvangen bij de aankoop

Raar maar waar, volgens de wet moet je het keuringsattest pas ontvangen bij het verlijden van de akte. Gelukkig werken makelaars en notarissen nu veel transparanter dan voordien en bezorgen ze het belangrijke document op voorhand aan de potentiële kopers. Zo kan de afgekeurde installatie mee opgenomen worden in de berekening van het kostenplaatje. 

Heb je een huis op het oog, maar ontbreekt de elektriciteitskeuring? Vraag die dan zeker op.

2. Het eendraad- of situatieschema ontbreekt

Wat is een eendraadschema?

Het eendraadschema is een schema dat de elektrische installatie weergeeft met behulp van symbolen. Op dat schema vind je de samenstelling van de stroombanen en de onderlinge verbindingen.

Wat is een situatieschema?

Een situatieschema daarentegen is een grondplan met alle elektrische punten erop.

Beide schema’s zijn verplicht bij de keuring. Heb je een probleem met je elektriciteit? Dan kan je op die documenten aflezen waar het probleem zich juist bevindt en welke kring je moet afsluiten.

keuring elektrische installatie

Foto: Ksenia Chernaya – Pexels

Heb je geen schema’s of is er één onvolledig? Dan kan je die fout gratis rechtzetten door het schema zelf op te stellen of aan te passen. Als leek kan je ook een vakman inschakelen, maar dan betaal je natuurlijk een kleine som.

3. De aardlekschakelaar ontbreekt

De aardlekschakelaar, ook wel de differentieelschakelaar genoemd, meet de in- en uitgaande stroom van je installatie en beschermt jou en je elektrische apparaten o.a. tegen blikseminslagen en elektrische schokken bij onrechtstreekse aanrakingen. In vochtige ruimtes ben je zelfs verplicht om een extra gevoelige aardlekschakelaar te installeren. Als er verliesstroom of lekstroom optreedt, maakt een aardlekschakelaar je elektrische installatie volledig spanningsloos. 

Heb je nog geen differentieelschakelaar aan het begin van je elektrische installatie? Dan kan je die klus al klaren voor zo’n honderd euro.

4. Stopcontacten niet verbonden met het aardingssysteem

fout gemonteerde stopcontacten

Foto: Ksenia Chernaya – Pexels

Sommige stopcontacten die dateren van voor 1 oktober 1981 zijn niet geaard. Die moet je verplicht vervangen door een geaard stopcontact als ze dienen voor het voeden van een elektrisch toestel van klasse 1, zoals een wasmachine, droogkast of vaatwasmachine. 

De kostprijs van die klus hangt af van het aantal stopcontacten, het al dan niet bevestigen van nieuwe geleiders en de grootte van het breek- en opknapwerk. 

5. Fout gemonteerde stopcontact

Het is verplicht om in houten wanden de stopcontacten en schakelaars in een inbouwdoos te bevestigen. Is dat niet het geval, dan is je installatie onveilig en dien je alles correct te herinstalleren. 

Jammer van alle tijd en moeite die je daaraan hebt gespendeerd, maar die fout is gelukkig zonder al te veel kosten gemakkelijk recht te zetten. 

6. Isolatiefout

Tot slot heb je de isolatiefout. Een slecht geïsoleerde geleider of vocht in de armatuur van je buitenverlichting zorgt ervoor dat een kleine hoeveelheid stroom van de geleider naar de aarde stroomt. Met die fout loop je een hoger risico op brand of elektrocutie. Spoor daarom de slecht geïsoleerde geleider zo snel mogelijk op met een isolatiemeter. Dat doe je door eerst alle leidingen in o.a. stopcontacten en schakelaars los te koppelen en met de isolatiemeter een testspanning te genereren. 

De kosten van die fout kunnen snel oplopen en zijn moeilijk op het eerste zicht in te schatten. Om doelgericht, efficiënt en veilig de locatie(s) op te sporen schakel je best als leek de hulp van een vakman in. 

Wat moet je doen als je elektriciteit afgekeurd is?

Na een negatief keuringsattest krijg je als koper 18 maanden de tijd om een installatie die dateert van voor 1981 en nog nooit werd gekeurd in orde te maken. Voor recentere afgekeurde installaties krijg je 12 maanden de tijd.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je op de hoogte blijven van de laatste premies en regelgeving? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste trends.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top