5 veelgestelde vragen over verwarmen met airco

Ooit al eens gedacht om je woning te verwarmen met een airco? Misschien niet meteen het type verwarming waar je eerst aan denkt, maar het is zeker wel een optie! Omdat er rond verwarmen met airco nog wat twijfel heerst, hebben wij de vijf meestgestelde vragen beantwoord.

1. Hoe werkt verwarmen met airco?

Een ‘normale’ airco is gekend om zijn verkoelende werking. Nochtans, een airco die zowel een ruimte verkoelt als verwarmt kennen we gewoon onder een andere naam: een lucht-lucht warmtepomp. Die bestaat uit twee delen: een binnenunit en buitenunit. Via die units wordt er warme lucht uit een ruimte gezogen en naar buiten afgevoerd. Of het kan ook omgekeerd: warme buitenlucht wordt binnen geblazen in je woning. Wees wel gewaarschuwd: om je woning te verwarmen bij koude temperaturen heeft dat type airco een lager rendement.  

Buitenunit airco
Foto: CL ahd - Unsplash

2. Gebruik je een airco als hoofdverwarming of bijverwarming?

Een airco gebruiken als hoofdverwarming is enkel mogelijk bij goed geïsoleerde woningen én als je meerdere binnenunits hebt. Een airco als hoofdverwarming is bijvoorbeeld wel ideaal voor studio’s omdat je maar één (kleine) ruimte hoeft te verwarmen.

Een bepaalde ruimte bijverwarmen met een airco is dan wel weer uitermate geschikt. Die extra verwarming is goed voor bijvoorbeeld een logeerkamer, werkkamer of slaapkamer. Voor de rest van je woning doe je dan een beroep op centrale verwarming.

Binnenunit airco wandmodel
Foto: Sanan Israyilli - Unsplash

3. Kan je tegelijk koelen en verwarmen?

Het lijkt misschien logisch dat meerdere binnenunits afzonderlijk zowel kunnen koelen als verwarmen. Dat is helaas niet het geval, want die units zijn gekoppeld aan één buitenunit. En het is net die buitenunit die bepaalt of je woning wordt verwarmd of gekoeld. Je kan wel per unit een bepaalde temperatuur instellen, maar de gehele installatie moet dan ofwel in koelingsmodus ofwel in verwarmingsmodus staan. Je kan bijvoorbeeld je woonkamer verwarmen tot 20 graden en tegelijk de badkamer tot 22 graden.

Buitenunits airco tegen geschilderde muur
Foto: Ashkan Forouzani – Unsplash

4. Welke uitvoeringen zijn er mogelijk?

De buitenunit bevindt zich doorgaans tegen de buitenmuur of grond. Als je woning een plat dak heeft, kan je voor een elegantere optie gaan en de unit ‘verbergen’ op je dak. De binnenunits kan je dan weer plaatsen op de vloer, wand of plafond. Hou er rekening mee dat de uitvoering op het plafond duurder uitkomt. Op vlak van design heb je vele mogelijkheden. Zo kan je gaan voor een design dat opgaat in je interieur zodat het geen storend element is.

5. Wat kost een airco?

Hoeveel je betaalt voor je airco is zeer afhankelijk van het merk, vermogen, het aantal units, de afwerking, etc. Voor een standaard wandmodel met één binnenunit en één buitenunit zit je al gauw aan €2.500. Wil je graag meerdere binnenunits, dan loopt de prijs uiteraard nog verder op.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je meer tips over verwarmen en energie? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tips, tricks en nieuwtjes.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top