Wat verandert er in 2023 voor (ver)bouwers? 

Bouwen en renoveren ziet er ieder jaar anders uit. Verschillende factoren zoals de nasleep van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne hebben een grote invloed op de materiaal- en energieprijzen. Tegelijkertijd worden we langs alle kanten gemotiveerd om steeds duurzamer te bouwen en wonen. Hoe ziet (ver)bouwen er in 2023 voor jou uit? Bouw&reno werpt een blik op het nieuwe jaar!

Renovatieplicht

Heb je een woning in Vlaanderen met een EPC-label E of F op het oog? Hou er dan rekening mee dat je vanaf 2023 als nieuwe eigenaar verplicht bent om die woning te renoveren binnen de 5 jaar na aankoop

Een energetische renovatie is niet enkel een stapje dichter bij een klimaatneutraal Vlaanderen. Ook jij hebt er baat bij. De efficiëntste manier om je torenhoge energierekening te drukken, blijft isoleren en verwarmen met hernieuwbare energie.

Als extra motivatie om je woning energiezuinig te maken, heeft de overheid enkele steunmaatregelen zoals premies en de renteloze renovatielening voor je uitgewerkt.

Alle premies in één premieloket

Een financieel duwtje in de rug komt altijd van pas! Vanaf 1 oktober 2022 ziet de wereld er iets ordelijker uit voor (ver)bouwers. Ben je aan het renoveren of staat een energiebesparende investering op de planning? Dan klop je voortaan aan bij één online loket: Mijn VerbouwPremie

Startte je 2 jaar geleden je project? Raap dan vlug je facturen van max. 27 maanden oud bijeen en vraag nog voor de start van 2023 je premie aan.

Mijn VerbouwLening

Renteloos lenen, dat klinkt als een droom in tijden waarin rentevoeten de pan uitswingen. Die droom kan werkelijkheid voor je worden, mits je aan enkele voorwaarden voldoet.

Sinds 1 september 2022 is het voor o.a. particuliere eigenaar-bewoners, particulieren die een woning verwerven via een erfenis of schenking en particuliere verhuurders mogelijk om hun renovatie te prefinancieren met de renteloze Mijn VerbouwLening tot € 60.000. Wil je weten of je daarvoor in aanmerking komt? Bekijk dan alle voorwaarden op mijnverbouwlening.be.

man renoveert woning

Verlaagd btw-tarief of premie bij sloop- en heropbouw

Sommige woningen zijn zo energieverslindend of in zo’n slechte staat dat het voordeliger is om ze af te breken en te vervangen door een nieuwbouwwoning. Om de sloop- en heropbouw te stimuleren, riep de overheid het voordelige btw-tarief van 6% i.p.v. 21% in het leven. Opgelet: het verlaagde btw-tarief loopt t.e.m. 31 december 2023.

Om aan dat voordeeltarief te slopen en heropbouwen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Helaas komt niet iedereen in aanmerking. Zij die naast het voordeeltarief grijpen, kunnen nog tot eind 2023 rekenen op de verlengde slooppremie van € 10.000.

Verplicht asbestattest

Foto: Tneil Abt – unsplash

Wie na 23 november 2022 een woning verkoopt die gebouwd is voor 2001, moet bij de ondertekening van de onderhandse akte beschikken over een asbestattest.

Een extra verplicht document, maar wel één van cruciaal belang. Het attest bevat belangrijke informatie over de eventuele aanwezigheid van asbest. De veelvoorkomende schadelijke stof kan namelijk in alle hoeken van de woning verstopt zitten. Denk aan vinylvloeren, vensterbanken en afvoergoten. Voor je alles stript en afbreekt, ben je dus beter op de hoogte. 

Strengere energie-eisen

In 2023 worden de energie-eisen opnieuw strenger. Bij een ingrijpende energetische renovatie moet je in 2023 minstens 20 kWh per m² bruto vloeroppervlakte uit 1 of meerdere hernieuwbare bronnen halen.

Nieuwbouwwoningen geven naar goede gewoonte hét voorbeeld op vlak van energiezuinig wonen. Wie in 2023 een omgevingsvergunning aanvraagt voor een nieuwbouw kan zijn woning nog steeds aansluiten op gas, maar moet minstens 15 kWh/m² aan zonne-energie voorzien.

Het einde van fossiele brandstoffen is bij nieuwbouwwoningen in zicht. Wie in 2025 een omgevingsvergunning aanvraagt zal zijn nieuwbouwwoning niet meer kunnen aansluiten op gas. Gelukkig bestaan er duurzame alternatieven, zoals warmtepompen.

Einde premie voor thuisbatterij

De opgewekte energie van je zonnepanelen die je niet verbruikt, opslaan voor tijden wanneer de zon niet schijnt? Dat klinkt interessant! Wie nu een thuisbatterij wilt aanschaffen, doet dat beter voor 31 maart 2023. De Vlaamse subsidie wordt in 2023 gehalveerd tot max. € 850 en na 31 maart verdwijnt die definitief. De populariteit van thuisbatterijen blijft stijgen, ondanks dat het niet voor ieder gezin rendabel is. Daarom werd er beslist om de middelen ergens anders in te investeren, zoals een verhoogde premie voor warmtepompboilers.

Verdubbeling premie voor warmtepompboilers

Dat de warmtepompboiler zijn nut heeft bewezen bij het verwarmen van sanitair water, is een feit. Je bespaart jaarlijks zo’n 1334 kilowattuur aan energie met de lucht-waterwarmtepomp in vergelijking met een elektrische boiler. Dat komt neer op zo’n € 1.000 op je energiefactuur in tijden van hoge energieprijzen.  

Om de aankoop van warmtepompboilers te stimuleren verdubbelt de Vlaamse overheid de premie van € 450 naar € 900. Die verhoging geldt voor facturen vanaf juli 2022.

Heb je (ver)bouwplannen en/of wil je je energiefactuur verlagen? Breng dan van 14 t.e.m. 22 januari 2023 een bezoek aan Bouw&reno, dé (ver)bouwbeurs van Antwerpen, en ontmoet er de meest kwalitatieve verdelers en onafhankelijke experts op één plaats. 

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je op de hoogte blijven van de laatste premies en regelgeving? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste trends.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top