Het verplichte asbestattest: dit houdt het in

Vanaf 23 november 2022 is het verplicht om bij de verkoop of schenking van een woning een asbestattest te hebben. Met dat attest breng je in kaart waar er asbest zit zodat het veilig verwijderd kan worden. Zo bereiken we de doelstelling om tegen 2040 heel Vlaanderen asbestveilig te maken.

Waarom is het attest verplicht?

De gevaarlijke stof komt helaas erg vaak voor in oudere woningen. Asbest werd tot 2001 gebruikt in tal van bouwmaterialen. Denk aan isolatiemateriaal in kelders, zolders, onderdaken, radiatoren, kachels en ventilatiekanalen tot in vloerzeilen en de kit van kozijnen.

(Ver)bouwers zijn zich daarvan niet altijd bewust. De duizenden vormen en toepassingen van asbest maken het voor leken moeilijk om de gevaarlijke stof te herkennen. Het asbestattest geeft de nieuwe eigenaar meer inzicht en toont waar de risico’s zich bevinden

Wanneer moet je een asbestattest hebben?

Een asbestattest is verplicht voor woningen die voor 2001 werden gebouwd en van eigenaar veranderen, via verkoop of schenking, maar ook als je door het huwelijk mede-eigenaar wordt. 

Geen nieuwe eigenaar?

Bezit of erf je een woning die werd gebouwd voor 2001? Dan hoef je voorlopig niks te doen. Voorlopig, want vanaf 1 januari 2032 moet iedere eigenaar van een Vlaamse woning ouder dan 2001 een asbestattest hebben. 

asbest

Foto: Annie Spratt – Unsplash.com

Hoe wordt een asbestattest opgemaakt?

Een asbestattest wordt opgemaakt door een asbestdeskundige die verbonden is aan een erkend bedrijf. Als (ver)bouwer of eigenaar kan je zo’n attest dus niet zomaar zelf opmaken. Een gecertificeerde opleiding met praktisch en theoretisch examen is vereist.

Is een onderzoek destructief?

Tijdens het onderzoek wordt er door de deskundige gekeken of er asbesthoudende materialen aanwezig zijn. Er worden geen muren of plafonds opengebroken, want beschadigd asbesthoudend materiaal is gevaarlijk. De schade blijft beperkt. De deskundige neemt op een veilige manier stalen af om naar het laboratorium op te sturen. Via een laboanalyse wordt er uitsluitsel gegeven of er in de materialen asbest zit of niet. 

asbestattest

Foto: Tneil Abt – Unsplash.com

Hoeveel kost een asbestattest?

De basisprijs is € 500 à € 600. Hou er rekening mee dat de prijs gemakkelijk kan oplopen tot zo’n € 1.000 of meer. Vraag daarom bij verschillende erkende bedrijven offertes op om die te vergelijken

Hoelang is het attest geldig?

Het asbestattest blijft 10 jaar geldig, tenzij er asbesthoudend materiaal met hoog materiaalrisico is gevonden. Dan is de geldigheidsperiode van het attest slechts 5 jaar.

Wat moet je doen als er asbest is gevonden?

Ben of word je de nieuwe eigenaar van een woning met asbest? Bespreek dan met de deskundige of het aanwezige asbest veilig verwijderd moet worden en hoeveel dat zal kosten

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je op de hoogte blijven van de laatste premies en regelgeving? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste trends.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top