Verwarming kopen: dit zijn de mogelijkheden

De weergoden hebben in ons landje soms last van moodswings. Van hittegolven gaan we snel over naar onweer en koudere temperaturen. Welk weer het vandaag of morgen ook mag zijn, je huis is je schuilplek. Een plaats waar je zowel warmte, afkoeling als beschutting kan vinden. Voordat dit er is moet je één hindernis overwinnen: je verwarmingssysteem kiezen. We worden overspoeld door keuzemogelijkheden. Om je keuze te vergemakkelijken, maakten wij een overzicht van de meest voorkomende opties.

Efficiënt verwarmen

Om te kunnen verwarmen en verkoelen heb je energie nodig. Aangezien sommige energiebronnen niet onuitputtelijk zijn en een impact hebben op het milieu scherpte de overheid de laatste jaren onze bewustwording aan om spaarzaam en bedachtzaam om te springen met energie. Deze bewustwording sijpelde ook door in de bouwsector. Zo werden er doelstelling opgesteld om tegen 2050 enkel nog woningen te (ver)bouwen die energiezuinig en -efficiënt zijn. Om dit te kunnen verwezenlijken is isolatie en goede ventilatie erg belangrijk. Daarnaast speelt ook de energiebron van je verwarming en/of verkoeling een rol. Hout, aardgas, mazout, elektriciteit of omgevingswarmte? Voor iedere energiebron bestaat een geschikte installatie. Wij overlopen met jou de voor- en nadelen.

Kies je verwarmingssysteem

1. Kachels en haarden

De populariteit van open haarden, steenkool- en gas-, olie- en houtkachels wisselde door de jaren heen. De prijzen van de brandstoffen hadden hier voornamelijk een grote invloed op. Toch liggen deze plaatselijke verwarmingssystemen nog steeds goed op de markt. De laatste decennia is er hard gewerkt om het lage rendement van sommige oude haarden en kachels flink te verhogen. Waar een klassieke houtkachel een rendement van 40 tot 45% haalt, behaalt een moderne metalen houtkachel rendement van 70 à 75% . 

Dat betekent 25% rendementsverlies, horen we je denken. Klopt! Toch hebben ze opnieuw aan populariteit gewonnen door de opkomst van de passiefwoning en de verschillende innovatieve technieken. Zo kan bijvoorbeeld een systeem om water en lucht op te warmen geïnstalleerd worden in ingebouwde open haarden en moderne houtkachels.

verwarmen met een open haard

Foto: Jean-philippe Delberghe – Unsplash

2. Centrale verwarming

In tegenstelling tot decentrale verwarming, zoals haarden en kachels, wekt centrale verwarming, ook wel afkort tot CV, op één plaats warmte op voor het hele huis. Dit gebeurt in de centrale ketel. Deze warmte vindt nadien via leidingen zijn weg over de hele woning. Je kan kiezen uit allerlei soorten verwarmingsketels en energiebronnen om deze warmte op te wekken.

Hoogrendementsketel

De hoogrendementsketels werken op mazout (stookolie) of aardgas en worden ook wel een lage temperatuurketel genoemd. De oude conventionele centrale verwarmingsketels evolueerde de laatste decennia snel naar ketels met een hoger rendement en lagere water- en keteltemperaturen. Dit deed de temperatuur van de rookgassen (CO2 en water) dalen en de condensatie hiervan in de schouwen verminderen.

Condensatieketel

De verwarmingssector staat niet stil en dat wordt bewezen door de condensatieketel, de opvolger van de hoogrendementsketel. In de rookgassen die ontsnappen bij het opwekken van de energie zit warmte die nog goed van pas kan komen. Deze warmte wordt efficiënt gerecupereerd waardoor het rendement van een condensatieketel nog hoger is dan die van de hoogrendementsketel. 

Radiator

Foto: Bernard Hermant – Unsplash

Opgelet verbouwers! Een condenserende verwarmingsketel mag niet zomaar aangesloten worden op een bestaande schouw die ooit bedoeld was voor een kachel of open haard. Nieuwe schoorsteenvoering dient hierbij aangebracht worden. In sommige gevallen is dit een onmogelijke of moeilijke klus. Geen stress, want dan kan je nog steeds gaan voor het plaatsen van een nieuwe en korte schoonsteen.

Bovendien moeten de radiatoren afgestemd zijn met de nieuwere ketels. Lagere (water)temperaturen vragen om radiatoren met voldoende vermogen om de ruimtes voldoende te kunnen verwarmen. Meer of grotere radiatoren plaatsen is ook een mogelijkheid. 

Tip: Ooit gedacht aan vloerverwarming? Hiermee kan je grotere oppervlakken verwarmen.

Pelletkachel

Pelletkachels ogen als houtkachels, maar werken toch helemaal anders. De pellets die de brandstof vormen voor deze kachel bestaan uit geperste houtkorrels. Houtafval dus. In tegenstelling tot het hout voor een houtkachel, hoef je hiervoor geen bomen te kappen en dat maakt het een stuk ecologischer. Bovendien zijn pellets goedkoper dan hout.

Een ander groot voordeel is de eenvoudige bediening. Je zou het misschien niet meteen vermoeden, maar deze kachel werkt op elektriciteit. Via een afstandsbediening, een simpele applicatie op je smartphone en een handige ingebouwde timer kan jij de ruimte vanuit je zetel verwarmen.

Helaas zijn er ook enkele (kleine) nadelen. Een pelletkachel vraagt wekelijks onderhoud. De pellets moet je uiteraard zelf aanvullen en zorgen voor meer schoonmaakwerk. Daarnaast kunnen pelletkachels minder natuurlijk ogen. 

Weetje: Wist je dat er ook pelletkachels bestaan die je kan aansluiten op je centrale verwarming?

Warmtepomp

Warmtepompen zijn een goed alternatief voor elektrische verwarming. Elektrische verwarming is vandaag de dag minder aangeraden door het beperkte vermogen, de hoge werkingskosten en het energieverlies. Warmtepompen hebben deze negatieve eigenschappen niet. Ze halen omgevingswarmte uit de lucht, grond of het grondwater. 

Een van de grootste voordelen van een warmtepomp is de verminderde CO2-emissie. Dit is maar liefst 30% minder dan bij een condenserende gasketel.

Een tweede voordeel is het rendement. Hoewel de aankoopprijs aanzienlijk hoger is dan bij andere verwarmingsinstallaties, zal door de lagere energiekosten het je op lange termijn minder kosten. Bovendien maak je bij de aankoop van een warmtepomp kans op een subsidie van de overheid.

Tot slot kan je tijdens warme zomerdagen de meeste warmtepompen gebruiken om te koelen. 

Wat met zonne-energie?

Als je denkt aan groene energie, is zonne-energie vaak het eerste dat in je opkomt. Elektrische verwarming is een minder aangeraden optie, maar als je deze verwarming toch hebt, is het interessant om je zonnepanelen hierop aan te sluiten. Doordat je zowel energie produceert als consumeert, zal je verbruik en energiefactuur aanzienlijk verlagen.

Wil jij meer nuttige informatie en tips ontvangen voor de bouw of renovatie van jouw woning? Schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top