Wat is een Canadese put?

Koken, wassen, werken, ademen … In je woning wordt geleefd. Om een gezond binnenklimaat te creëren, is een degelijke ventilatie een absolute must. Het juiste ventilatiesysteem vinden, daar helpen we je graag bij. Er bestaan vier verschillende ventilatiesystemen: A, B, C en D. Wil je je woning niet enkel verluchten, maar ook warmen en koelen dan kan je kiezen voor ventilatiesysteem C of D met een warmtewisselaar. 

Wat is een Canadese put of aardwarmtewisselaar?

Een Canadese put of aardwarmtewisselaar is een geothermisch systeem waarbij verse buitenlucht door een mechanisch ventilatiesysteem aangevoerd wordt. Deze verse lucht wordt door een ondergrondse buis geloodst, afgekoeld of verwarmd. 

Hoe wordt deze warmte of koelte gecreëerd? Op een diepte van minimum 2 meter is de omgevingstemperatuur het hele jaar door redelijk stabiel. De verse buitenlucht die langzaam door deze ondergrondse buizen gaat, wordt er tijdens de winter opgewarmd en tijdens de zomer afgekoeld. 

Warmte terugwinnen met een Canadese put

Een ventilatiesysteem dat niet enkel op een mechanische wijze lucht aanvoert maar ook afvoert, maakt het nog interessanter. In tegenstelling tot ventilatiesysteem type C (mechanische aanvoer en natuurlijke afvoer van lucht), kan je bij ventilatiesysteem type D (mechanische aan- en afvoer van lucht) warmte terugwinnen. De warmte of koelte uit de vervuilde lucht die naar buiten wordt gebracht, wordt door de aardwarmtewisselaar gerecupereerd. De aangevoerde verse lucht zal door de stabiele ondergrondse temperatuur en warme of koude afgevoerde lucht nog meer opwarmen of afkoelen. Hierdoor zal je een stuk minder energie verbruiken.

Hoe werkt de hydraulische Canadese put?

In tegenstelling tot de traditionele Canadese put wordt er geen lucht, maar glycolwater (water met antivries) via een ondergrondse buis vervoerd. Het glycolwater onttrekt calorieën aan de bodem en draag het via een slang van ongeveer 1,5 meter lang met een diameter van 3,2 millimeter over op de lucht die via het ventilatiesysteem in je woning binnenkomt. De leiding van een hydraulische Canadese put wordt in je woning aangesloten op een aangestuurde pomp. Het grote pluspunt bij een hydraulische Canadese put is dat jij kan de gewenste kamertemperatuur kan instellen die het systeem zo nauwkeurig mogelijk tracht te benaderen. 

Ventilatie van woning met Canadese put

Foto: Brima Blum – Unsplash

Nadelen van een aardwarmtewisselaar

Een aardwarmtewisselaar of Canadese put is een meerwaarde voor je woning. Het ventileert je woning, er gaat minder warmte verloren, je bespaart energie én het is een ideale vochtbestrijder. Grote nadelen zijn er aan dit systeem niet verbonden. Enkel de raad en het werk van een professional is een grote vereiste. Het systeem moet heel nauwkeurig geïnstalleerd worden door een ervaren vakman, want zelfs de kleinste foutjes kunnen een grote invloed hebben op de werking van het systeem.

Bovendien moet het, net zoals ieder ventilatiesysteem, goed onderhouden worden. Bij de aardwarmtewisselaar is dit gelukkig een makkelijk karwei.

Wil jij meer informatie en advies ontvangen voor jouw (ver)bouwproject? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en breng een bezoekje aan bouw&reno, dé renovatiebeurs in Antwerpen.

DEEL DEZE BLOGPOST

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top