Vloerverwarming bij renovatie: tips en weetjes

Als je bezig bent met een renovatie van je woning is het een goed moment om na te denken over vloerverwarming. Vloerverwarming biedt namelijk tal van voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. We vertellen je waarom vloerverwarming een slimme keuze is, waar je op moet letten bij het plaatsen ervan, welke vloeren er geschikt zijn voor vloerverwarming en hoe je de kosten in de hand houdt.

Voordelen van vloerverwarming

Het grootste voordeel van vloerverwarming is dat het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling in huis. Doordat de warmte van onderaf komt, ontstaat er geen luchtstroom zoals bij radiatoren. Daardoor is er minder luchtcirculatie en blijft de luchtvochtigheid in huis op peil. Bovendien is vloerverwarming energiezuiniger dan traditionele verwarmingssystemen omdat het de warmte gelijkmatig verspreidt en minder snel warmte verliest. Het hoge rendement van vloerverwarming zal je snel merken op je energiefactuur.

Waar moet je op letten bij het plaatsen van vloerverwarming?

Bij het plaatsen van vloerverwarming zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om te weten dat niet alle vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming. Een harde vloer, zoals tegels, hout of beton, is de beste keuze. Zachte vloeren, zoals vol tapijt, zijn minder geschikt omdat ze de warmte isoleren. 

Ten tweede moet je rekening houden met de dikte van de vloer en de hoogte van de deuren. Zorg ervoor dat de vloer niet te dik wordt, zodat deuren nog goed open en dicht kunnen.

Tot slot is het belangrijk om de juiste isolatie aan te brengen om warmteverlies te voorkomen. Zorg ervoor dat de leidingen geen warmte afgeven aan de muren of onderste laag van je vloer. Kies kwalitatieve isolatie op basis van jouw type vloerverwarming, met nat of droog systeem.

Isolatie bij nat systeem

Als je de leidingen van je vloerverwarming direct in het natte cement van je dekvloer plaatst, dan spreken we over een nat systeem. Gespoten PUR wordt meestal als isolatie gebruikt bij het natte systeem omdat het snel en zorgvuldig te plaatsen is.

Isolatie bij droog systeem

Bij het droge systeem bevinden de leidingen zich in een speciale isolatielaag. Onder andere EPS-platen zijn hiervoor geschikt omdat de buizen er gemakkelijk in verwerkt worden. De PE-folie die je op de EPS-platen plaatst, houdt het opstijgende vocht tegen. 

Vloeropbouw vloerverwarming

De vloeropbouw van vloerverwarming bestaat uit verschillende lagen die allemaal een specifieke functie hebben. Hou bij vloerverwarming steeds rekening met een gemiddelde opbouwhoogte van 13 tot 18 cm bij een droog systeem en 18 tot 20 cm bij een nat systeem. Hieronder bespreken we de meest voorkomende opbouw van beneden naar boven.

1. Dekvloer

De onderste laag van de vloeropbouw is de dekvloer. Dat is de laag waarop alle andere lagen, waaronder de binnen- en buitenmuren, rusten. Die vloer draagt ook het gewicht van de andere lagen van de vloer en de belasting van het gebruik. Op basis van het type vloer en de belasting kies je voor een beton- of cementdekvloer.

vloerverwarming houten vloer

Foto: Beazy – unsplash.com

2. Ondervloer

De ondervloer is de laag die direct op de dekvloer wordt gelegd. Die laag zorgt voor een egale ondergrond en beschermt de verwarmingsbuis tegen beschadigingen. De ondervloer kan bestaan uit verschillende materialen, zoals zandcement en anhydriet.

3. Vloerverwarmingsbuis

De verwarmingsbuis is het belangrijkste onderdeel van de vloerverwarming. Dat is een flexibele buis die zigzag door de tussenlaag wordt gelegd. Door die buis stroomt het warme water dat de vloer verwarmt. Er zijn verschillende soorten buizen verkrijgbaar, zoals kunststofbuizen of metalen buizen. Het is belangrijk om een geschikte buis te kiezen, afhankelijk van het type vloer en de warmtebehoefte.

4. Tussenlaag

Onder de vloerafwerking komt een tussenlaag. Die laag zorgt ervoor dat er geen warmteverlies optreedt en de warmte gelijkmatig over de vloer wordt verspreid. De meest gebruikte tussenlaag is een isolerende laag van bijvoorbeeld polystyreen of glaswol. Die zorgt ervoor dat de warmte niet naar beneden weglekt, maar omhoog wordt gestuurd.

5. Vloerafwerking

De bovenste laag van de vloeropbouw is de vloerafwerking. Het is belangrijk dat de vloerafwerking geschikt is voor vloerverwarming. Sommige materialen laten de warmte niet goed door of kunnen zelfs beschadigd raken door de warmte. Een tegelvloerhouten vloer of laminaatvloer is een uitstekende keuze. 

Hoe hou je de kosten in de hand?

Vloerverwarming is relatief duur om te installeren, maar op lange termijn kan het je juist geld besparen. Om de kosten in de hand te houden, kan je overwegen om zelf de vloerverwarming te plaatsen. Dat vergt wel enige kennis en ervaring. Het is daarom belangrijk om je goed in te lezen of je te laten coachen voordat je eraan begint. Daarnaast is het slim om offertes bij verschillende verdelers op te vragen en die goed met elkaar te vergelijken. Kies niet meteen voor de goedkoopste optie, maar let ook op de kwaliteit van het materiaal en de garantie die wordt gegeven.

meer informatie en inspiratie nodig?

Schrijf je gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste technologieën, nieuwtjes en trends.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top