Hoe ziet de toekomst van de huizenmarkt eruit?

Inflatie, of de stijging van de algemene prijzen van goederen en diensten, heeft zijn tol geëist op de huizenmarkt. Hoge vastgoedprijzen en rentevoeten bemoeilijken de zoektocht van de huizenjagers. Het afgelopen jaar zijn de vastgoedprijzen gestegen: 6,1% voor woningen en 4,8% voor appartementen. Welke factoren beïnvloeden de prijzen en hoe ziet de toekomst eruit? Bouw&reno zocht het voor je uit!

Wat zijn de oorzaken van de inflatie?

In 2022 werd het leven gemiddeld 9,6% duurder. En daar zitten corona en de oorlog in Oekraïne voor iets tussen. Productie– en distributieketens haperden, bepaalde goederen en diensten werden schaarser en onze energieprijzen gingen helemaal door het dak

Inflatie en huizenprijzen

Als de inflatie toeneemt, stijgen ook de huizenprijzen. Dat komt doordat de waarde van geld afneemt als gevolg van de stijgende prijzen. Hierdoor moeten mensen meer geld uitgeven om dezelfde huizen te kopen. Daarom verhogen verkopers hun huizenprijzen om te compenseren voor de daling van de waarde van geld. Daardoor blijft de waarde van hun huis constant.

Desondanks de stijgende prijzen van de afgelopen jaren blijft de vraag naar woningen groot. Sinds de coronacrisis hechten we steeds meer belang aan een comfortabele woning. En de torenhoge energieprijzen doen ons smachten naar energiezuinige woningen. Hoewel onze lonen automatisch worden  geïndexeerd, ziet het kopen van een energiezuinige woning er minder rooskleurig uit dan enkele jaren geleden.

Hoewel de hoge vastgoedprijzen en rente stokken in de wielen steken, stabiliseert de woningmarkt zich geleidelijk aan. Dat komt gedeeltelijk door de verhoogde rente.

stabilisatie woningmarkt

Inflatie en hypotheekrente

Inflatie beïnvloedt ook de hypotheekrente. Als de inflatie toeneemt, zullen centrale banken de rente verhogen om te voorkomen dat de economie oververhit raakt. Dat maakt het voor mensen duurder om een huis te kopen of hun huidige hypotheek te herfinancieren. Hierdoor zal de vraag naar huizen dalen en stabiliseren of dalen de huizenprijzen.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Zijn de gouden jaren van vastgoed voorbij? In de eerste helft van 2022 zagen we de prijzen van woonhuizen gemiddeld met 3,6% stijgen. In de tweede helft van 2022 koelde de markt af met een stijging van 0,5%. Ook de appartementenmarkt stabiliseert

Verder zien we dat energiezuinige woningen een pak duurder zijn dan woningen met EPC-label D, E of F. De druk om energiezuinig te bouwen, renoveren en wonen steeg dan ook begin 2023 door de renovatieplicht. Wie een woning met EPC-label E of F koopt, moet die binnen de 5 jaar energiezuiniger maken. Wie dat niet doet riskeert een boete van € 500 tot € 200.000.

De hoogdagen van lage rentes en vastgoedprijzen mogen misschien voorbij zijn. Toch blijft investeren in vastgoed zeer interessant, of je nu een te renoveren woning of een tot in de puntjes afgewerkte energiezuinige woning koopt. 

MijnVerbouwlening

In 2022 lanceerde de Vlaamse overheid Mijn Verbouwlening. Een goedkope lening tot € 60.000 die alleenstaanden met een belastbaar inkomen van maximum € 51.840 en gezinnen met inkomsten van max. € 74.060 een financieel rugje in de rug geeft. De rentevoet bedroeg in 2022 0%, maar sinds 1 februari 2023 is die gestegen naar 2,25%. Die stijging is te wijten aan de marktrente die boven de 3% steeg. De Vlaamse overheid was hierdoor genoodzaakt om ook de rentevoet van Mijn Verbouwlening te verhogen. Wie dus op de goedkope lening rekende, zal zijn plannen mogelijks moeten herbekijken. Bovendien moet je rekening houden met een wachttijd van zo’n 3 maanden

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je op de hoogte blijven van de laatste premies en regelgeving? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste trends.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top